Téli madáretetés

Pénteken megérkezett az évszaknak megfelelő időjárás, és pár nap alatt téli idő lett faggyal, hóval. Most indokolt az etetés, és a feltöltött etetőkre hamar rátalálnak az éhes madarak.
Sokan értetlenkedtek, hogy a novemberben kihelyezett etetőre nem jönnek a madarak, és heteken át semmi mozgás. A magyarázat egyszerű, az enyhe időben inkább a természetben tartózkodtak tollas kedvenceink, hiszen még az őszi legyek is felébredtek, tehát odakint szintén mozgolódtak a rovarok. A hótakaró hiányában a talajon is találtak ennivalót a rovarevők és a magevők egyaránt. Azonban a normális téli idő azonnal megnehezítette a táplálékuk megtalálását. Tehát indokolt az etetés, a telelő madaraink segítése.
Találtam a videómegosztón egy házi videót, ami jól érzékelteti a madáretetés során átélhető élményt. Évek óta figyelem a téli madárvendégeket. Sokszor láttam ugyanezt. A mozdulatlan téli kertbe életet, mozgást hoznak a madarak. 



Fontos! Lombfakadáskor be kell fejezni az etetést. A madarak a fiókáikat (a verebek is) zömmel rovarokkal tápláljak, amik gazdag fehérjeforrások. A fiókák a napraforgót nem tudják megemészteni, a cinke fiókák szó szerint belehalnak a szüleik buzgalmába, akik teletömik őket napraforgóval. Tehát az etetőket le kell venni a jó idő megérkeztével.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése