Ugrás a fő tartalomra

Halálos és ehetetlen


A gyilkos galóca Amanita phalloides és a zöldessárga pereszke Tricholoma sejunctum mérgező és ehetetlen gombapár. Egyikkel sincs dolgunk, mindkettőt a helyén kell hagyni. Azonban a két gomba párba állítása jól mutatja, hogy első ránézésre mennyire hasonlóak lehetnek a termőtestek. Mindkettő kalapja zöldes-barnás, szálasan mintázott, azonban a galócának nincs púpja, míg a pereszkének jól láthatóan kicsúcsosodik a kalap közepe. Feltűnő, hogy a galóca tönkjének alja szinte gömb alakú és rajta ott a bocskor, míg a pereszkéé kissé görbe és csupasz. A galóca (galléros!) tönkje a kalap színnel egyezően zöldesen mintás, a pereszkéé megsárgult a fogdosás hatására, de alapvetően fehér. Ami nem vehető ki a képen, hogy a galóca lemezei nem érik el a tönköt, míg a pereszkéé kis foggal lefutók, úgynevezett pereszkefoga van. Mindkettőnek fehér a spórapora, így lemezeik fehérek maradnak.
Ezek a termőtestek nem egy helyen nőttek, de élőhelyi igényeik alapján könnyen élhet a két gomba együtt, akár egy tölgyfával társulva. Felülről nézve a kalapjaikat a szakember is hümmög, hogy ki kicsoda. Azonban felemelve egy-egy termőtestet, egyből lelepleződnek.
A gyilkos galóca HALÁLOSAN MÉRGEZŐ, a zöldessárga pereszke ehetetlenül rossz ízű. Most két "rossz" gombát állítottam párba a szemléltetés érdekében, de mérgező és jó gombák közt is bőséggel akadnak hasonmások. A gombagyűjtés odafigyelést, fontos alapismereteket igénylő tevékenység! Szórakoztató, élvezetes, sok élményt ad, de ha nem ismered a legfontosabb mérgező gombákat, főleg a gyilkos galócát, akkor könnyen sokkoló rémálomba torkolhat a szép délután az erdőben. Amikor a gombás étel után másnap erőteljes hányás és hasmenés kap el valakit... az galóca mérgezés lesz. Kerüld el! Ne szedd le a fehér lemezes, galléros, bocskoros gombát! Mindig mutasd meg kezdőként a gombáidat szakértőnek!
A piaci, hatósági gombavizsgálat ingyenes.


Fontos tudnivaló: A galóca kalapján rágásnyom látható. Ez alapján sokan ehetőnek vélhetik, hiszen evett belőle valami, azonban a hidegvérű puhatestűek és ízeltlábúak anyagcseréje eltér a miénktől, ezen élőlények nem mérgeződnek meg a galócától. Mi viszont meghalhatunk az amatoxintól!

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Csalóka őzlábgomba

A mérgező őzlábgombaChlorophyllum molybdites melegkedvelő faj, a mi éghajlatunk egyelőre túlságosan hideg neki, azonban már megjelent a Földközi-tenger térségében. Előfordulhat, hogy a klímaváltozás miatt végül bejut a Kárpát-medencébe. Ez kevésbé lenne örvendetes, mert fiatalon megkülönböztethetetlen a piruló őzlábgombátólChlorophyllum rhacodes.Sajnos tényleg mérgező, erős hányást és intenzív hasmenést okoz. A méreganyagai nincsenek azonosítva, feltehetően egyes fehérjéi okozzák a mérgezést. Felismerését egyetlen különleges tulajdonsága segíti, a spórapora zöld(!) színű. Emiatt lesznek az érett termőtestek fehér lemezei zöldes színűek A rokonaihoz hasonlóan korhadékbontó, emiatt városi parkoktól, erdőszéleken át, az erdők belsejéig számos élőhelyen megtalálható. Esős, meleg őszökön hatalmas boszorkánykörökben fejleszti termőtesteit. Észak-Amerikában sokszor megtéveszti a hobbi gombászokat, akiket a csillapíthatatlan gyomorrontás döbbent rá a tévedésükre. Szerencsére hazánkban még…

Halálos hetes

Az emberek többsége kerüli a gombákat, mert keveset tudnak róluk. Az ismeretlentől tartózkodunk, félünk. Pedig a gombák a földi élővilág fontos részei. Ezt rég felismerték a hobbi kutatók, profi tudósok és nekik köszönhetően bőséges ismeretanyag halmozódott fel a természet különceiről. Az ismeretgyűjtés a jelenben is zajlik, a tudásunk folyamatosan gyarapodik. Rajtunk múlik, hogy leszámolunk a félelemmel, és megismerkedünk a gombákkal. A gyilkos galóca nem egy mumus, ami szánt szándékkal megeteti magát a gyanútlan emberekkel. A többi mérgező gomba sem magától kerül a tányérunkba, hanem az ismeretek, a gyakorlat hiánya miatt.
A számunkra ártalmas gombák az élőhelyükön hasznos korhadékbontók vagy a fák partnerei. A mérgező vegyületeik ellenére teljesen ártalmatlanok. Ha felismered, nem eszed meg. Ennyi az egész. Ez a titka a gombamérgezés elkerülésének. Nem kell rémmeséket kitalálni róluk, és hamis információkkal riogatni egymást. A gombákkal semmi baj sincs, mi fújjuk fel…

Családok és nemzetségek: tinórufélék

A májustól októberig tartó fő gombaszezon legkeresettebb gombája a tinóru nemzetségbe tartozik, azonban a gombász az ízletes vargánya mellett a rokonait is örömmel látja a kosarában és az asztalán.
A tinórufélék Boletaceae hagyományos, kalap+tönk felépítésű termőtesteket fejlesztenek. A termőtestek változatos méretűek, 5-30 centis kalapátmérő közt minden méret előfordulhat. Egyes nagyra nőtt vargányák akár egy kilósak is lehetnek.
A tinóruk könnyen felismerhető gombák. Elég csak a kalapjuk alá nézni, és jellegzetes, csövecskékből álló, könnyen lehúzható termőrétegükről azonnal tudjuk, hogy tinórut találtunk. (A taplók szintén csövecskés termőrétegűek, de náluk a hús és a csövecskék összenőttek, szétválaszthatatlanok.) A tinóruk együtt élnek a fákkal. Gyakran a társfa azonosítása segít a tinóru meghatározásában. A családon belül a legfontosabb nemzetség a vargányáké. A Boletusokat nevezik még valódi tinóruknak is. Megjelenésüket és némely faj kiemelkedő ízét tekintve megérdemlik a …