Ugrás a fő tartalomra

Helyzetjelentés


Az év 34. hetén kétszer jártam a háztájiban: hétfőn és csütörtökön. A beillesztett videót tegnap készítettem Szanazugban ott, ahol életemben először láttam a rózsáskalapú tinórut Rubroboletus legaliae 2014. augusztus 10-én. Idén nagyon "megvadult", mert elképesztően sok termőtestet növesztett. Pedig hallható, hogy csörög az avar, és felénk sem esett több eső mint az ország más részeiben. Rejtély, hogy hogyan képes ilyen bőségben teremni egy ennyire mostoha időjárású évben. Sajnos nem vargánya, nincs étkezési értéke. Elméletileg ehető, de gombásztársam szerint, aki fogyasztott belőle, nem érte meg elkészíteni, mert ment tőle a hasa. Jobb a helyén hagyni, de nincs kezdő gombász, aki ellen tudna állni a hatalmas, színes gombáknak. Hozzák a vizsgálóba.
Érdekes, hogy inkább a gyökérkapcsolt gombák tudták hasznosítani a kevés csapadékot és közülük is a tinóruk, illetve a galambgombák. Természetesen néhány korhadékbontó szintén terem, pl.: a védett csoportos csiperke, a nyári laskagomba, a déli tőkegomba. Azonban semmi nyoma a nagy őzlábgombának. A mezők teljesen üresek. Kizárólag fák alatt találni gombákat, és csak a zárt tömbökben, amik még esőt is jobban kaptak a zivatargócokból.
Fura, de kimondottan szerencsésnek tarthatom magamat a háztájim miatt, mert egészen sok gomba van/volt benne. Több gombát láttam itt mint a hegyvidéki túrákon.
A jövőt illetően nem bocsátkoznék jóslásokba. Előbb-utóbb meg kell jönnie az esőnek, hogy előcsalja az őszi fajokat.

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Családok és nemzetségek: tinórufélék

A májustól októberig tartó fő gombaszezon legkeresettebb gombája a tinóru nemzetségbe tartozik, azonban a gombász az ízletes vargánya mellett a rokonait is örömmel látja a kosarában és az asztalán.
A tinórufélék Boletaceae hagyományos, kalap+tönk felépítésű termőtesteket fejlesztenek. A termőtestek változatos méretűek, 5-30 centis kalapátmérő közt minden méret előfordulhat. Egyes nagyra nőtt vargányák akár egy kilósak is lehetnek.
A tinóruk könnyen felismerhető gombák. Elég csak a kalapjuk alá nézni, és jellegzetes, csövecskékből álló, könnyen lehúzható termőrétegükről azonnal tudjuk, hogy tinórut találtunk. (A taplók szintén csövecskés termőrétegűek, de náluk a hús és a csövecskék összenőttek, szétválaszthatatlanok.) A tinóruk együtt élnek a fákkal. Gyakran a társfa azonosítása segít a tinóru meghatározásában. A családon belül a legfontosabb nemzetség a vargányáké. A Boletusokat nevezik még valódi tinóruknak is. Megjelenésüket és némely faj kiemelkedő ízét tekintve megérdemlik a …

Halálos hetes

Az emberek többsége kerüli a gombákat, mert keveset tudnak róluk. Az ismeretlentől tartózkodunk, félünk. Pedig a gombák a földi élővilág fontos részei. Ezt rég felismerték a hobbi kutatók, profi tudósok és nekik köszönhetően bőséges ismeretanyag halmozódott fel a természet különceiről. Az ismeretgyűjtés a jelenben is zajlik, a tudásunk folyamatosan gyarapodik. Rajtunk múlik, hogy leszámolunk a félelemmel, és megismerkedünk a gombákkal. A gyilkos galóca nem egy mumus, ami szánt szándékkal megeteti magát a gyanútlan emberekkel. A többi mérgező gomba sem magától kerül a tányérunkba, hanem az ismeretek, a gyakorlat hiánya miatt.
A számunkra ártalmas gombák az élőhelyükön hasznos korhadékbontók vagy a fák partnerei. A mérgező vegyületeik ellenére teljesen ártalmatlanok. Ha felismered, nem eszed meg. Ennyi az egész. Ez a titka a gombamérgezés elkerülésének. Nem kell rémmeséket kitalálni róluk, és hamis információkkal riogatni egymást. A gombákkal semmi baj sincs, mi fújjuk fel…

Csalóka őzlábgomba

A mérgező őzlábgombaChlorophyllum molybdites melegkedvelő faj, a mi éghajlatunk egyelőre túlságosan hideg neki, azonban már megjelent a Földközi-tenger térségében. Előfordulhat, hogy a klímaváltozás miatt végül bejut a Kárpát-medencébe. Ez kevésbé lenne örvendetes, mert fiatalon megkülönböztethetetlen a piruló őzlábgombátólChlorophyllum rhacodes.Sajnos tényleg mérgező, erős hányást és intenzív hasmenést okoz. A méreganyagai nincsenek azonosítva, feltehetően egyes fehérjéi okozzák a mérgezést. Felismerését egyetlen különleges tulajdonsága segíti, a spórapora zöld(!) színű. Emiatt lesznek az érett termőtestek fehér lemezei zöldes színűek A rokonaihoz hasonlóan korhadékbontó, emiatt városi parkoktól, erdőszéleken át, az erdők belsejéig számos élőhelyen megtalálható. Esős, meleg őszökön hatalmas boszorkánykörökben fejleszti termőtesteit. Észak-Amerikában sokszor megtéveszti a hobbi gombászokat, akiket a csillapíthatatlan gyomorrontás döbbent rá a tévedésükre. Szerencsére hazánkban még…