Ugrás a fő tartalomra

Világító tölcsérgomba

Sajnos a nevek néha becsapósak. A róka egy vörhenyes bundájú állat. Ha valaki megemlíti a rókagombát egy teljesen kezdőnek, akkor valami vöröses gombát képzel el. Pont ilyen a világító tölcsérgomba Omphalotus olearius, ami egy gyakori gomba erdeinkben. Rendkívül feltűnő, színes csoportjai vonzzák a tekintetünket, de egy tapasztaltabb gombász elmegy mellette, míg a zöldfülű leszedi és boldog, hogy megtalálta a rókagombát. Sajnos semmi dolgunk a világító tölcsérgombával, mert mérgező. Akár enyhe májkárosodást is okozhat. De legtöbbször gyorsan visszajön a gyomorból. Ne akarj magadnak kellemetlen élményt, ne csapjon be a rókavörös színe. Az igazi és jó rókagomba, ahogy a videómban láttad, tényleg sárga, és nincsenek lemezei, míg a világító tölcsérgombának jól láthatóan élénksárga lemezei vannak. Az életmódjuk eltérő, a tölcsérgomba korhadékbontó, legtöbbször tuskó közelében nő, és több termőtest együtt, míg a rókagomba gyökérkapcsolt, fákkal társul, azok alatt szétszórtan található. Sokszor mohapárnákban lelünk rá, mert a moha vizet tárol, és a több nedvesség segíti a rókagomba termőtestének fejlődését.
Figyelj a színekre és a termőrétegre, ami rókavörös és lemezes, az a világító tölcsérgomba, ami sárga és nincs lemeze, csak eres-ráncos termőrétege, az a sárga rókagomba. Az utóbbi a csemegegomba.

***

Amiről írtam, mohapárnában fejlődő sárga rókagomba Cantharellus cibarius termőtestek. Ha rókagombát gyűjtesz, jó ötlet a mohapárnákat figyelni. Persze avar közt is találtam, ahol nedvesebb volt a talaj, de a száraz időjárás szinte rákényszeríti a rókagombát, hogy a vizesebb mohapárnákat használja. Ezért érdemes azokat megnézni. Egy savanyú talajú erdőben, ahol alig van aljnövényzet, könnyű észrevenni a zöld foltokat. Aztán még könnyebb észrevenni a zöldben virító sárga kalapokat. Szép látvány, az egyik legszebb, amit gombászás során látni lehet.

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Csalóka őzlábgomba

A mérgező őzlábgombaChlorophyllum molybdites melegkedvelő faj, a mi éghajlatunk egyelőre túlságosan hideg neki, azonban már megjelent a Földközi-tenger térségében. Előfordulhat, hogy a klímaváltozás miatt végül bejut a Kárpát-medencébe. Ez kevésbé lenne örvendetes, mert fiatalon megkülönböztethetetlen a piruló őzlábgombátólChlorophyllum rhacodes.Sajnos tényleg mérgező, erős hányást és intenzív hasmenést okoz. A méreganyagai nincsenek azonosítva, feltehetően egyes fehérjéi okozzák a mérgezést. Felismerését egyetlen különleges tulajdonsága segíti, a spórapora zöld(!) színű. Emiatt lesznek az érett termőtestek fehér lemezei zöldes színűek A rokonaihoz hasonlóan korhadékbontó, emiatt városi parkoktól, erdőszéleken át, az erdők belsejéig számos élőhelyen megtalálható. Esős, meleg őszökön hatalmas boszorkánykörökben fejleszti termőtesteit. Észak-Amerikában sokszor megtéveszti a hobbi gombászokat, akiket a csillapíthatatlan gyomorrontás döbbent rá a tévedésükre. Szerencsére hazánkban még…

Családok és nemzetségek: tinórufélék

A májustól októberig tartó fő gombaszezon legkeresettebb gombája a tinóru nemzetségbe tartozik, azonban a gombász az ízletes vargánya mellett a rokonait is örömmel látja a kosarában és az asztalán.
A tinórufélék Boletaceae hagyományos, kalap+tönk felépítésű termőtesteket fejlesztenek. A termőtestek változatos méretűek, 5-30 centis kalapátmérő közt minden méret előfordulhat. Egyes nagyra nőtt vargányák akár egy kilósak is lehetnek.
A tinóruk könnyen felismerhető gombák. Elég csak a kalapjuk alá nézni, és jellegzetes, csövecskékből álló, könnyen lehúzható termőrétegükről azonnal tudjuk, hogy tinórut találtunk. (A taplók szintén csövecskés termőrétegűek, de náluk a hús és a csövecskék összenőttek, szétválaszthatatlanok.) A tinóruk együtt élnek a fákkal. Gyakran a társfa azonosítása segít a tinóru meghatározásában. A családon belül a legfontosabb nemzetség a vargányáké. A Boletusokat nevezik még valódi tinóruknak is. Megjelenésüket és némely faj kiemelkedő ízét tekintve megérdemlik a …

Halálos hetes

Az emberek többsége kerüli a gombákat, mert keveset tudnak róluk. Az ismeretlentől tartózkodunk, félünk. Pedig a gombák a földi élővilág fontos részei. Ezt rég felismerték a hobbi kutatók, profi tudósok és nekik köszönhetően bőséges ismeretanyag halmozódott fel a természet különceiről. Az ismeretgyűjtés a jelenben is zajlik, a tudásunk folyamatosan gyarapodik. Rajtunk múlik, hogy leszámolunk a félelemmel, és megismerkedünk a gombákkal. A gyilkos galóca nem egy mumus, ami szánt szándékkal megeteti magát a gyanútlan emberekkel. A többi mérgező gomba sem magától kerül a tányérunkba, hanem az ismeretek, a gyakorlat hiánya miatt.
A számunkra ártalmas gombák az élőhelyükön hasznos korhadékbontók vagy a fák partnerei. A mérgező vegyületeik ellenére teljesen ártalmatlanok. Ha felismered, nem eszed meg. Ennyi az egész. Ez a titka a gombamérgezés elkerülésének. Nem kell rémmeséket kitalálni róluk, és hamis információkkal riogatni egymást. A gombákkal semmi baj sincs, mi fújjuk fel…