Három éve a Bükkben

2019. augusztusában négy napot gombásztársakkal a Bükkben töltöttem el. Tizenhatodikán mentünk és tizenkilencedikén jöttünk haza. Pont akkor ott volt termőhullám a nyári zivataroknak köszönhetően, amik sajnos károkat is okoztak. Három éve rendkívül mozgalmas volt a nyolcadik hónap időjárása. Az előrejelzés alapján az idei ünnepi hétvégén, 2022-ben először, heves viharok lesznek felénk is. Sajnos a keményre száradt talaj nem fogja tudni kellőképpen elnyelni a záporokat. Ennek az egésznek így nem sok haszna van. Hol vannak már a napokig tartó, csendes, áztató esők? Vagy a téli hótakaró. Tombol odakint a hőség. Inkább itthon maradtam. Ugyan csalogat a hegyvidék, de megvárom, hogy az ígért front lehűtse a levegőt, és csak jövő héten mozdulok ki. Ha kimozdulok, mert gyors visszamelegedést mutat a GFS. A fenébe is. A klímaváltozás felforgatja az életemet. Három éve sem volt egyszerűbb a gombász helyzete. Ezért is mentünk a Bükkbe, hogy legalább ott hódolhassunk a szenvedélyünknek és örüljünk együtt az erdő ajándékának, a gombának.
Gombásztársam kosara. Minden vargányát feldolgoztak a lányok. Egész nap mentek az aszalógépek és gomba erőteljes, aromás illata betöltötte az öreg házat és annak udvarát. Csodálatos emlék! Belesajdult a szívem. Az erdő és kincsei páratlan módon teszik gazdagabbá az életünket. Tragédiával ér fel, hogy korunk tömegembere képtelen felismerni a valódi értékeket és beéri a reklámozott, sulykolt talmi viselkedésmintákkal és azt hiszi, hogy neki jó, ha követi szamár módjára az orra elé lógatott répát, amit valójában sosem kaphat meg. Sokan halálos ágyukon sem döbbenek rá tévedéseikre, mert ekkorra a káros életmódjukból eredő testi elváltozások tönkretették az elméjüket is. Minden téren kifosztva hagyják itt a földi életet. És közben mindannyian részt veszünk a földi élet elpusztításában. Nem tudunk megálljt parancsolni saját magunknak. Micsoda veszteség! Tudtommal, csak a Földön található bizonyítottan élet. Egyébként biztosan vannak más élő bolygók is, csak még a technológiánk nem elég érzékeny vagy pontos értelmezni az élet jeleit más planétákon. Azonban a világűr irdatlan távolságai miatt sosem fogunk más bolygókat felfedezni. A saját élő űrhajónkat kéne fenntartani és nem szétverni. Ez az otthonunk! Vagy mindenki élvezettel gyújtogat a saját házában, szemetel és szarik mindenre?! Hol van a felelősség felismerése és vállalása? Vagy mindenki örök gyermek maradt, felelőtlen és pusztító akarnok?! Akkor mind elveszünk és tragédiánk végjátéka iszonyatos lesz.
Az asztalon az erdő csodálatos bőkezűségét örökítettem meg. Mindenféle ehető gomba és tanulmányozásra, határozásra leszedett egyéb termőtestek. A mérsékelt övi erdők, fás növénytársulások gombák ezreinek adnak otthont és a gombászok legalább hatvan csemegegomba közül szemezgethetnek. A négy vargánya, nyári, bronzos, ízletes, vörösbarna sokak által kedvelt, első osztályú fűszerező értékű csemegék. Kár, hogy súlyosan károsítjuk az erdei ökoszisztémát és veszélyeztetjük a gombák gazdag tárházát. Nem elég védelemre kijelölni ritkább vagy feltűnőbb termőtesteket növesztő fajok szaporodási célú apró részeit! Mert a termőtestek csak tényleg kicsinyke részei a nagyobb élőlénynek, ami az erdei ökoszisztéma része és attól elválaszthatatlan. A gomba nemcsak a termőtestei miatt értékes. A legtöbb embernek fogalma sincs, hogy mit kockáztatunk! Halálos csapdát állítottunk össze magunknak! Katasztrófa-turistát játszunk, miközben az aszály negatív hatásai visszaütnek ránk! Őrület. Mit kéne mondanom, hogy megértsétek, saját nyakunkra fontunk hurkot. A saját érdekünkben kellene jobban védenünk az erdőt, a természetet, önmagunktól! Hogy élhessünk együtt még évezredekig a Föld nevű bolygón.
A három éve Bükkben eltöltött pár nap két fontos cikket is ihletett, az egyik a látott tinórukat mutatja be, a másik az erdőrontásról szól.

Megjegyzés: A mobillal készült fotóimat újraszerkesztettem modern képszerkesztő appal egy korszerűbb, de használtan vásárolt okostelefonon. Egyébként az "öreg" phablet is itt van a laptop mellett, akárcsak a 2012-ben vásárolt nyomógombos hagyományos rádiótelefonom. Mai napig használatban vannak, mert megbecsülöm a technikai eszközeimet. A kompaktom pedig 2006-os gép! Láthatod az egyik képen.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése