Gyakran felbukkanok a piaci gombaellenőrünk standja előtt,
hogy megnézzem a kínálatát és elbeszélgessek vele. Egyik alkalommal a frissen
hozott nyári szarvasgombák Tuber aestivum kapcsán beszélgettünk, és kiderült, hogy a gombákat
egyik ismerőse mogyoróültetvényén találta. Az ismerőse szarvasgombával
„beoltott” mogyoró Corylus avellana csemetéket telepített néhány éve és mostanra „termőre”
fordultak a bokrok. A városi gombászunk lement kutyába (kutya hiányában) és
orra után menve rálelt a különleges gombagumókra.
Régebben olvastam a neten, hogy a francia szarvasgombát
Tuber melanosporum termesztik. Mikorrhizált (szarvasgomba micéliumával beoltott gyökérzetű)
tölgycsemetéket telepítenek. A módszer magyarországi megjelenése időszerű volt. Az viszont meglepett, hogy már látható, fogyasztható eredmények is vannak.
A szarvasgombás mogyoró telepítésével dupla lesz a haszon.
Alapból a mogyoró az egyik legkiválóbb kerti gyümölcs a dió és a mandula
mellett. A mogyoró magja rendkívül kellemes ízű. Finom íze miatt kedvelt édesipari
alapanyag. Közismert édességek a mogyorókrém és a sokféle mogyorós csoki.
A mogyoró mag olaja gazdag telítetlen zsírsavakban, és kevés telített zsír is
található benne. A zsírokban oldva E-vitamin van. Gazdag az
ásványianyag-tartalma (vas, mész, foszfor stb.) miatt főleg gyermekeknek
ajánlott a fogyasztása. A finom magok fogyasztásával csökkenthetjük az
érelmeszesedést, erősíthetjük az idegeinket.
Levelei gyógyhatásúak. Ritkán a kérgét is gyűjtik. Fájából
orvosi szén állítható elő.
Levélteája izzasztó, vizelethajtó, bélhurutot megszüntető
hatású.
Nyári hasmenések kezelésére egyike a leghozzáférhetőbb
drogjainknak, ezért használható állatgyógyászatban is. Ekcémás bőrbetegségekben
teljes – vagy ülőfürdőket készítenek úgy, hogy a mogyoró levelek főzetét
beletöltik a fürdővízbe.
Összefoglalva, a mogyoró nagyon hasznos. Ráadásnak őshonos növény hazánkban.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése