Ugrás a fő tartalomra

December

2017 tizenkettedik hónapja kezdődött el, régi nevein Karácsony hava, Télelő, Álom hava. Mindhárom név igaz rá. Kedvenc élőhelyem, a keményfás ligeterdő téli álomba merült. A tölgyek, kőrisek, szilek és elegyfák mind ledobták lombjukat. Egyedül a csíkos kecskerágó narancssárga-rózsaszín (mérgező) termései idézik a nyarat. Az erdőszegélyén pedig még találni kökényt, amiből sokféle téli finomság készíthető. És persze ne feledkezzek meg a vadrózsa csipkebogyójáról! Gyerekkoromban egyik kedvenc reggelim volt az ünnepi szezonban a hecsedlis vajas kenyér. Mennyi emlék jön elő a hosszú éjszakákon! A december, az évzáró hónap számvetésre készteti az embert, hiszen bőven van idő a sparhelt tüze mellett merengeni az éven. Az ország gombász csapatai mindenhol évbúcsúztató eseményeket tartanak. Lásd a gombásznaptárt, ami egész évben segítségedre van. A Viharsarki gombászoknál egyetlen egy biztos esemény lesz, az évzáró gombaklub december 14-én. Visszatekintek 2017-re sok-sok kép segítségével. Az időjárás elképesztő volt, és ennek hatására a gombák is furcsán viselkedtek. Próbálunk együtt valami tanulságot levonni és lélekben felkészülni 2018-ra.
A téli napforduló 21-én délután lesz. A hosszabbodó nappal még nem igazán fog látszódni 24-én, amikor az ünnepi fényfüzérek és gyertyák pótolják a Nap fényét.
Az ünnepi készülődés jegyében mindennap kirakok egy-egy fotót az idei évből, ami valamiért kedves számomra. A tavalyi adventi naptáramban fenyőkkel együtt élő vagy azokon tenyésző gombákat mutattam be.

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Családok és nemzetségek: tinórufélék

A májustól októberig tartó fő gombaszezon legkeresettebb gombája a tinóru nemzetségbe tartozik, azonban a gombász az ízletes vargánya mellett a rokonait is örömmel látja a kosarában és az asztalán.
A tinórufélék Boletaceae hagyományos, kalap+tönk felépítésű termőtesteket fejlesztenek. A termőtestek változatos méretűek, 5-30 centis kalapátmérő közt minden méret előfordulhat. Egyes nagyra nőtt vargányák akár egy kilósak is lehetnek.
A tinóruk könnyen felismerhető gombák. Elég csak a kalapjuk alá nézni, és jellegzetes, csövecskékből álló, könnyen lehúzható termőrétegükről azonnal tudjuk, hogy tinórut találtunk. (A taplók szintén csövecskés termőrétegűek, de náluk a hús és a csövecskék összenőttek, szétválaszthatatlanok.) A tinóruk együtt élnek a fákkal. Gyakran a társfa azonosítása segít a tinóru meghatározásában. A családon belül a legfontosabb nemzetség a vargányáké. A Boletusokat nevezik még valódi tinóruknak is. Megjelenésüket és némely faj kiemelkedő ízét tekintve megérdemlik a …

Halálos hetes

Az emberek többsége kerüli a gombákat, mert keveset tudnak róluk. Az ismeretlentől tartózkodunk, félünk. Pedig a gombák a földi élővilág fontos részei. Ezt rég felismerték a hobbi kutatók, profi tudósok és nekik köszönhetően bőséges ismeretanyag halmozódott fel a természet különceiről. Az ismeretgyűjtés a jelenben is zajlik, a tudásunk folyamatosan gyarapodik. Rajtunk múlik, hogy leszámolunk a félelemmel, és megismerkedünk a gombákkal. A gyilkos galóca nem egy mumus, ami szánt szándékkal megeteti magát a gyanútlan emberekkel. A többi mérgező gomba sem magától kerül a tányérunkba, hanem az ismeretek, a gyakorlat hiánya miatt.
A számunkra ártalmas gombák az élőhelyükön hasznos korhadékbontók vagy a fák partnerei. A mérgező vegyületeik ellenére teljesen ártalmatlanok. Ha felismered, nem eszed meg. Ennyi az egész. Ez a titka a gombamérgezés elkerülésének. Nem kell rémmeséket kitalálni róluk, és hamis információkkal riogatni egymást. A gombákkal semmi baj sincs, mi fújjuk fel…

Csalóka őzlábgomba

A mérgező őzlábgombaChlorophyllum molybdites melegkedvelő faj, a mi éghajlatunk egyelőre túlságosan hideg neki, azonban már megjelent a Földközi-tenger térségében. Előfordulhat, hogy a klímaváltozás miatt végül bejut a Kárpát-medencébe. Ez kevésbé lenne örvendetes, mert fiatalon megkülönböztethetetlen a piruló őzlábgombátólChlorophyllum rhacodes.Sajnos tényleg mérgező, erős hányást és intenzív hasmenést okoz. A méreganyagai nincsenek azonosítva, feltehetően egyes fehérjéi okozzák a mérgezést. Felismerését egyetlen különleges tulajdonsága segíti, a spórapora zöld(!) színű. Emiatt lesznek az érett termőtestek fehér lemezei zöldes színűek A rokonaihoz hasonlóan korhadékbontó, emiatt városi parkoktól, erdőszéleken át, az erdők belsejéig számos élőhelyen megtalálható. Esős, meleg őszökön hatalmas boszorkánykörökben fejleszti termőtesteit. Észak-Amerikában sokszor megtéveszti a hobbi gombászokat, akiket a csillapíthatatlan gyomorrontás döbbent rá a tévedésükre. Szerencsére hazánkban még…