Ugrás a fő tartalomra

Gombavilág különcei 10.

Az őzlábgalóca Amanita vittadinii különleges galóca, a gyökérkapcsolt rokonaival ellentétben korhadékbontó. Ezért nem az erdőkben lelünk rá a fák alatt, hanem réteken, mezőkön a fű között. Akár ha egy csiperke Agaricus sp. vagy egy tarlógomba Leucoagaricus sp. lenne. Egyik sem, valóban egy galócához van szerencsénk, amikor megpillantjuk jellegzetesen csipkézett, pikkelyes termőtesteit.
A képen jól megfigyelhetjük egyedi tulajdonságait. A csiperkéktől könnyű elkülöníteni, mert a lemezei fehérek, idősen lehet rajtuk sárga árnyalat. A tarlógombák viszont szintén szabadon álló, fehér lemezes gombák, azonban az őzlábgalóca fehér pikkelykékkel dúsan díszített, nagyobb termőtestével kilóg közülük.
Ha nyáron vagy kora ősszel meglep téged egy nagy méretű, erősen pelyhes gomba a mezőn vagy egy városi park füves részén, akkor nézd meg a lemezeit, és ha fehérek, könnyen lehet, hogy az őzlábgalóca van előtted. Semmiképpen se vidd haza, mert hazánkban védett. Eszmei értéke 2000Ft.

Megjegyzés: A képet innen vettem.

Megjegyzések

 1. de egyébként ehető?

  VálaszTörlés
 2. Ehető, de nem ízletes. Fölösleges kóstolgatni.

  VálaszTörlés
 3. nálunk a gáton nagyon sok termőtestet találtam.

  VálaszTörlés
 4. Ez a kép nagyon sokat segített a meghatározásán.

  VálaszTörlés

Megjegyzés küldése

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Csalóka őzlábgomba

A mérgező őzlábgombaChlorophyllum molybdites melegkedvelő faj, a mi éghajlatunk egyelőre túlságosan hideg neki, azonban már megjelent a Földközi-tenger térségében. Előfordulhat, hogy a klímaváltozás miatt végül bejut a Kárpát-medencébe. Ez kevésbé lenne örvendetes, mert fiatalon megkülönböztethetetlen a piruló őzlábgombátólChlorophyllum rhacodes.Sajnos tényleg mérgező, erős hányást és intenzív hasmenést okoz. A méreganyagai nincsenek azonosítva, feltehetően egyes fehérjéi okozzák a mérgezést. Felismerését egyetlen különleges tulajdonsága segíti, a spórapora zöld(!) színű. Emiatt lesznek az érett termőtestek fehér lemezei zöldes színűek A rokonaihoz hasonlóan korhadékbontó, emiatt városi parkoktól, erdőszéleken át, az erdők belsejéig számos élőhelyen megtalálható. Esős, meleg őszökön hatalmas boszorkánykörökben fejleszti termőtesteit. Észak-Amerikában sokszor megtéveszti a hobbi gombászokat, akiket a csillapíthatatlan gyomorrontás döbbent rá a tévedésükre. Szerencsére hazánkban még…

Halálos hetes

Az emberek többsége kerüli a gombákat, mert keveset tudnak róluk. Az ismeretlentől tartózkodunk, félünk. Pedig a gombák a földi élővilág fontos részei. Ezt rég felismerték a hobbi kutatók, profi tudósok és nekik köszönhetően bőséges ismeretanyag halmozódott fel a természet különceiről. Az ismeretgyűjtés a jelenben is zajlik, a tudásunk folyamatosan gyarapodik. Rajtunk múlik, hogy leszámolunk a félelemmel, és megismerkedünk a gombákkal. A gyilkos galóca nem egy mumus, ami szánt szándékkal megeteti magát a gyanútlan emberekkel. A többi mérgező gomba sem magától kerül a tányérunkba, hanem az ismeretek, a gyakorlat hiánya miatt.
A számunkra ártalmas gombák az élőhelyükön hasznos korhadékbontók vagy a fák partnerei. A mérgező vegyületeik ellenére teljesen ártalmatlanok. Ha felismered, nem eszed meg. Ennyi az egész. Ez a titka a gombamérgezés elkerülésének. Nem kell rémmeséket kitalálni róluk, és hamis információkkal riogatni egymást. A gombákkal semmi baj sincs, mi fújjuk fel…

Családok és nemzetségek: tinórufélék

A májustól októberig tartó fő gombaszezon legkeresettebb gombája a tinóru nemzetségbe tartozik, azonban a gombász az ízletes vargánya mellett a rokonait is örömmel látja a kosarában és az asztalán.
A tinórufélék Boletaceae hagyományos, kalap+tönk felépítésű termőtesteket fejlesztenek. A termőtestek változatos méretűek, 5-30 centis kalapátmérő közt minden méret előfordulhat. Egyes nagyra nőtt vargányák akár egy kilósak is lehetnek.
A tinóruk könnyen felismerhető gombák. Elég csak a kalapjuk alá nézni, és jellegzetes, csövecskékből álló, könnyen lehúzható termőrétegükről azonnal tudjuk, hogy tinórut találtunk. (A taplók szintén csövecskés termőrétegűek, de náluk a hús és a csövecskék összenőttek, szétválaszthatatlanok.) A tinóruk együtt élnek a fákkal. Gyakran a társfa azonosítása segít a tinóru meghatározásában. A családon belül a legfontosabb nemzetség a vargányáké. A Boletusokat nevezik még valódi tinóruknak is. Megjelenésüket és némely faj kiemelkedő ízét tekintve megérdemlik a …