Ugrás a fő tartalomra

Visszatekintő 2015-re

Az óév búcsúztatáshoz hozzátartozik a visszatekintés, amikor végignézünk az év eseményein. Egyszerre tekintek 2015-re és 2016-ra, mert mindig készítek tervet. Ugyanezt csináltam egy éve, amikor 2014-től búcsúztam és egész este a vázlatfüzet felett elmélkedtem és jegyzeteltem, a bal kezemben egy naptárral. Jó volt 2014, de 2015 még jobb volt. Elégedetten mosolygok, mert mindent elértem, amit akartam.
Az év jól indult, mert január 4-én több hónapnyi ábrándozás után gyarapodott a "falkánk", és belépett az életünkbe Tuber, a labrador-vizsla keverék, aki azóta csodaszép legény lett. A gondozása és a nevelése feledtette velem a telet, repültek a hideg napok. Egyszer csak március lett, amikor megjelentek az első gombák.
Azért télen is csináltam egy jó programot, 2015 legszebb fotóiból kiállításom volt a Békés Megyei Könyvtárban. A januári megnyitó egyben az év első gombaklubja volt.
Aztán februárban elindítottam a Háztáji gombaismeretet. Összesen 20 előadást tartottam a könyvtárban. Majd ősszel bejött egy extra program, felkért az intézmény a fiókkönyvtárai számára egy előadássorozatra. Ez volt a Viharsarki gombafutam.
Majd jött még egy csoda, Gyula város önkormányzata felkért, hogy legyek a piac gombavizsgálója. Ezzel egy gyerekkori ábránd lett kipipálva, amivel mindig szórakoztattam Laci bácsit, hogy egyszer én is piaci szakellenőr leszek. Teljesült 2015-ben.
Egész évben mentek a gombatúrák a háztájiban és az Erdélyi-szigethegységben. Összesen tizenkilencszer jártam a hegyvidéken, és mindegyik út csodálatos volt. Érdemes visszanézni a túrák fotóit, mindegyikről vannak képek a blogban. Egy júliusi bejegyzésben összefoglaltam a túrázás lényegét, hogy mit ad nekem a természetjárás a csapatommal. Hálás vagyok nektek, hogy látogattátok az előadásaimat és gombásztatok velem. Köszönöm!
2016-ban a gombatúrák folytatódnak, háromról már van esemény a Viharsarki gombászok facebook csoportban. Közben zajlik a gomba-szakellenőri képzés Békéscsabán, amiben én is részt veszek nyártól, mert négy terepgyakorlatot fogok vezetni. Az első június 19-én lesz, és nagy valószínűséggel a Béli-hegységbe viszem a csapatot.
Aztán vannak még egyéb terveim és teendőim is. Garantáltan pörgős évem lesz, amilyen 2015 volt.
Várlak 2016-ban is, hogy együtt járjunk a gombászösvényen. BÚÉK!

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Csalóka őzlábgomba

A mérgező őzlábgombaChlorophyllum molybdites melegkedvelő faj, a mi éghajlatunk egyelőre túlságosan hideg neki, azonban már megjelent a Földközi-tenger térségében. Előfordulhat, hogy a klímaváltozás miatt végül bejut a Kárpát-medencébe. Ez kevésbé lenne örvendetes, mert fiatalon megkülönböztethetetlen a piruló őzlábgombátólChlorophyllum rhacodes.Sajnos tényleg mérgező, erős hányást és intenzív hasmenést okoz. A méreganyagai nincsenek azonosítva, feltehetően egyes fehérjéi okozzák a mérgezést. Felismerését egyetlen különleges tulajdonsága segíti, a spórapora zöld(!) színű. Emiatt lesznek az érett termőtestek fehér lemezei zöldes színűek A rokonaihoz hasonlóan korhadékbontó, emiatt városi parkoktól, erdőszéleken át, az erdők belsejéig számos élőhelyen megtalálható. Esős, meleg őszökön hatalmas boszorkánykörökben fejleszti termőtesteit. Észak-Amerikában sokszor megtéveszti a hobbi gombászokat, akiket a csillapíthatatlan gyomorrontás döbbent rá a tévedésükre. Szerencsére hazánkban még…

Családok és nemzetségek: tinórufélék

A májustól októberig tartó fő gombaszezon legkeresettebb gombája a tinóru nemzetségbe tartozik, azonban a gombász az ízletes vargánya mellett a rokonait is örömmel látja a kosarában és az asztalán.
A tinórufélék Boletaceae hagyományos, kalap+tönk felépítésű termőtesteket fejlesztenek. A termőtestek változatos méretűek, 5-30 centis kalapátmérő közt minden méret előfordulhat. Egyes nagyra nőtt vargányák akár egy kilósak is lehetnek.
A tinóruk könnyen felismerhető gombák. Elég csak a kalapjuk alá nézni, és jellegzetes, csövecskékből álló, könnyen lehúzható termőrétegükről azonnal tudjuk, hogy tinórut találtunk. (A taplók szintén csövecskés termőrétegűek, de náluk a hús és a csövecskék összenőttek, szétválaszthatatlanok.) A tinóruk együtt élnek a fákkal. Gyakran a társfa azonosítása segít a tinóru meghatározásában. A családon belül a legfontosabb nemzetség a vargányáké. A Boletusokat nevezik még valódi tinóruknak is. Megjelenésüket és némely faj kiemelkedő ízét tekintve megérdemlik a …

Halálos hetes

Az emberek többsége kerüli a gombákat, mert keveset tudnak róluk. Az ismeretlentől tartózkodunk, félünk. Pedig a gombák a földi élővilág fontos részei. Ezt rég felismerték a hobbi kutatók, profi tudósok és nekik köszönhetően bőséges ismeretanyag halmozódott fel a természet különceiről. Az ismeretgyűjtés a jelenben is zajlik, a tudásunk folyamatosan gyarapodik. Rajtunk múlik, hogy leszámolunk a félelemmel, és megismerkedünk a gombákkal. A gyilkos galóca nem egy mumus, ami szánt szándékkal megeteti magát a gyanútlan emberekkel. A többi mérgező gomba sem magától kerül a tányérunkba, hanem az ismeretek, a gyakorlat hiánya miatt.
A számunkra ártalmas gombák az élőhelyükön hasznos korhadékbontók vagy a fák partnerei. A mérgező vegyületeik ellenére teljesen ártalmatlanok. Ha felismered, nem eszed meg. Ennyi az egész. Ez a titka a gombamérgezés elkerülésének. Nem kell rémmeséket kitalálni róluk, és hamis információkkal riogatni egymást. A gombákkal semmi baj sincs, mi fújjuk fel…