Ugrás a fő tartalomra

Szolgálati közlemény: új év, új tervek

A fotó november kilencedikén készült rólam. Aznap vizsgáztam, és lettem gomba-szakellenőr. Időközben a bizonyítványom is megérkezett, tehát kézzel fogható eredménye van a tavalyi őrült gombafutamnak. Összeszámoltam, kb. 3000 kilométert utaztunk. Jártunk Erdélyben, a Bihar-hegységben, a Vendvidéken, az Őrségben, a Bükk lábánál, a Börzsönyben és még a Visegrádi-hegységben is tettünk egy rövid túrát.
2013 mozgalmas év volt, futottam a gombák után. Bár decemberre nagyon elfáradtam és azóta is csak pihenek, de közben várom a kucsmagomba szezont, az erdélyi gombatúrákat, a gombásztalálkozókat, és azt, hogy előadásokat tartsak itt-ott. Van már egy felkérés, amire igent mondtam.
November kilencedikén teljes volt az örömöm. Gyarapodtam egy felismeréssel is, a boldogságért meg kell dolgozni; egy hosszú út végén a jutalom bonbon. Jó cél volt a bizonyítvány megszerzése, sok tapasztalattal gazdagodtam, és sok jó gombászt ismertem meg. Persze még sokat kell tanulnom, a gombavilág hatalmas és teljes megismerésére két élet sem lenne elég, de egyik célom, hogy jó szakember legyek.
A 2014-es tervem hat lépésből áll, a nulladik lépés - ami annyit jelent, hogy egész életemre érvényes -, a tanulás. A fejlődés az élet motorja. Ha valaki megáll, sok jó nem vár rá. Ez az egyik tény, amit jól az eszembe véstem. Tehát tanulok, fejlődök, és felkészülök a tudásom átadására. Majd jön a többi lépés, az első önmagam rendbe tétele. Kissé szétestem. Elértem az őskori átlagéletkort, túl van a testem a fénykorán, megjelentek az első jelei a kopásnak. Remek ötlet a karbantartás. A második a felszerelésem lecserélése, mert a testemmel együtt a holmijaim és elhasználódtak. A harmadik lépés a pénzkeresés. A negyedik az eszközeim fejlesztése, amihez pénz kell. Az ötödik lépés, amire majd év végén kerül sor, az adakozás. Semmi értelme a felhalmozásnak, mert pucér fenékkel jöttem a világra és pucér fenékkel távozok. A vagyon holt anyag, nem az énvalóm része. A tudás is akkor ér valamit, ha használják. Tehát 2014 még mozgalmasabb év lesz. Ennek tudatában töltöm pihenéssel a téli hónapokat. Annyi minden vár rám és rátok is, ha követtek a gombászösvényen.

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Csalóka őzlábgomba

A mérgező őzlábgombaChlorophyllum molybdites melegkedvelő faj, a mi éghajlatunk egyelőre túlságosan hideg neki, azonban már megjelent a Földközi-tenger térségében. Előfordulhat, hogy a klímaváltozás miatt végül bejut a Kárpát-medencébe. Ez kevésbé lenne örvendetes, mert fiatalon megkülönböztethetetlen a piruló őzlábgombátólChlorophyllum rhacodes.Sajnos tényleg mérgező, erős hányást és intenzív hasmenést okoz. A méreganyagai nincsenek azonosítva, feltehetően egyes fehérjéi okozzák a mérgezést. Felismerését egyetlen különleges tulajdonsága segíti, a spórapora zöld(!) színű. Emiatt lesznek az érett termőtestek fehér lemezei zöldes színűek A rokonaihoz hasonlóan korhadékbontó, emiatt városi parkoktól, erdőszéleken át, az erdők belsejéig számos élőhelyen megtalálható. Esős, meleg őszökön hatalmas boszorkánykörökben fejleszti termőtesteit. Észak-Amerikában sokszor megtéveszti a hobbi gombászokat, akiket a csillapíthatatlan gyomorrontás döbbent rá a tévedésükre. Szerencsére hazánkban még…

Halálos hetes

Az emberek többsége kerüli a gombákat, mert keveset tudnak róluk. Az ismeretlentől tartózkodunk, félünk. Pedig a gombák a földi élővilág fontos részei. Ezt rég felismerték a hobbi kutatók, profi tudósok és nekik köszönhetően bőséges ismeretanyag halmozódott fel a természet különceiről. Az ismeretgyűjtés a jelenben is zajlik, a tudásunk folyamatosan gyarapodik. Rajtunk múlik, hogy leszámolunk a félelemmel, és megismerkedünk a gombákkal. A gyilkos galóca nem egy mumus, ami szánt szándékkal megeteti magát a gyanútlan emberekkel. A többi mérgező gomba sem magától kerül a tányérunkba, hanem az ismeretek, a gyakorlat hiánya miatt.
A számunkra ártalmas gombák az élőhelyükön hasznos korhadékbontók vagy a fák partnerei. A mérgező vegyületeik ellenére teljesen ártalmatlanok. Ha felismered, nem eszed meg. Ennyi az egész. Ez a titka a gombamérgezés elkerülésének. Nem kell rémmeséket kitalálni róluk, és hamis információkkal riogatni egymást. A gombákkal semmi baj sincs, mi fújjuk fel…

Családok és nemzetségek: tinórufélék

A májustól októberig tartó fő gombaszezon legkeresettebb gombája a tinóru nemzetségbe tartozik, azonban a gombász az ízletes vargánya mellett a rokonait is örömmel látja a kosarában és az asztalán.
A tinórufélék Boletaceae hagyományos, kalap+tönk felépítésű termőtesteket fejlesztenek. A termőtestek változatos méretűek, 5-30 centis kalapátmérő közt minden méret előfordulhat. Egyes nagyra nőtt vargányák akár egy kilósak is lehetnek.
A tinóruk könnyen felismerhető gombák. Elég csak a kalapjuk alá nézni, és jellegzetes, csövecskékből álló, könnyen lehúzható termőrétegükről azonnal tudjuk, hogy tinórut találtunk. (A taplók szintén csövecskés termőrétegűek, de náluk a hús és a csövecskék összenőttek, szétválaszthatatlanok.) A tinóruk együtt élnek a fákkal. Gyakran a társfa azonosítása segít a tinóru meghatározásában. A családon belül a legfontosabb nemzetség a vargányáké. A Boletusokat nevezik még valódi tinóruknak is. Megjelenésüket és némely faj kiemelkedő ízét tekintve megérdemlik a …