Az izlandi zuzmó Cetraria islandica nyálka- és keserűanyagokat tartalmaz. Legfontosabb vegyülete a lichenin, ami egy poliszacharid. Keserű ízét a cetrársav adja. Tápláló és gyógyhatású zuzmó. Számos hatása van, pl.: gyulladáscsökkentő, étvágyjavító, köhögéscsillapító. Régebben fontos népi gyógyszer és élelmiszer volt Izlandon. Manapság is hagyományőrző ételekhez felhasználják.
Találtam egy receptet. Nem tudom, hogy hazánkban kapható-e szárított izlandi zuzmó, ha igen, elkészíthető a kenyér. Hozzávalók: fél kiló tönkölybúzaliszt, egy csomag zuzmó, egy csomag szárított élesztő, 1 tojás, 2 evőkanál olívaolaj vagy kókuszolaj, 1/4 csésze víz, 1 csésze tej. A zuzmót a meleg vízbe áztatjuk néhány percig. Az élesztőt belekeverjük a lisztbe. Aztán a felmelegített tejhez öntjük a zuzmót vízzel együtt. Hozzáadjuk az élesztős tésztához, amibe még beletesszük az olajt és a tojást. Az egészet összegyúrjuk, 20-30 percig kelesztjük. A legjobb kenyérsütőgépben elkészíteni. Különleges íze lehet.
Megjegyzés: A képet innen vettem
Ezt a megjegyzést eltávolította a blog adminisztrátora.
VálaszTörlés