Ugrás a fő tartalomra

Halloweeni cikkajánló

A 21. század (egyben 20-as éveim) elején önbizalom növelésre használtam a tökös ünnepet és pár évig minden Halloweenkor valaminek beöltöztem és végigvonultam városkám sétálóutcáján a barátnőimmel, akik szintén jelmezben voltak. 2005-ben utoljára öltöztem be. Próbáltam gyilkos galócára hasonlítani, ami a leghalálosabb gomba Európában. Népes rokonsága az egész világon jelen van, az amatőr gombászok szomorúságára. Állítólag, senki se kísérletezzen, a vakmerőek, hogy megismerjék a gyilkos galóca ízét világító tölcsérgombával együtt készítek el. Az utóbbi erősen hánytató hatású és a gombás étel 15-30 perccel később visszajön a gyomorból. A világító tölcsérgomba pompás narancsos-vöröses gomba, illik Halloween narancs-fekete színvilágába.
A sokféle mérgező gombánk közt van még egy, ami hasonló színű, de egészen más nemzetségben van. Ez a mérges pókhálósgomba, aminek méreganyaga a vesét teszi tönkre.
Azért a jó, ehető gomba közt is akad szép narancsos-rózsás színben pompázó, ami zöld lesz sérülés nyomán, ilyen az ízletes rizike, aminek plusz poénja, hogy megfesti a vizeletet, kiadós rizikés étel fogyasztása után másnap pirosasat pisilhetünk.
Ha még meglepőbbre vágysz, gonoszkodó csínyt kívánsz elkövetni, akkor megtréfálandó barátodnál rejts el boszorkánytojást. Meleg szobában pár órán belül kibújik belőle az erdei szömörcsög és dögszaga betölti a helyiséget. Ha jól elrejtetted, lehet keresni a bűz forrását.
Kísérteties neszek okozására tökéletesen alkalmas a golyógomba, aminek apró termőtestei fedett dobozba téve, a golyócskáikat a fedélre lődözve adnak hangot.
Feketés árnyalatú ételek ideális alapanyaga a sötét trombitagomba, ami frissen és szárítva is remek.
Amint látható, a gombákkal Halloween is szórakoztatóbb. Azért mérgező gombákat nem kell kóstolgatni, a viccnek is van határa, és szerintem senki se akar túl korán távozni az élők közül. Bulizzatok, egyetek sok sütőtököt, a gombából mértékkel, mert nehéz étel a kitin miatt, de az ízletes rizikének és a sötét trombitagombának ne álljatok ellen, finomak.
Nevessetek sokat, játszatok. Vegyetek fel maszkot, amivel a leginkább kifejezitek valódi önmagatokat. Minden szörny mi magunk vagyunk, és csak akkor kell tartanunk a sötét részünktől, ha sose néztünk szembe vele. Amit megismertél, már nem olyan félelmetes. Ilyenek a gombák is. Lapozgasd a blogom, a cikkajánló gombáin túl még több száz érdekes gomba vár téged, hogy megismerd.

Happy Halloween!
 

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Csalóka őzlábgomba

A mérgező őzlábgombaChlorophyllum molybdites melegkedvelő faj, a mi éghajlatunk egyelőre túlságosan hideg neki, azonban már megjelent a Földközi-tenger térségében. Előfordulhat, hogy a klímaváltozás miatt végül bejut a Kárpát-medencébe. Ez kevésbé lenne örvendetes, mert fiatalon megkülönböztethetetlen a piruló őzlábgombátólChlorophyllum rhacodes.Sajnos tényleg mérgező, erős hányást és intenzív hasmenést okoz. A méreganyagai nincsenek azonosítva, feltehetően egyes fehérjéi okozzák a mérgezést. Felismerését egyetlen különleges tulajdonsága segíti, a spórapora zöld(!) színű. Emiatt lesznek az érett termőtestek fehér lemezei zöldes színűek A rokonaihoz hasonlóan korhadékbontó, emiatt városi parkoktól, erdőszéleken át, az erdők belsejéig számos élőhelyen megtalálható. Esős, meleg őszökön hatalmas boszorkánykörökben fejleszti termőtesteit. Észak-Amerikában sokszor megtéveszti a hobbi gombászokat, akiket a csillapíthatatlan gyomorrontás döbbent rá a tévedésükre. Szerencsére hazánkban még…

Családok és nemzetségek: tinórufélék

A májustól októberig tartó fő gombaszezon legkeresettebb gombája a tinóru nemzetségbe tartozik, azonban a gombász az ízletes vargánya mellett a rokonait is örömmel látja a kosarában és az asztalán.
A tinórufélék Boletaceae hagyományos, kalap+tönk felépítésű termőtesteket fejlesztenek. A termőtestek változatos méretűek, 5-30 centis kalapátmérő közt minden méret előfordulhat. Egyes nagyra nőtt vargányák akár egy kilósak is lehetnek.
A tinóruk könnyen felismerhető gombák. Elég csak a kalapjuk alá nézni, és jellegzetes, csövecskékből álló, könnyen lehúzható termőrétegükről azonnal tudjuk, hogy tinórut találtunk. (A taplók szintén csövecskés termőrétegűek, de náluk a hús és a csövecskék összenőttek, szétválaszthatatlanok.) A tinóruk együtt élnek a fákkal. Gyakran a társfa azonosítása segít a tinóru meghatározásában. A családon belül a legfontosabb nemzetség a vargányáké. A Boletusokat nevezik még valódi tinóruknak is. Megjelenésüket és némely faj kiemelkedő ízét tekintve megérdemlik a …

Halálos hetes

Az emberek többsége kerüli a gombákat, mert keveset tudnak róluk. Az ismeretlentől tartózkodunk, félünk. Pedig a gombák a földi élővilág fontos részei. Ezt rég felismerték a hobbi kutatók, profi tudósok és nekik köszönhetően bőséges ismeretanyag halmozódott fel a természet különceiről. Az ismeretgyűjtés a jelenben is zajlik, a tudásunk folyamatosan gyarapodik. Rajtunk múlik, hogy leszámolunk a félelemmel, és megismerkedünk a gombákkal. A gyilkos galóca nem egy mumus, ami szánt szándékkal megeteti magát a gyanútlan emberekkel. A többi mérgező gomba sem magától kerül a tányérunkba, hanem az ismeretek, a gyakorlat hiánya miatt.
A számunkra ártalmas gombák az élőhelyükön hasznos korhadékbontók vagy a fák partnerei. A mérgező vegyületeik ellenére teljesen ártalmatlanok. Ha felismered, nem eszed meg. Ennyi az egész. Ez a titka a gombamérgezés elkerülésének. Nem kell rémmeséket kitalálni róluk, és hamis információkkal riogatni egymást. A gombákkal semmi baj sincs, mi fújjuk fel…