Mire elég harminchat milliméter csapadék?


Sajnos Békéscsaba és környéke kapta a legkevesebb égi áldást a ciklonoktól. A harminc napra, vagyis egy hónapra vonatkozó ideális csapadékösszeg a hatvan milliméter, ami elégséges is a gombák számára és jól teremnek. Csodálkoztam is, hogy a jó eső ellenére a gyors reagálású talajlakó korhadékbontók, a kerti tintagomba és a fehér porhanyósgomba nem jöttek elő. A mai napi sétám során fában élő korhadékbontók növekedésnek indult termőtesteit vettem észre, májgombáét és a déli tőkegombáét. 


Természetesen más faanyagot bontó gombák is teremni fognak, így az őszi termőidejű Pholiota nemzetségbe tartozó tőkegombák, amik keserű ízük miatt ehetetlenek. Eléggé feltűnőek sárgás-narancsos-rozsdás színeik és csoportosan növő viszonylag nagy termetű termőtesteik miatt, de hiába szépek és guszták, ha egyszer keserűek. Rokonuk a nyárfa-tőkegomba, ami szintén előjöhet. Ez egy 2019-es október eleji, városi fotóm róla. Sajnos ez sem ehető.


Jobban tájékozott a jelenlegi helyzetről pénteken leszek, amikor piac után kimegyek az indikátor helyemre és megnézem az ottani lakcímeket. Gyökérkapcsolt gombákra még nem számítok, azoknak több mint tíz nap kell, hogy száraz időszak után teremjenek. Azért a tuti nyárfa-érdestinórus lakcímemet meglátogatom, hogy legalább azt tudjam, hogy mennyire ázott át. 
A napjárást tekintve az ősz itt van, észrevehetően más a napfény intenzitása, és hat után kel és hét előtt nyugszik a Nap. A nappalok rövidülése eléggé szembetűnő. Az őszi nap-éj egyenlőség huszonkettedikén lesz. A néphagyomány szerint az ősz kezdete Mihály napja, huszonkilencedike. A Szent Mihály gomba a gyűrűs tuskógomba, aminek nemzetsége szintén őszi termőidejű. Fontos különbség a tőkegombák és tuskógombák között, hogy utóbbiak spórapora fehér, így lemezeik világos színűek maradnak. 


Ez egy mai fotó kerti dísznek ültetett őszi kikericsről a városból. Valószínűleg a pósteleki erdőtömben is virágzik, illetve a jóval nagyobb állománya a Kis-Sárrét egykori rétjein. Azon a környéken több eső esett mint a megyeszékhelyen. A geszti telepített tölgyültetvényekben érdemes lenne megnéznem a gombahelyzetet. Ha találok autós gombásztársat, elmegyek a megye észak-keleti részébe. 
A kikerics virágzása biztos jele a nyár búcsúzásának, ahogy a hűvösebb hajnalok. Eljött a szép túrák ideje, amikor öröm a nyílt ég alatt mozogni. Te se maradj négy fal között.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése