A csalóka pereszke Rhodocybe gemina magyar neve utal egykori nemzetségére, mert valamikor a pereszkék Tricholoma közé tartozott. A spórái vizsgálata alapján került át a döggombafélék Entolomataceae
családjába. Első ránézésre a termőtestei tényleg pereszkének tűnnek.
Azonban a rózsás színű, szemcsés spórája "leleplezi" és segít az
azonosításában. Előző rokonságának, a pereszkéknek általában fehér színű
a spóraporuk és spóráik felülete sima.
A csalóka pereszke közepes termetű gomba. Kalapátmérője 4-12 cm.
Élőhelye a korhadékbontó életmódja miatt változatos: legelők és parkok, semleges vagy kissé savanyú talajú lomb- és fenyőerdők. Talajlakó.
Egyedi azonosítói: húsbarnás kalapjának
széle idősen hullámos lesz; világos bézs tönkjének alján gyakran fehéres
micéliumzsinór van; az idősen húsbarnás színű lemezeinek éle erősen
fűrészes; krémszínű vagy halvány húsbarnás húsa enyhén liszt vagy
fűszeres illatú.
A nemzetségének legjobb ízű faja.
Hazánkban itt-ott
nagyobb mennyiségben teremhet, de nem túl gyakori. Ha van helyette másik
tömegesen termő ehető gomba, inkább azt gyűjtsük. Kíméljük a csalóka
pereszkét, ami tényleg pereszkének látszik, pedig nem is az.
Megjegyzés: A képet innen vettem.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése