Ugrás a fő tartalomra

Helyzetjelentés

A fenyő-pereszke Tricholoma myomyces hetekkel később jött elő. Tavaly már a hónap elején kint volt, és sokat szedtünk belőle. Most az akkori helyén egy darab sincs. A mobilos fotón látható példányok másik helyről származnak és gombásztárs hozta nekem bemutatni a gyulai piacra. Biztos akart lenni benne, hogy fenyő-pereszkét talált.
Több szürke pereszke és néhány susulyka is hasonlít rá, így mindig körültekintőnek kell lenni a gyűjtésénél. Bár karakteres megjelenésű, a szürkés-barna, nemezes-pikkelykés, kúpos kalapja eléggé jellegzetes, és kéttűs fenyő alól szedve kicsi az esélye a mellényúlásnak, azonban sose bízzuk el magunkat és alaposan nézzük meg a lemezeit, hogy nincs rajtuk feketés szín, illetve nem színeződtek barnára, mert előbbi esetben bükki pereszke T. sciodes, utóbbinál susulyka Inocybe sp. a gombánk. A sok évnyi gombászat ellenére a vadon termő gombák gyűjtését extrém sportnak tekintem. A kezdők mázlija, hogy hazánkban van ingyenes gombavizsgálat a piacokon. Sose legyél bátortalan a szakit nyaggatni, mert azért van, hogy segítsen.
A másik esetem kissé szomorúbb volt, mert reklámszatyorban tárolta két napig a jó gombát, lilatönkű pereszkét Lepista personata a gyűjtője, így kénytelen voltam az egészet kukába rakni. Sose tedd, tárold nejlonban a gombát! A termőtest élő gombafonalak sűrű szövedéke, anyagcserét folytat, magas a víztartalma, és rendkívül jó táptalaja baktériumoknak, penészgombáknak. Ha bezárod egy szatyorba, akkor befülled, romlásnak indul, és ha elkészíted, kiteszed magadat az ételmérgezésnek. A gombát mindig kiterítve, szellősen, hűvös helyen tárold. Ha frissen szedted, egy-két napot kibír, de tovább nem szabad tárolni! A termőtest érzékeli, hogy el lett szakítva a tenyésztesttől és önlebontásba kezd, illetve igyekszik minél gyorsabban útjára bocsátani a spórákat. Nagyon romlékony eledel a gomba! Ha viszont körültekintően jártunk el, akkor a legjobb "reform" élelmiszer, ami sokféle ízzel kényeztet minket.

A GFS kitartóan jelzi a hideg betörést szilveszterre, az új év elejére. Jól látható a grafikonon, hogy pluszból megyünk az átlag (vörös vonal) alá. Két szélsőség váltja egymást. Sajnos a fagyos légtömeg minden gombát leállít, még a téli fülőke Flammulina velutipes is megfagy. Persze trükkös gombaként -10 Celsius fokig fagyálló, és az enyhébb téli napokon továbbnőnek termőtestei. Azonban a 2015-ös szezonnak véget vet a beáramló hideg.

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Csalóka őzlábgomba

A mérgező őzlábgombaChlorophyllum molybdites melegkedvelő faj, a mi éghajlatunk egyelőre túlságosan hideg neki, azonban már megjelent a Földközi-tenger térségében. Előfordulhat, hogy a klímaváltozás miatt végül bejut a Kárpát-medencébe. Ez kevésbé lenne örvendetes, mert fiatalon megkülönböztethetetlen a piruló őzlábgombátólChlorophyllum rhacodes.Sajnos tényleg mérgező, erős hányást és intenzív hasmenést okoz. A méreganyagai nincsenek azonosítva, feltehetően egyes fehérjéi okozzák a mérgezést. Felismerését egyetlen különleges tulajdonsága segíti, a spórapora zöld(!) színű. Emiatt lesznek az érett termőtestek fehér lemezei zöldes színűek A rokonaihoz hasonlóan korhadékbontó, emiatt városi parkoktól, erdőszéleken át, az erdők belsejéig számos élőhelyen megtalálható. Esős, meleg őszökön hatalmas boszorkánykörökben fejleszti termőtesteit. Észak-Amerikában sokszor megtéveszti a hobbi gombászokat, akiket a csillapíthatatlan gyomorrontás döbbent rá a tévedésükre. Szerencsére hazánkban még…

Családok és nemzetségek: tinórufélék

A májustól októberig tartó fő gombaszezon legkeresettebb gombája a tinóru nemzetségbe tartozik, azonban a gombász az ízletes vargánya mellett a rokonait is örömmel látja a kosarában és az asztalán.
A tinórufélék Boletaceae hagyományos, kalap+tönk felépítésű termőtesteket fejlesztenek. A termőtestek változatos méretűek, 5-30 centis kalapátmérő közt minden méret előfordulhat. Egyes nagyra nőtt vargányák akár egy kilósak is lehetnek.
A tinóruk könnyen felismerhető gombák. Elég csak a kalapjuk alá nézni, és jellegzetes, csövecskékből álló, könnyen lehúzható termőrétegükről azonnal tudjuk, hogy tinórut találtunk. (A taplók szintén csövecskés termőrétegűek, de náluk a hús és a csövecskék összenőttek, szétválaszthatatlanok.) A tinóruk együtt élnek a fákkal. Gyakran a társfa azonosítása segít a tinóru meghatározásában. A családon belül a legfontosabb nemzetség a vargányáké. A Boletusokat nevezik még valódi tinóruknak is. Megjelenésüket és némely faj kiemelkedő ízét tekintve megérdemlik a …

Halálos hetes

Az emberek többsége kerüli a gombákat, mert keveset tudnak róluk. Az ismeretlentől tartózkodunk, félünk. Pedig a gombák a földi élővilág fontos részei. Ezt rég felismerték a hobbi kutatók, profi tudósok és nekik köszönhetően bőséges ismeretanyag halmozódott fel a természet különceiről. Az ismeretgyűjtés a jelenben is zajlik, a tudásunk folyamatosan gyarapodik. Rajtunk múlik, hogy leszámolunk a félelemmel, és megismerkedünk a gombákkal. A gyilkos galóca nem egy mumus, ami szánt szándékkal megeteti magát a gyanútlan emberekkel. A többi mérgező gomba sem magától kerül a tányérunkba, hanem az ismeretek, a gyakorlat hiánya miatt.
A számunkra ártalmas gombák az élőhelyükön hasznos korhadékbontók vagy a fák partnerei. A mérgező vegyületeik ellenére teljesen ártalmatlanok. Ha felismered, nem eszed meg. Ennyi az egész. Ez a titka a gombamérgezés elkerülésének. Nem kell rémmeséket kitalálni róluk, és hamis információkkal riogatni egymást. A gombákkal semmi baj sincs, mi fújjuk fel…