Nagy Kutya

A Nagy Kutya Canis Maior az Orion bal oldalán, kissé lejjebb lévő csillagkép, amit könnyű felismerni az éjszakai égbolt legfényesebb csillagáról, a Szíriuszról. Este tíz körül a déli égbolton már megfigyelhető és hajnali négy után nyugszik le. Különleges tulajdonsága, hogy kettőscsillag. A főcsillag kísérője, a Szíriusz B az elsőnek felfedezett fehér törpe. Kisebb mint a Föld, de majdnem olyan nehéz mint a Nap és forróbb mint a Szíriusz A. A két csillag közül a B érte el hamarább a vörös óriás állapotot, és ekkor anyag áramlott át a másikra, ami ettől nagyobbra nőtt és fiatalabbnak tűnik a valódi koránál. Majdnem kétszer nagyobb a Napnál a Szíriusz A és huszonháromszor fényesebb annál.
A csillagképben található az egyik Messier objektum, az M41, ami egy nyílthalmaz. Kisebb távcsövekkel is megfigyelhető.
Van még egy különleges csillag a Nagy Kutyában, a VY Canis Maioris. Ez egy vörös hiperóriás, és jelenleg a legnagyobb csillag. Lehet, hogy majd felfedeznek nagyobbat is. A méreteit érzékelteti a videó, amiben láthatók a naprendszerünk bolygói is. A csillagok jobb oldalánál lévő kicsi csillagkép ábra mutatja az égitest helyét.
A Pollux, az Aldebaran, a Rigel, a Betelgeuse szintén a téli égbolt látványosságai.
A mű Cephei, a Gránátcsillag egész évben megfigyelhető.Megjegyzés: A Nagy Kutya képét a Stellarium programból mentettem le.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése