Illatos, de nem virág

A mezei szegfűgomba Marasmius oreades a füves élőhelyek legjobb gombája. Illata, íze méltó vetélytársa a sokak által favorizált ízletes vargányának Boletus edulis. Ha valaki még csak most ismerkedik a gombák csodálatos világával, jó ötlet első fajnak felírni és elindulni a keresésére. Kellemes, egyedi, fűszeres illata és íze garantálja a pozitív élményt. Érdemes vegyes gombás ételt készíteni belőle vagy egy jó levest, mert nagyobb mennyiségben, rendkívül erős aromái miatt gyengébb gyomrúakat megtréfálhatja. Egyébként teljesen ártalmatlan gomba. Egy gond van vele, hogy a gyűjtése babra munka, mert sokat kell hajolgatni érte. Azonban sok kicsi sokra megy. Nagyon jól szárítható. Vízbe áztatás után kalapjai ismét teljes értékűek. Szívós tönkje nem ehető, kizárólag a kalapját fogyasztjuk.
A kezdő gombászok beleeshetnek abba a hibába, hogy türelmetlenek lesznek és az összes barnás gombácskát összeszedik a mezőn. Rossz ötlet! A füves élőhelyeken mérgező gombák is élnek. Ne szedjük fel a szegfűgomba helyett például a mezei tölcsérgombát Clitocybe rivulosa vagy a kerti susulykát Inocybe rimosa. Szerencsére a mezei szegfűgombának több, nagyon jellegzetes ismertetőjegye van. Ezek közül az első a kellemes illata. Tényleg jó szagolgatni. A másik fontos tulajdonsága, hogy a sima felületű, középen púpos kalapja, ami lehet okkeres, krémszínű vagy halvány barna is, szárazon világosabb színű, vagyis higrofán. A harmadik fontos ismertetőjegye a ritkán álló, változó hosszúságú lemezei, amiknek színe a kalaphoz hasonló vagy kissé halványabb. A negyedik, hogy a tönkje nehezen elszakítható, merev, szívós. Amikor első alkalommal mentem gombászni, ezeket az ismertetőjegyeket mantráztam, és egyetlen egy hasonmását sem szedtem fel helyette. Ha alaposan odafigyelsz kalapszínű, ritkán álló lemezeire, nehezen eltéphető tönkjére, rendkívüli illatára, lehetetlenség összetévesztened másik gombafajjal.
Természetesen a gondos figyelmem ellenére a gombácskáimmal elmentem a gomba szakellenőrhöz, és csak az ő helyeslése után főztem egy jó levest a mezei szegfűgombából.

Ne játssz az életeddel! Ha kezdő vagy, soha ne egyél meg olyan gombát, amit nem határozott meg neked gombához értő, vizsgázott szakember!

Megjegyzés: A képet innen vettem.

2 megjegyzés:

  1. Csak az probléma,hogy nem megfelelő az országban agomba szakértők száma és eloszlása,Nekem például tőbb órát kéne utaznom,egy vagyonért,hogy bevízsgáltassam a gyütött gombát!

    VálaszTörlés
  2. ez igaz.Még egyszer se voltam gombaszakértőnél,és nem haltam meg . Sokáig élvezhettem a lilatönkű pereszke ízét

    VálaszTörlés