Ugrás a fő tartalomra

A gombászok titkos élete


A videómegosztón gombás témában keresgélve akadtam rá Diego Bonetto három évvel korábbi videójára. A vadontermő ehető növények szakértője, de érdeklik a gombák is. Ez teljesen logikus, mert a gomba szintén "ingyen" táplálék a természettől. Diego az ausztrál "erdőkóstoló" mint Dénes Andrea, a hazai vadnövény szakértőnk.
A videó egy gombatúrát mutat be, amilyeneket magam is szervezek. Sok hasonlóság van Diego és az én munkamódszerem közt. Bár nekem többféle növénytársulás áll rendelkezésemre, változatosabb gombakínálattal lephetem meg a kezdő gombászokat.

A Penrose Állami Erdészet egyik ültetvényében készült a videó.
A Pinus radiata amerikai fafaj, Ausztráliában nem őshonos. Amikor nálunk tél van, a déli féltekén nyár. Odaát márciustól júniusig tart a gombaszezon, ami nálunk időjárás szempontjából augusztus novembernek felel meg. A januári gombászat olyan mint amikor én júniusban terepre viszem a csapatot. Bőven van gomba a fák alatt.
Ugyan őszi termőidejű fajoknak hisszük a videóban szereplő ízletes rizikét Lactarius deliciosus, barna gyűrűstinórut Suillus luteus, de csak azért, mert az őszi időjárás kedvezőbb. Egyébként júniustól teremhetnek.
A Pinus nemzetség fajai mind társulnak gombákkal. Egy erdeifenyő P. sylvestris elegyes tölgyes remek gombászhely. Természetesen a fenyő és a tölgy is társul az ízletes vargányával Boletus edulis. A gomba mindkét fát kiszolgálja. Sajnos a videóban nem szerepel, csak rizikét és gyűrűstinórut találnak. Előkerül még két gomba, a gyilkos galóca Amanita phalloides (minden gombatúrán bemutatom, ha van) és az Omphalotus nidiformis, ami a mi világító tölcsérgombánk O. olearius rokona. Ugyanúgy világítanak halvány fénnyel a lemezei.
A gombatúrát a reggeli zárja le, amikor Diego megpirítja a feldarabolt rizikéket. Szóba kerül a gombák tartósítása, hogyan lehet eltenni a természet ajándékát. A gombát a termőidején túl is jó élmény megenni.
Diego túl messze van ahhoz, hogy túráz vele, de én itt vagyok Békéscsabán. Kiváló erdők vannak az Erdélyi-szigethegységben, dombvidéki gyertyános-tölgyesektől egészen a tiszta lucfenyvesekig sokféle növénytársulásban és fa alatt keresgélhetjük a jó gombákat. Ha gombászol velem, garantáltan elkerülheted a gombamérgezést, mert csak a jó gombákat hagyom a kosaradban. A másik előnye a gombatúráknak, hogy a terepen járva lehet a legtöbbet tanulni. Plusz a természetjárásnak bizonyítottan pozitív hatása van ránk.
Ha érdekel a "gombászok titkos élete", szeretettel várlak a békéscsabai gombaklub programjaira.

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Csalóka őzlábgomba

A mérgező őzlábgombaChlorophyllum molybdites melegkedvelő faj, a mi éghajlatunk egyelőre túlságosan hideg neki, azonban már megjelent a Földközi-tenger térségében. Előfordulhat, hogy a klímaváltozás miatt végül bejut a Kárpát-medencébe. Ez kevésbé lenne örvendetes, mert fiatalon megkülönböztethetetlen a piruló őzlábgombátólChlorophyllum rhacodes.Sajnos tényleg mérgező, erős hányást és intenzív hasmenést okoz. A méreganyagai nincsenek azonosítva, feltehetően egyes fehérjéi okozzák a mérgezést. Felismerését egyetlen különleges tulajdonsága segíti, a spórapora zöld(!) színű. Emiatt lesznek az érett termőtestek fehér lemezei zöldes színűek A rokonaihoz hasonlóan korhadékbontó, emiatt városi parkoktól, erdőszéleken át, az erdők belsejéig számos élőhelyen megtalálható. Esős, meleg őszökön hatalmas boszorkánykörökben fejleszti termőtesteit. Észak-Amerikában sokszor megtéveszti a hobbi gombászokat, akiket a csillapíthatatlan gyomorrontás döbbent rá a tévedésükre. Szerencsére hazánkban még…

Családok és nemzetségek: tinórufélék

A májustól októberig tartó fő gombaszezon legkeresettebb gombája a tinóru nemzetségbe tartozik, azonban a gombász az ízletes vargánya mellett a rokonait is örömmel látja a kosarában és az asztalán.
A tinórufélék Boletaceae hagyományos, kalap+tönk felépítésű termőtesteket fejlesztenek. A termőtestek változatos méretűek, 5-30 centis kalapátmérő közt minden méret előfordulhat. Egyes nagyra nőtt vargányák akár egy kilósak is lehetnek.
A tinóruk könnyen felismerhető gombák. Elég csak a kalapjuk alá nézni, és jellegzetes, csövecskékből álló, könnyen lehúzható termőrétegükről azonnal tudjuk, hogy tinórut találtunk. (A taplók szintén csövecskés termőrétegűek, de náluk a hús és a csövecskék összenőttek, szétválaszthatatlanok.) A tinóruk együtt élnek a fákkal. Gyakran a társfa azonosítása segít a tinóru meghatározásában. A családon belül a legfontosabb nemzetség a vargányáké. A Boletusokat nevezik még valódi tinóruknak is. Megjelenésüket és némely faj kiemelkedő ízét tekintve megérdemlik a …

Halálos hetes

Az emberek többsége kerüli a gombákat, mert keveset tudnak róluk. Az ismeretlentől tartózkodunk, félünk. Pedig a gombák a földi élővilág fontos részei. Ezt rég felismerték a hobbi kutatók, profi tudósok és nekik köszönhetően bőséges ismeretanyag halmozódott fel a természet különceiről. Az ismeretgyűjtés a jelenben is zajlik, a tudásunk folyamatosan gyarapodik. Rajtunk múlik, hogy leszámolunk a félelemmel, és megismerkedünk a gombákkal. A gyilkos galóca nem egy mumus, ami szánt szándékkal megeteti magát a gyanútlan emberekkel. A többi mérgező gomba sem magától kerül a tányérunkba, hanem az ismeretek, a gyakorlat hiánya miatt.
A számunkra ártalmas gombák az élőhelyükön hasznos korhadékbontók vagy a fák partnerei. A mérgező vegyületeik ellenére teljesen ártalmatlanok. Ha felismered, nem eszed meg. Ennyi az egész. Ez a titka a gombamérgezés elkerülésének. Nem kell rémmeséket kitalálni róluk, és hamis információkkal riogatni egymást. A gombákkal semmi baj sincs, mi fújjuk fel…