Ugrás a fő tartalomra

Genesis - The Return Of The Giant Hogweed


"Turn and run!  
Nothing can stop them,  
Around every river and canal their power is growing.  
Stamp them out!  
We must destroy them,  
They infiltrate each city with their thick dark warning odour.  
They are invincible,  
They seem immune to all our herbicidal battering.  
Long ago in the Russian hills,  
A Victorian explorer found the regal Hogweed by a marsh, 
He captured it and brought it home.  
Botanical creature stirs, seeking revenge.  
Royal beast did not forget.  
He came home to London,  
And made a present of the Hogweed to the Royal Gardens at Kew.  
Waste no time!  
They are approaching.  
Hurry now, we must protect ourselves and find some shelter  
Strike by night!  
They are defenceless.  
They all need the sun to photosensitize their venom.  
Still they're invincible,  
Still they're immune to all our herbicidal battering.  
Fashionable country gentlemen had some cultivated wild gardens,  
In which they innocently planted the Giant Hogweed throughout the land.  
Botanical creature stirs, seeking revenge.  
Royal beast did not forget.  
Soon they escaped, spreading their seed,  
Preparing for an onslaught, threatening the human race.  
Mighty Hogweed is avenged.  
Human bodies soon will know our anger.  
Kill them with your Hogweed hairs  
HERACLEUM MANTEGAZZIANI"

***


A kaukázusi medvetalp feltűnő, 2-5 méter magasra növő zellerféle. Amíg rokonai, így a zeller Apium graveolens és az orvosi angyalgyökér Angelica archangelica finom zöldségek és gyógynövények, addig a kaukázusi medvetalp egy invazív gyom, aminek semmi keresnivalója Európában és hazánkban. Persze valamikor dísznövénynek számított, Angliában kedvelték és ültették. Aztán hamar felfedezték, hogy túl magas a  furanokumarin tartalma. Ez fényérzékennyé teszi a bőrt. Csúnya, fájdalmas, égésre emlékeztető bőrgyulladást okoz a vegyület és a napfény együtt. Szerencsére hazánkban még nem annyira gyakori, de például a Tisza mentén itt-ott megtalálható. Kedveli a nedvesebb élőhelyeket. A hazai rokonai jóval kisebbek, ne téveszd össze a közönséges medvetalppal Heracleum sphondylium.
Az ernyősvirágzatúak közt eligazodni laikusként nehéz. Bár vannak köztük bőven ehető növények is, de némelyikük súlyosan mérgező. Ezért ugyanúgy kezelendők mint a gombák, vagyis szakértő segítsége nélkül elég meredek dolog saját fejed után menve erdőn-mezőn gyűjtögetni zöld hajtásaikat, gyökereiket, egyéb részeiket. A vadon termő növények gyűjtéséhez is kell a szaktudás. Különben kellemetlen meglepetés érhet.

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Csalóka őzlábgomba

A mérgező őzlábgombaChlorophyllum molybdites melegkedvelő faj, a mi éghajlatunk egyelőre túlságosan hideg neki, azonban már megjelent a Földközi-tenger térségében. Előfordulhat, hogy a klímaváltozás miatt végül bejut a Kárpát-medencébe. Ez kevésbé lenne örvendetes, mert fiatalon megkülönböztethetetlen a piruló őzlábgombátólChlorophyllum rhacodes.Sajnos tényleg mérgező, erős hányást és intenzív hasmenést okoz. A méreganyagai nincsenek azonosítva, feltehetően egyes fehérjéi okozzák a mérgezést. Felismerését egyetlen különleges tulajdonsága segíti, a spórapora zöld(!) színű. Emiatt lesznek az érett termőtestek fehér lemezei zöldes színűek A rokonaihoz hasonlóan korhadékbontó, emiatt városi parkoktól, erdőszéleken át, az erdők belsejéig számos élőhelyen megtalálható. Esős, meleg őszökön hatalmas boszorkánykörökben fejleszti termőtesteit. Észak-Amerikában sokszor megtéveszti a hobbi gombászokat, akiket a csillapíthatatlan gyomorrontás döbbent rá a tévedésükre. Szerencsére hazánkban még…

Halálos hetes

Az emberek többsége kerüli a gombákat, mert keveset tudnak róluk. Az ismeretlentől tartózkodunk, félünk. Pedig a gombák a földi élővilág fontos részei. Ezt rég felismerték a hobbi kutatók, profi tudósok és nekik köszönhetően bőséges ismeretanyag halmozódott fel a természet különceiről. Az ismeretgyűjtés a jelenben is zajlik, a tudásunk folyamatosan gyarapodik. Rajtunk múlik, hogy leszámolunk a félelemmel, és megismerkedünk a gombákkal. A gyilkos galóca nem egy mumus, ami szánt szándékkal megeteti magát a gyanútlan emberekkel. A többi mérgező gomba sem magától kerül a tányérunkba, hanem az ismeretek, a gyakorlat hiánya miatt.
A számunkra ártalmas gombák az élőhelyükön hasznos korhadékbontók vagy a fák partnerei. A mérgező vegyületeik ellenére teljesen ártalmatlanok. Ha felismered, nem eszed meg. Ennyi az egész. Ez a titka a gombamérgezés elkerülésének. Nem kell rémmeséket kitalálni róluk, és hamis információkkal riogatni egymást. A gombákkal semmi baj sincs, mi fújjuk fel…

Családok és nemzetségek: tinórufélék

A májustól októberig tartó fő gombaszezon legkeresettebb gombája a tinóru nemzetségbe tartozik, azonban a gombász az ízletes vargánya mellett a rokonait is örömmel látja a kosarában és az asztalán.
A tinórufélék Boletaceae hagyományos, kalap+tönk felépítésű termőtesteket fejlesztenek. A termőtestek változatos méretűek, 5-30 centis kalapátmérő közt minden méret előfordulhat. Egyes nagyra nőtt vargányák akár egy kilósak is lehetnek.
A tinóruk könnyen felismerhető gombák. Elég csak a kalapjuk alá nézni, és jellegzetes, csövecskékből álló, könnyen lehúzható termőrétegükről azonnal tudjuk, hogy tinórut találtunk. (A taplók szintén csövecskés termőrétegűek, de náluk a hús és a csövecskék összenőttek, szétválaszthatatlanok.) A tinóruk együtt élnek a fákkal. Gyakran a társfa azonosítása segít a tinóru meghatározásában. A családon belül a legfontosabb nemzetség a vargányáké. A Boletusokat nevezik még valódi tinóruknak is. Megjelenésüket és némely faj kiemelkedő ízét tekintve megérdemlik a …