Ugrás a fő tartalomra

Júdásfülgomba mint házi kedvenc

A júdásfülgomba Auricularia auricula-judae két éve éldegél a kertünkben a tuja árnyékában, a vízgyűjtő teknő mellett. 2014 őszén több fadarabot hoztunk el Póstelekről, amin ott lógtak vicces, fül alakú termőtestei. Azóta többször termett nálunk is, és egy hete megint megjelentek a fülecskék. A mobilos kép friss, késő délután lőttem. Mindhárom fán ott vannak a termőtestek.
Nyáron halottnak tűnnek a fadarabok, nyoma sincs a gombának. Pedig a gomba ott van a fa belsejében, lassan, de biztosan szövi át és bontja le anyagát. Ehhez esős, áztató, nem túl meleg idő szükséges, hogy a gomba a nedves fába tudja ereszteni bontó enzimeit, leginkább cellulázt és ligninázt, amikkel a két legtartósabb földi anyagot bontja kisebb cukor molekulákra. A cellulóz és lignin teszi lehetővé, hogy a fák nagyra növő, hosszú életű élőlények legyenek. Bár a júdásfülgomba a könnyebben "emészthető" puha fákat, cserjéket kedveli, és kedvence a fekete bodza Sambucus nigra, aminek elhalt ágain vígan tenyészik.
A júdásfülgomba nem kér sokat, csak egy nyugodt, árnyas sarkot a telken. Nincs szüksége ólra, tápra, mert a fadarab a lakhelye és tápláléka egyszerre. Nem hozza vissza az eldobott fát, ellenben megeszi. Nem zajong, rombol, nem támadja meg az élő fákat. Csak a hozott fájában tenyészik. Ideális házi kedvenc, ami minden ősszel és tavasszal megörvendezteti gazdáját vicces termőtesteivel. A fülecskék rugalmas-porcos állagúak, és ehetők. Ázsiai receptekben használhatók fel.
A júdásfülgomba kerti tartása a legegyszerűbb módja a házi gombatermesztésnek.

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Csalóka őzlábgomba

A mérgező őzlábgombaChlorophyllum molybdites melegkedvelő faj, a mi éghajlatunk egyelőre túlságosan hideg neki, azonban már megjelent a Földközi-tenger térségében. Előfordulhat, hogy a klímaváltozás miatt végül bejut a Kárpát-medencébe. Ez kevésbé lenne örvendetes, mert fiatalon megkülönböztethetetlen a piruló őzlábgombátólChlorophyllum rhacodes.Sajnos tényleg mérgező, erős hányást és intenzív hasmenést okoz. A méreganyagai nincsenek azonosítva, feltehetően egyes fehérjéi okozzák a mérgezést. Felismerését egyetlen különleges tulajdonsága segíti, a spórapora zöld(!) színű. Emiatt lesznek az érett termőtestek fehér lemezei zöldes színűek A rokonaihoz hasonlóan korhadékbontó, emiatt városi parkoktól, erdőszéleken át, az erdők belsejéig számos élőhelyen megtalálható. Esős, meleg őszökön hatalmas boszorkánykörökben fejleszti termőtesteit. Észak-Amerikában sokszor megtéveszti a hobbi gombászokat, akiket a csillapíthatatlan gyomorrontás döbbent rá a tévedésükre. Szerencsére hazánkban még…

Családok és nemzetségek: tinórufélék

A májustól októberig tartó fő gombaszezon legkeresettebb gombája a tinóru nemzetségbe tartozik, azonban a gombász az ízletes vargánya mellett a rokonait is örömmel látja a kosarában és az asztalán.
A tinórufélék Boletaceae hagyományos, kalap+tönk felépítésű termőtesteket fejlesztenek. A termőtestek változatos méretűek, 5-30 centis kalapátmérő közt minden méret előfordulhat. Egyes nagyra nőtt vargányák akár egy kilósak is lehetnek.
A tinóruk könnyen felismerhető gombák. Elég csak a kalapjuk alá nézni, és jellegzetes, csövecskékből álló, könnyen lehúzható termőrétegükről azonnal tudjuk, hogy tinórut találtunk. (A taplók szintén csövecskés termőrétegűek, de náluk a hús és a csövecskék összenőttek, szétválaszthatatlanok.) A tinóruk együtt élnek a fákkal. Gyakran a társfa azonosítása segít a tinóru meghatározásában. A családon belül a legfontosabb nemzetség a vargányáké. A Boletusokat nevezik még valódi tinóruknak is. Megjelenésüket és némely faj kiemelkedő ízét tekintve megérdemlik a …

Halálos hetes

Az emberek többsége kerüli a gombákat, mert keveset tudnak róluk. Az ismeretlentől tartózkodunk, félünk. Pedig a gombák a földi élővilág fontos részei. Ezt rég felismerték a hobbi kutatók, profi tudósok és nekik köszönhetően bőséges ismeretanyag halmozódott fel a természet különceiről. Az ismeretgyűjtés a jelenben is zajlik, a tudásunk folyamatosan gyarapodik. Rajtunk múlik, hogy leszámolunk a félelemmel, és megismerkedünk a gombákkal. A gyilkos galóca nem egy mumus, ami szánt szándékkal megeteti magát a gyanútlan emberekkel. A többi mérgező gomba sem magától kerül a tányérunkba, hanem az ismeretek, a gyakorlat hiánya miatt.
A számunkra ártalmas gombák az élőhelyükön hasznos korhadékbontók vagy a fák partnerei. A mérgező vegyületeik ellenére teljesen ártalmatlanok. Ha felismered, nem eszed meg. Ennyi az egész. Ez a titka a gombamérgezés elkerülésének. Nem kell rémmeséket kitalálni róluk, és hamis információkkal riogatni egymást. A gombákkal semmi baj sincs, mi fújjuk fel…