Világító tölcsérgomba

Sajnos a nevek néha becsapósak. A róka egy vörhenyes bundájú állat. Ha valaki megemlíti a rókagombát egy teljesen kezdőnek, akkor valami vöröses gombát képzel el. Pont ilyen a világító tölcsérgomba Omphalotus olearius, ami egy gyakori gomba erdeinkben. Rendkívül feltűnő, színes csoportjai vonzzák a tekintetünket, de egy tapasztaltabb gombász elmegy mellette, míg a zöldfülű leszedi és boldog, hogy megtalálta a rókagombát. Sajnos semmi dolgunk a világító tölcsérgombával, mert mérgező. Akár enyhe májkárosodást is okozhat. De legtöbbször gyorsan visszajön a gyomorból. Ne akarj magadnak kellemetlen élményt, ne csapjon be a rókavörös színe. Az igazi és jó rókagomba, ahogy a videómban láttad, tényleg sárga, és nincsenek lemezei, míg a világító tölcsérgombának jól láthatóan élénksárga lemezei vannak. Az életmódjuk eltérő, a tölcsérgomba korhadékbontó, legtöbbször tuskó közelében nő, és több termőtest együtt, míg a rókagomba gyökérkapcsolt, fákkal társul, azok alatt szétszórtan található. Sokszor mohapárnákban lelünk rá, mert a moha vizet tárol, és a több nedvesség segíti a rókagomba termőtestének fejlődését.
Figyelj a színekre és a termőrétegre, ami rókavörös és lemezes, az a világító tölcsérgomba, ami sárga és nincs lemeze, csak eres-ráncos termőrétege, az a sárga rókagomba. Az utóbbi a csemegegomba.

***

Amiről írtam, mohapárnában fejlődő sárga rókagomba Cantharellus cibarius termőtestek. Ha rókagombát gyűjtesz, jó ötlet a mohapárnákat figyelni. Persze avar közt is találtam, ahol nedvesebb volt a talaj, de a száraz időjárás szinte rákényszeríti a rókagombát, hogy a vizesebb mohapárnákat használja. Ezért érdemes azokat megnézni. Egy savanyú talajú erdőben, ahol alig van aljnövényzet, könnyű észrevenni a zöld foltokat. Aztán még könnyebb észrevenni a zöldben virító sárga kalapokat. Szép látvány, az egyik legszebb, amit gombászás során látni lehet.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése