Ugrás a fő tartalomra

Csendes öröm

Tíz nappal korábban készült a fotó rólam, a rókagomba túrán, amikor a háztájiban találkoztam az egyik legjobb csemegegombával. Azóta is felragyog a mosolyom és könnycsepp gördül le a szemem sarkáról, ha az élményre gondolok. Egy gombászélet felénél járok, láttam már ezt-azt, de a háztáji rókagomba most mindent visz nálam. A Cantharellus nemzetség fajai csodálatos gombák, nagy kedvenceim, és a cikkben szereplők közül egyedül a védett sötétedőhúsúval nem találkoztam eddig, a többieket láttam és kóstoltam (kivéve a bársonyost, mert ritka, kímélendő), de mindegyiküket domb- vagy hegyvidéki erdőben gyűjtöttem.
Júniusban a Béli-hegységben szedtem egy fél kosárnyi sárga rókagombát és nagyon boldog voltam. Azóta 1000 méter felett gombásztam és csak egy-egy marékkal találtam. Aztán a háztájiban megismételtem a júniusi rókagombás élményt. Teljesen érthető, hogy a felindultságtól szédelegve jártam a kocsányos tölgyek között és óvatosan kerülgettem a sárga szépségeket. Nem tudtam szedni belőlük, mert túlságosan varázslatos volt a helyzet, amit nem akartam összezúzni a mohó gyűjtögetéssel. Csak sétáltam, ámuldoztam, fotóztam, majd fotóztattam magamat a gombásztárstól elkért termőtestekkel. Idén a legnagyobb ajándék a gombáktól az alföldi erdőkben is megélő rozsdásodó rókagomba C. ferruginascens. Jobban örülök neki mint a legnagyobb vargányámnak, ami 410 grammos volt.

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Csalóka őzlábgomba

A mérgező őzlábgombaChlorophyllum molybdites melegkedvelő faj, a mi éghajlatunk egyelőre túlságosan hideg neki, azonban már megjelent a Földközi-tenger térségében. Előfordulhat, hogy a klímaváltozás miatt végül bejut a Kárpát-medencébe. Ez kevésbé lenne örvendetes, mert fiatalon megkülönböztethetetlen a piruló őzlábgombátólChlorophyllum rhacodes.Sajnos tényleg mérgező, erős hányást és intenzív hasmenést okoz. A méreganyagai nincsenek azonosítva, feltehetően egyes fehérjéi okozzák a mérgezést. Felismerését egyetlen különleges tulajdonsága segíti, a spórapora zöld(!) színű. Emiatt lesznek az érett termőtestek fehér lemezei zöldes színűek A rokonaihoz hasonlóan korhadékbontó, emiatt városi parkoktól, erdőszéleken át, az erdők belsejéig számos élőhelyen megtalálható. Esős, meleg őszökön hatalmas boszorkánykörökben fejleszti termőtesteit. Észak-Amerikában sokszor megtéveszti a hobbi gombászokat, akiket a csillapíthatatlan gyomorrontás döbbent rá a tévedésükre. Szerencsére hazánkban még…

Halálos hetes

Az emberek többsége kerüli a gombákat, mert keveset tudnak róluk. Az ismeretlentől tartózkodunk, félünk. Pedig a gombák a földi élővilág fontos részei. Ezt rég felismerték a hobbi kutatók, profi tudósok és nekik köszönhetően bőséges ismeretanyag halmozódott fel a természet különceiről. Az ismeretgyűjtés a jelenben is zajlik, a tudásunk folyamatosan gyarapodik. Rajtunk múlik, hogy leszámolunk a félelemmel, és megismerkedünk a gombákkal. A gyilkos galóca nem egy mumus, ami szánt szándékkal megeteti magát a gyanútlan emberekkel. A többi mérgező gomba sem magától kerül a tányérunkba, hanem az ismeretek, a gyakorlat hiánya miatt.
A számunkra ártalmas gombák az élőhelyükön hasznos korhadékbontók vagy a fák partnerei. A mérgező vegyületeik ellenére teljesen ártalmatlanok. Ha felismered, nem eszed meg. Ennyi az egész. Ez a titka a gombamérgezés elkerülésének. Nem kell rémmeséket kitalálni róluk, és hamis információkkal riogatni egymást. A gombákkal semmi baj sincs, mi fújjuk fel…

Családok és nemzetségek: tinórufélék

A májustól októberig tartó fő gombaszezon legkeresettebb gombája a tinóru nemzetségbe tartozik, azonban a gombász az ízletes vargánya mellett a rokonait is örömmel látja a kosarában és az asztalán.
A tinórufélék Boletaceae hagyományos, kalap+tönk felépítésű termőtesteket fejlesztenek. A termőtestek változatos méretűek, 5-30 centis kalapátmérő közt minden méret előfordulhat. Egyes nagyra nőtt vargányák akár egy kilósak is lehetnek.
A tinóruk könnyen felismerhető gombák. Elég csak a kalapjuk alá nézni, és jellegzetes, csövecskékből álló, könnyen lehúzható termőrétegükről azonnal tudjuk, hogy tinórut találtunk. (A taplók szintén csövecskés termőrétegűek, de náluk a hús és a csövecskék összenőttek, szétválaszthatatlanok.) A tinóruk együtt élnek a fákkal. Gyakran a társfa azonosítása segít a tinóru meghatározásában. A családon belül a legfontosabb nemzetség a vargányáké. A Boletusokat nevezik még valódi tinóruknak is. Megjelenésüket és némely faj kiemelkedő ízét tekintve megérdemlik a …