Ugrás a fő tartalomra

Augusztus

2017 nyolcadik hónapja kezdődött el, régi nevein Kisasszony hava, Nyárutó, Új kenyér hava. Idén igazán kitesz magáért mint Nyárutó, mert első hetén igen magasra szökik a hőmérséklet, szaharai forróság tölti ki a Kárpát-medencét. Megdőlhet a helyi meleg rekord, ami 41,7 Celsius fok. Annyi a szerencsénk, hogy alacsony nedvességtartalmú a levegő, így nem lesz annyira elviselhetetlen a hőség. Persze ettől még kimerítő és gyötrő lesz, de túlélhető.
Sajnos az idei év még mindig nagyon száraz, a Nap felperzselte a kígyósi pusztát, amiről a madarak zöme elvándorolt. Őszies színek uralják a tájat, ami lehangoló. Ezért csináltam üde zöld hátterű naptárlapot, amire az Alföld vargányáját raktam. Mindkét kép saját fotó. A háttérben lévőt a tavalyi mályvádi túrán lőttem. A nyárfa-érdestinórut pár napja, 27-én Pósteleken fotóztam le. A szárazság ellenére a kevés záporeső itt-ott előcsalta a gombákat. Ha nem jönne a forróság, akkor lehetett volna egy szerény termőhulláma a kedvenceinknek. Ebből semmi sem lesz. A légköri aszály és a forróság minden gombát sokkol. Talán a magasabb hegyekben jobb a helyzet. Augusztus 18-23. között lesz az erdélyi László Kálmán Gombászegyesület tábora a Keleti-Kárpátok déli részén, amire azonban már minden hely elkelt. Erre a rendezvényre mindig érdemes hónapokkal korábban jelentkezni.

Júliushoz kapcsolódik még, hogy a hónap utolsó hétvégéjén sikeresen lezajlott a IX. Zempléni Gombafesztivál, aminek keretében a helyszínre érkezett kb. 100 gombász több mint 300 fajt gyűjtött össze, amiből 230-at sikerült helyben meghatározni. Talán az év legfajgazdagabb gombász eseménye volt.
Az őszben reménykedek. Ha időben megjönnek az esők, már októberben sok gomba kint lesz. Egy szakembernek mindig rossz, ha nem foglalkozhat élete értelmével, mert valami komoly akadály állja útját. Ami jelen esetben a szárazság.

Azonban a nehézség ellenére lesznek helyben és az országban is gombász programok. Az utóbbiakról ITT tudsz tájékozódni.
Augusztus 3-án gombásznapot tartok gyerekeknek a Körös Klub Természetvédő Egyesületnél. 
12-én a hőhullám után felmegyünk a hegyek közé.
19-én összegyűlünk Pósteleken grillezni. 
26-án pedig Mályvád 25, amikor körbejárjuk az egykori nagy erdőnket. Persze rutinosabb túrázók mehetnek a nagy távra is.
Aztán reménykedve várjuk szeptembert, hogy végre essen és nőjenek a gombák.

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Csalóka őzlábgomba

A mérgező őzlábgombaChlorophyllum molybdites melegkedvelő faj, a mi éghajlatunk egyelőre túlságosan hideg neki, azonban már megjelent a Földközi-tenger térségében. Előfordulhat, hogy a klímaváltozás miatt végül bejut a Kárpát-medencébe. Ez kevésbé lenne örvendetes, mert fiatalon megkülönböztethetetlen a piruló őzlábgombátólChlorophyllum rhacodes.Sajnos tényleg mérgező, erős hányást és intenzív hasmenést okoz. A méreganyagai nincsenek azonosítva, feltehetően egyes fehérjéi okozzák a mérgezést. Felismerését egyetlen különleges tulajdonsága segíti, a spórapora zöld(!) színű. Emiatt lesznek az érett termőtestek fehér lemezei zöldes színűek A rokonaihoz hasonlóan korhadékbontó, emiatt városi parkoktól, erdőszéleken át, az erdők belsejéig számos élőhelyen megtalálható. Esős, meleg őszökön hatalmas boszorkánykörökben fejleszti termőtesteit. Észak-Amerikában sokszor megtéveszti a hobbi gombászokat, akiket a csillapíthatatlan gyomorrontás döbbent rá a tévedésükre. Szerencsére hazánkban még…

Családok és nemzetségek: tinórufélék

A májustól októberig tartó fő gombaszezon legkeresettebb gombája a tinóru nemzetségbe tartozik, azonban a gombász az ízletes vargánya mellett a rokonait is örömmel látja a kosarában és az asztalán.
A tinórufélék Boletaceae hagyományos, kalap+tönk felépítésű termőtesteket fejlesztenek. A termőtestek változatos méretűek, 5-30 centis kalapátmérő közt minden méret előfordulhat. Egyes nagyra nőtt vargányák akár egy kilósak is lehetnek.
A tinóruk könnyen felismerhető gombák. Elég csak a kalapjuk alá nézni, és jellegzetes, csövecskékből álló, könnyen lehúzható termőrétegükről azonnal tudjuk, hogy tinórut találtunk. (A taplók szintén csövecskés termőrétegűek, de náluk a hús és a csövecskék összenőttek, szétválaszthatatlanok.) A tinóruk együtt élnek a fákkal. Gyakran a társfa azonosítása segít a tinóru meghatározásában. A családon belül a legfontosabb nemzetség a vargányáké. A Boletusokat nevezik még valódi tinóruknak is. Megjelenésüket és némely faj kiemelkedő ízét tekintve megérdemlik a …

Halálos hetes

Az emberek többsége kerüli a gombákat, mert keveset tudnak róluk. Az ismeretlentől tartózkodunk, félünk. Pedig a gombák a földi élővilág fontos részei. Ezt rég felismerték a hobbi kutatók, profi tudósok és nekik köszönhetően bőséges ismeretanyag halmozódott fel a természet különceiről. Az ismeretgyűjtés a jelenben is zajlik, a tudásunk folyamatosan gyarapodik. Rajtunk múlik, hogy leszámolunk a félelemmel, és megismerkedünk a gombákkal. A gyilkos galóca nem egy mumus, ami szánt szándékkal megeteti magát a gyanútlan emberekkel. A többi mérgező gomba sem magától kerül a tányérunkba, hanem az ismeretek, a gyakorlat hiánya miatt.
A számunkra ártalmas gombák az élőhelyükön hasznos korhadékbontók vagy a fák partnerei. A mérgező vegyületeik ellenére teljesen ártalmatlanok. Ha felismered, nem eszed meg. Ennyi az egész. Ez a titka a gombamérgezés elkerülésének. Nem kell rémmeséket kitalálni róluk, és hamis információkkal riogatni egymást. A gombákkal semmi baj sincs, mi fújjuk fel…