Ugrás a fő tartalomra

Filmajánló


O-bi, O-ba, avagy a civilizáció vége O-bi, o-ba. Koniec cywilizacji (1984) az egyik legjobb katasztrófafilm, amit a napokban láttam. Kedvelem a sci-fi témájú könyveket és filmeket. Ez az egyik oka, amiért megnéztem, a másik, hogy pesszimista vagyok a fajunk hosszútávú jövőjét illetően. Ezért a drámai és sötét film teljes összhangban volt a hangulatommal. Ugyan fiktív a helyszín és az esemény, azonban körülnézve a világban számos párhuzamot fedezhetünk fel a film és a jelen között. Az emberek egyre inkább becsavarodnak, hazugságokban hisznek, szemtelenül kihasználják egymást, anyagi élvezeteknek hódolnak és közben biztosak benne, hogy számukra minden jól alakul, megmenekülnek, ha beüt a krach. Elképedve figyelem a kibontakozó őrületet. Számomra nem adott feloldozást a tudat, hogy csak egy filmet láttam és azt kikapcsolva vége is a szörnyűségeknek. Amire gyerekkorom óta vártam, itt van. Javában zajlik egy rendszer haláltusája.

Megjegyzés: Ha a politikusok/vezetők elfogadták, hogy az ember korlátos lény, tehát nem képes felülmúlni önmagát és a leginkább három gyengesége (lustaság, gyávaság, fixált gondolkozás) által irányítható, terelhető lény, akkor értelmetlen a gazdasági növekedés hajszolása, mert egy korlátos lény képtelen a végtelen fejlődésre, törvényszerűen össze fog omlani, ahogy a rendszer is, amiben él és mozog a vezetői akarata szerint.

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Csalóka őzlábgomba

A mérgező őzlábgombaChlorophyllum molybdites melegkedvelő faj, a mi éghajlatunk egyelőre túlságosan hideg neki, azonban már megjelent a Földközi-tenger térségében. Előfordulhat, hogy a klímaváltozás miatt végül bejut a Kárpát-medencébe. Ez kevésbé lenne örvendetes, mert fiatalon megkülönböztethetetlen a piruló őzlábgombátólChlorophyllum rhacodes.Sajnos tényleg mérgező, erős hányást és intenzív hasmenést okoz. A méreganyagai nincsenek azonosítva, feltehetően egyes fehérjéi okozzák a mérgezést. Felismerését egyetlen különleges tulajdonsága segíti, a spórapora zöld(!) színű. Emiatt lesznek az érett termőtestek fehér lemezei zöldes színűek A rokonaihoz hasonlóan korhadékbontó, emiatt városi parkoktól, erdőszéleken át, az erdők belsejéig számos élőhelyen megtalálható. Esős, meleg őszökön hatalmas boszorkánykörökben fejleszti termőtesteit. Észak-Amerikában sokszor megtéveszti a hobbi gombászokat, akiket a csillapíthatatlan gyomorrontás döbbent rá a tévedésükre. Szerencsére hazánkban még…

Családok és nemzetségek: tinórufélék

A májustól októberig tartó fő gombaszezon legkeresettebb gombája a tinóru nemzetségbe tartozik, azonban a gombász az ízletes vargánya mellett a rokonait is örömmel látja a kosarában és az asztalán.
A tinórufélék Boletaceae hagyományos, kalap+tönk felépítésű termőtesteket fejlesztenek. A termőtestek változatos méretűek, 5-30 centis kalapátmérő közt minden méret előfordulhat. Egyes nagyra nőtt vargányák akár egy kilósak is lehetnek.
A tinóruk könnyen felismerhető gombák. Elég csak a kalapjuk alá nézni, és jellegzetes, csövecskékből álló, könnyen lehúzható termőrétegükről azonnal tudjuk, hogy tinórut találtunk. (A taplók szintén csövecskés termőrétegűek, de náluk a hús és a csövecskék összenőttek, szétválaszthatatlanok.) A tinóruk együtt élnek a fákkal. Gyakran a társfa azonosítása segít a tinóru meghatározásában. A családon belül a legfontosabb nemzetség a vargányáké. A Boletusokat nevezik még valódi tinóruknak is. Megjelenésüket és némely faj kiemelkedő ízét tekintve megérdemlik a …

Halálos hetes

Az emberek többsége kerüli a gombákat, mert keveset tudnak róluk. Az ismeretlentől tartózkodunk, félünk. Pedig a gombák a földi élővilág fontos részei. Ezt rég felismerték a hobbi kutatók, profi tudósok és nekik köszönhetően bőséges ismeretanyag halmozódott fel a természet különceiről. Az ismeretgyűjtés a jelenben is zajlik, a tudásunk folyamatosan gyarapodik. Rajtunk múlik, hogy leszámolunk a félelemmel, és megismerkedünk a gombákkal. A gyilkos galóca nem egy mumus, ami szánt szándékkal megeteti magát a gyanútlan emberekkel. A többi mérgező gomba sem magától kerül a tányérunkba, hanem az ismeretek, a gyakorlat hiánya miatt.
A számunkra ártalmas gombák az élőhelyükön hasznos korhadékbontók vagy a fák partnerei. A mérgező vegyületeik ellenére teljesen ártalmatlanok. Ha felismered, nem eszed meg. Ennyi az egész. Ez a titka a gombamérgezés elkerülésének. Nem kell rémmeséket kitalálni róluk, és hamis információkkal riogatni egymást. A gombákkal semmi baj sincs, mi fújjuk fel…