A tarka szépségek annyira hasonlítanak egymásra, hogy tüzetesebben meg
kell nézni a termőtesteiket, mert első ránézésre én se mondom meg, hogy
melyik a bíbor Boletus rhodoxanthus és melyik a bíborvörös Boletus rhodopurpureus.
Idén már több helyről előkerültek a ritkaságuk ellenére, és feladták a
leckét a gombászoknak.
A bíbor és a bíborvörös tinóru közti legszembetűnőbb eltérés a
termőtestek kettévágása után válik láthatóvá. Ez látható a képpáron, ami
nem méretarányosan mutatja be a két fajt. A bíbor tinóru húsa csak a
kalapban és a tönk felső részén kékül, míg a bíborvörösé teljesen kék
lesz, és erőteljesebb is a színeződés.
A Boletus nemzetség papagájait jobb megkímélni. A bíbor tinóru
erősen veszélyeztetett faj. Nem védett, de feltétlenül kíméletet érdemel
tőlünk.
Jó tudni, hogy csak feltételesen fogyaszthatók. Húsz perces alapos
főzés-sütés után ehetők. Azonban a szépségük és ritkaságuk miatt egyiket
se szedjük fel!
Kiegészítés: Ráadásnak van még egy tinóru faj, ami hasonló. Ez
a rózsáskalapú tinóru Boletus legaliae.
Ennek halványbézs vagy rózsás kalapja van. A tönkje sárgás, felül
pirosan hálózatos, alul pontozott. Halványsárga húsa kalapban és tönkben is gyengén kékül.
Szintén ritka faj hazánkban.
Megjegyzés: A képek eredeti helyét megtekintheted a gombanevekre kattintva.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése