Ugrás a fő tartalomra

Gombásztárs hozta: Póstelek gombái

Kora este beugrott hozzám egyik gombásztársam, aki Pósteleken járt és tinórukat gyűjtött. Fő indikátor területem igazi paradicsoma a tinóruknak. Legalább egy tucat fajuk található meg a kastélyparkban és környékén. Ezek közül a kosarában kilencnek a termőtesteit találtam meg: hamis céklatinóru, változékony, vörös, csalóka, molyhos, keskenyspórás, szemcsésnyelű fenyőtinóru, málnavörös és egy sárgahúsú* gyanúsat. A felsoroltak első fele alaposabb hőhatás után ehető, a többi is, de a szemcsésnyelűnek javasolt lehúzni a kalapbőrét felhasználás előtt, és a málnavörös európai ritkaság, ami kicsi is, feltétlenül kímélendő! Rózsaszín-kárminvörös termőrétegéről és rózsaszín tönkjéről könnyű felismerni. Kalapja sárgásbarna. Hasonlít a (nemezes)tinórukra, de kisebb azoknál. Tényleg hagyd a helyén, ha megtalálod.
A kora esti fotó nem adja vissza a termőtestek színeit. Sokkal jobb élőben látni a tarka tinórukat a fák alatt, ahol nőttek. Vasárnap lesz gombaismereti séta Pósteleken. Délután kettőkor indulok el a büfétől. Most sokat lehet tanulni a gombákról, hiszen kint vannak a termőtesteik. Egyéb fajokra is számítok. Ha szereted a természet különceit és gyarapítanád az ismereteidet, szeretettel várlak. 


Megjegyzés* A sárgahúsú tinóru határozását még meg kell erősítenem. Egy biztos, nem okkerszínű.

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Családok és nemzetségek: tinórufélék

A májustól októberig tartó fő gombaszezon legkeresettebb gombája a tinóru nemzetségbe tartozik, azonban a gombász az ízletes vargánya mellett a rokonait is örömmel látja a kosarában és az asztalán.
A tinórufélék Boletaceae hagyományos, kalap+tönk felépítésű termőtesteket fejlesztenek. A termőtestek változatos méretűek, 5-30 centis kalapátmérő közt minden méret előfordulhat. Egyes nagyra nőtt vargányák akár egy kilósak is lehetnek.
A tinóruk könnyen felismerhető gombák. Elég csak a kalapjuk alá nézni, és jellegzetes, csövecskékből álló, könnyen lehúzható termőrétegükről azonnal tudjuk, hogy tinórut találtunk. (A taplók szintén csövecskés termőrétegűek, de náluk a hús és a csövecskék összenőttek, szétválaszthatatlanok.) A tinóruk együtt élnek a fákkal. Gyakran a társfa azonosítása segít a tinóru meghatározásában. A családon belül a legfontosabb nemzetség a vargányáké. A Boletusokat nevezik még valódi tinóruknak is. Megjelenésüket és némely faj kiemelkedő ízét tekintve megérdemlik a …

Halálos hetes

Az emberek többsége kerüli a gombákat, mert keveset tudnak róluk. Az ismeretlentől tartózkodunk, félünk. Pedig a gombák a földi élővilág fontos részei. Ezt rég felismerték a hobbi kutatók, profi tudósok és nekik köszönhetően bőséges ismeretanyag halmozódott fel a természet különceiről. Az ismeretgyűjtés a jelenben is zajlik, a tudásunk folyamatosan gyarapodik. Rajtunk múlik, hogy leszámolunk a félelemmel, és megismerkedünk a gombákkal. A gyilkos galóca nem egy mumus, ami szánt szándékkal megeteti magát a gyanútlan emberekkel. A többi mérgező gomba sem magától kerül a tányérunkba, hanem az ismeretek, a gyakorlat hiánya miatt.
A számunkra ártalmas gombák az élőhelyükön hasznos korhadékbontók vagy a fák partnerei. A mérgező vegyületeik ellenére teljesen ártalmatlanok. Ha felismered, nem eszed meg. Ennyi az egész. Ez a titka a gombamérgezés elkerülésének. Nem kell rémmeséket kitalálni róluk, és hamis információkkal riogatni egymást. A gombákkal semmi baj sincs, mi fújjuk fel…

Csalóka őzlábgomba

A mérgező őzlábgombaChlorophyllum molybdites melegkedvelő faj, a mi éghajlatunk egyelőre túlságosan hideg neki, azonban már megjelent a Földközi-tenger térségében. Előfordulhat, hogy a klímaváltozás miatt végül bejut a Kárpát-medencébe. Ez kevésbé lenne örvendetes, mert fiatalon megkülönböztethetetlen a piruló őzlábgombátólChlorophyllum rhacodes.Sajnos tényleg mérgező, erős hányást és intenzív hasmenést okoz. A méreganyagai nincsenek azonosítva, feltehetően egyes fehérjéi okozzák a mérgezést. Felismerését egyetlen különleges tulajdonsága segíti, a spórapora zöld(!) színű. Emiatt lesznek az érett termőtestek fehér lemezei zöldes színűek A rokonaihoz hasonlóan korhadékbontó, emiatt városi parkoktól, erdőszéleken át, az erdők belsejéig számos élőhelyen megtalálható. Esős, meleg őszökön hatalmas boszorkánykörökben fejleszti termőtesteit. Észak-Amerikában sokszor megtéveszti a hobbi gombászokat, akiket a csillapíthatatlan gyomorrontás döbbent rá a tévedésükre. Szerencsére hazánkban még…