Áprilisi naptárlap

2021 negyedik hónapja kezdődött el, régi nevein Tavaszhó, Szelek hava, Szent György hava. Ebben a hónapban indulna be a májusi pereszke Calocybe gambosa, de a márciusban kezdődött szárazság esélyt sem ad neki. Sajnos nem akar változni az időjárás, pedig sürgősen esőre lenne szükségünk. A talaj felső szintje rohamosan veszti el víztartalmát. A kiadós téli csapadéknak köszönhetően a mélyebb rétegekben van elegendő víz, de a felső húsz centi porszáraz.
Dél-keleten a cseh kucsmagomba Verpa bohemica termőhulláma lecsengőben, a maradék termőtestek tönkre mennek. Szerdán a kígyósi pusztában jártam és egyetlen egy pusztai kucsmagombát Morchella steppicola találtam. A szeles-száraz idő nagyon kedvezőtlen a gombáknak, hiába van még a talajban nedvesség. Pedig az év negyedik hónapja, ha esősre fordul, nagyon sok gombát adhat a gombásznak. A naptárlapon ott van az egyik legjobb, a gyapjas tintagomba Coprinus comatus, de teremne még a déli tőkegomba Cyclocybe cylindracea, sárga gévagomba Laetiporus sulphureus, ízletes csiperke Agaricus bitorquis is. Ezek négyen népszerű és keresett étkezési gombák, amikből gyakran bőséges mennyiség található. Csak eső kellene nekik. Viszont a GFS nem igazán jelez kiadós csapadékot hozó ciklont. Az időjáráson múlik a gombász sikere. Nincs más mint várni az esőre. Addig is töltsétek hasznosan az időt, mozogjatok betartva a járványügyi intézkedéséket, olvassatok, frissítsétek fel a tudásotokat, online kommunikáljatok egymással és váltsatok naponta kedves szavakat azokkal, akikkel egy háztartásban éltek. A kedvesség gyakorlása jó hatású.
Én biztos vagyok benne, hogy idén is lesz legalább kettő nagyobb gombabumm, amikor mindenki őrült módjára "kaszálni" fogja a tobzódó termőtesteket. Kitartás és türelem. Az élet megy tovább.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése