Helyzetjelentés

Sajnos az idei nyár még szárazabbra sikerült mint a tavalyi. 2011-ben a július második fele mentette meg a nyári szezont, mert az akkori hűvösebb, esősebb időjárásnak köszönhetően augusztus elején egyes helyeken lépni sem lehetett a gombáktól. A kedvenceink igyekeztek maximálisan kihasználni az esős periódust. Mindenki pechére 2012 nem tudta megismételni a tavalyi időjárási helyzetet. Az előző helyzetjelentésben beharangozott MKR gyengének bizonyult és nem tudta enyhíteni az aszályt.
A meteorológiai szolgálat tanulmánya szerint egyre több lesz a hőhullám nyaranta.
"A közeli jövőben a 25C feletti napi középhőmérséklet-értékek (összes hőhullám) gyakorisága még kevésbé növekszik (országos átlagban évi 8-24 nappal), ám a XXI. század végére egyes területeken 40-50 napos átlagos növekedést is tapasztalhatunk. Ez azt jelenti, hogy lehetnek olyan évek, amikor két hónapnál is hosszabb ideig 25C feletti napokat élünk át."
A metnet.hu csapadéktérképei közt van a 14 napos csapadékeltérés térkép is, ami alapján jelentős csapadékhiány van országszerte!
Az elmúlt 90 nap csapadékmérlege alapján továbbra is Sopron és Salgótarján környékén van remény rá, hogy gombákkal találkozzunk.
A katasztrofális nyári szezon végét egyetlen mindenre elszánt gomba menti meg. Ez pedig a cikket illusztráló képen látható sárga gévagomba Laetiporus sulphureus, ami jelenleg is terem fűz-nyár ártéri ligeterdeinkben. Folyópartokon álló fűzfákon nagy eséllyel rálelhetünk. A zsenge termőtesteit szedjük le. Ha szeretjük a hasunkat, akkor érdemes kísérletezni vele. Itt egy nagyon jó recept.
Ártéri erdőinkben találkozhatunk még egyéb korhadékbontó fajokkal is, például a déli tőkegombával Agrocybe cylindracea.

Megjegyzés: A képet innen vettem.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése