Ugrás a fő tartalomra

Kék paradicsom

A gomba ízű növény hatására kibújt belőlem a hobbi kertész, és az interneten bolyongva ráleltem a kék paradicsomra is. Aki olvassa a blogot, sejti, hogy kedvenc színem a kék. Most például egy világoskék nyári ruha van rajtam, és tele a szekrényem kék és lila holmikkal. Ha pedig felnézek a monitorról, a porfogó tévé (évek óta nem kapcsoltam be) tetején a legújabb kék fadarabomat pillantom meg.
Számomra a kék a bölcsesség, a tudás, a világos gondolkodás színe; a tiszta égboltot juttatja eszembe. Sötétebb árnyalatai a közeledő éjszakára, a mélységekben rejlő kifürkészhetetlen titkokra utalnak. Imádom!
Ezért van külön rovata a kék/kékes termőtestet növesztő gombáknak. A kékben pompázó természet különceinél extrémebb tünemény kevés van. Azért a kék paradicsom majdnem eléri a kék gombák szintjét extremitásban. Néztem is nagyot, amikor megláttam a képet. Elég érzékeny a szemem a fotómanipulációra, így egyből feltűnt, hogy valódi felvételt látok. Beírtam a googleba: blue tomatoes. A képen látható növény természetes nemesítés eredménye, vad, kicsi, kékes bogyójú Solanum lycopersicum változatokkal keresztezték a termesztett fajtákat. Eddig is nagyon változatos termésű volt sokak kedvenc zöldsége, amit én is kedvelek, de a kékes árnyalatú bogyójúval még inkább gazdagabb lett a fajtakínálata. Az Indigo Rose valóban a természet és nemesítők közös munkája. Ugyanolyan természetes mint a kertemben évek óta megtalálható Svéd kék nevű krumpli Solanum tuberosum fajta. Mindketten az antociánoknak köszönhetik extrémnek ható színűket.
Jó kérdés, hogy Magyarországon van-e kék paradicsom, foglalkozik-e valaki a termesztésével.


Megjegyzés: A képet innen vettem.

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Csalóka őzlábgomba

A mérgező őzlábgombaChlorophyllum molybdites melegkedvelő faj, a mi éghajlatunk egyelőre túlságosan hideg neki, azonban már megjelent a Földközi-tenger térségében. Előfordulhat, hogy a klímaváltozás miatt végül bejut a Kárpát-medencébe. Ez kevésbé lenne örvendetes, mert fiatalon megkülönböztethetetlen a piruló őzlábgombátólChlorophyllum rhacodes.Sajnos tényleg mérgező, erős hányást és intenzív hasmenést okoz. A méreganyagai nincsenek azonosítva, feltehetően egyes fehérjéi okozzák a mérgezést. Felismerését egyetlen különleges tulajdonsága segíti, a spórapora zöld(!) színű. Emiatt lesznek az érett termőtestek fehér lemezei zöldes színűek A rokonaihoz hasonlóan korhadékbontó, emiatt városi parkoktól, erdőszéleken át, az erdők belsejéig számos élőhelyen megtalálható. Esős, meleg őszökön hatalmas boszorkánykörökben fejleszti termőtesteit. Észak-Amerikában sokszor megtéveszti a hobbi gombászokat, akiket a csillapíthatatlan gyomorrontás döbbent rá a tévedésükre. Szerencsére hazánkban még…

Halálos hetes

Az emberek többsége kerüli a gombákat, mert keveset tudnak róluk. Az ismeretlentől tartózkodunk, félünk. Pedig a gombák a földi élővilág fontos részei. Ezt rég felismerték a hobbi kutatók, profi tudósok és nekik köszönhetően bőséges ismeretanyag halmozódott fel a természet különceiről. Az ismeretgyűjtés a jelenben is zajlik, a tudásunk folyamatosan gyarapodik. Rajtunk múlik, hogy leszámolunk a félelemmel, és megismerkedünk a gombákkal. A gyilkos galóca nem egy mumus, ami szánt szándékkal megeteti magát a gyanútlan emberekkel. A többi mérgező gomba sem magától kerül a tányérunkba, hanem az ismeretek, a gyakorlat hiánya miatt.
A számunkra ártalmas gombák az élőhelyükön hasznos korhadékbontók vagy a fák partnerei. A mérgező vegyületeik ellenére teljesen ártalmatlanok. Ha felismered, nem eszed meg. Ennyi az egész. Ez a titka a gombamérgezés elkerülésének. Nem kell rémmeséket kitalálni róluk, és hamis információkkal riogatni egymást. A gombákkal semmi baj sincs, mi fújjuk fel…

Családok és nemzetségek: tinórufélék

A májustól októberig tartó fő gombaszezon legkeresettebb gombája a tinóru nemzetségbe tartozik, azonban a gombász az ízletes vargánya mellett a rokonait is örömmel látja a kosarában és az asztalán.
A tinórufélék Boletaceae hagyományos, kalap+tönk felépítésű termőtesteket fejlesztenek. A termőtestek változatos méretűek, 5-30 centis kalapátmérő közt minden méret előfordulhat. Egyes nagyra nőtt vargányák akár egy kilósak is lehetnek.
A tinóruk könnyen felismerhető gombák. Elég csak a kalapjuk alá nézni, és jellegzetes, csövecskékből álló, könnyen lehúzható termőrétegükről azonnal tudjuk, hogy tinórut találtunk. (A taplók szintén csövecskés termőrétegűek, de náluk a hús és a csövecskék összenőttek, szétválaszthatatlanok.) A tinóruk együtt élnek a fákkal. Gyakran a társfa azonosítása segít a tinóru meghatározásában. A családon belül a legfontosabb nemzetség a vargányáké. A Boletusokat nevezik még valódi tinóruknak is. Megjelenésüket és némely faj kiemelkedő ízét tekintve megérdemlik a …