Ugrás a fő tartalomra

Háztáji gombaismeret, mi volt és mi lesz

Direkt kiraktam az öreg kompaktomat magam elé, hogy majd fotózzak a kilencedik előadáson, de megint a tokjában maradt. Az előadáskor egyetlen célra fókuszálok és nem marad kapacitásom a dokumentálásra is. Ezért egy régebbi fotóval illusztrálom a bejegyzést, ami tavaly decemberben készült 2014 utolsó gombaklubjában. Akkor meglepően sok gomba volt. Most a tökéletes gombanövesztő hónapban semmi sincs, mert nincs eső. Pedig a gombaklub lényeges eleme a gombahatározás.
Remélem, fog változni az időjárás, mert nem normális az aszály júniusban! (A linkelt csapadékmérlegen érdekes jelenség Budapest plusz esője. A nagyvárosok időjárás befolyásoló hatása látszódik rajta.)
A gombahiány ellenére a kilencedik előadás jól sikerült, hiszen a legfontosabb témáról esett szó, a gombák gasztronómiai értékéről. Bemutattam a legnépszerűbb csemegegombákat.
Ez az előadás egyszer már elhangzott tőlem "Életünk fűszerei" címmel. Csak elővettem, átgondoltam, és megint előadtam. Időnként jól esik egy kis könnyítés, mert javarészt új anyagot hozok létre, ami rendesen megdolgoztat. Gyakorlatilag az online blogomat viszem át az offline térbe. Idén októberben lesz ötödik éve, hogy elindítottam a megszűnt freeblogon a Gombamániát. Szép cikluszáró az előadássorozatom. Micsoda szerencse, hogy otthont ad neki a Békés Megyei Könyvtár!


Mi volt:
Miért érdekesek számunkra a gombák? (február 12.)
Tavaszi/téli gombák (február 26.)
Élőhelyismeret (március 12.)
Termőtesttípusok (március 26.)
Gombamérgezések (április 9.)
Pereszkék (április 23.)
Hasznos gombák (május 7.)
Fülőkék és szegfűgombák (május 21.)
Csemegegombák (június 11.)

Mi lesz:
Galócák és őzlábgombák (június 25.)
Egzotikus gombák (július 9.)
Csiperkék és más kalaposgombák (július 23.)
Gyógygombák (augusztus 13.)
Tinórualkatúak (augusztus 27.)
Gombatermesztés (szeptember 10.)
Galambgomba-alkatúak (szeptember 24.)
Taplók: káruk és hasznuk (október 8.)
Pöfetegek és szarvasgombák (október 22.)
...és még néhány gomba (november 12.)
Ismétlés, összefoglalás (november 26.)

+1 December 10-én lesz az idei szezon búcsúztatója, amikor még egyszer összehívlak titeket, hogy emlékezzünk 2015 gombáira és a jövőről beszélgessünk.

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Csalóka őzlábgomba

A mérgező őzlábgombaChlorophyllum molybdites melegkedvelő faj, a mi éghajlatunk egyelőre túlságosan hideg neki, azonban már megjelent a Földközi-tenger térségében. Előfordulhat, hogy a klímaváltozás miatt végül bejut a Kárpát-medencébe. Ez kevésbé lenne örvendetes, mert fiatalon megkülönböztethetetlen a piruló őzlábgombátólChlorophyllum rhacodes.Sajnos tényleg mérgező, erős hányást és intenzív hasmenést okoz. A méreganyagai nincsenek azonosítva, feltehetően egyes fehérjéi okozzák a mérgezést. Felismerését egyetlen különleges tulajdonsága segíti, a spórapora zöld(!) színű. Emiatt lesznek az érett termőtestek fehér lemezei zöldes színűek A rokonaihoz hasonlóan korhadékbontó, emiatt városi parkoktól, erdőszéleken át, az erdők belsejéig számos élőhelyen megtalálható. Esős, meleg őszökön hatalmas boszorkánykörökben fejleszti termőtesteit. Észak-Amerikában sokszor megtéveszti a hobbi gombászokat, akiket a csillapíthatatlan gyomorrontás döbbent rá a tévedésükre. Szerencsére hazánkban még…

Halálos hetes

Az emberek többsége kerüli a gombákat, mert keveset tudnak róluk. Az ismeretlentől tartózkodunk, félünk. Pedig a gombák a földi élővilág fontos részei. Ezt rég felismerték a hobbi kutatók, profi tudósok és nekik köszönhetően bőséges ismeretanyag halmozódott fel a természet különceiről. Az ismeretgyűjtés a jelenben is zajlik, a tudásunk folyamatosan gyarapodik. Rajtunk múlik, hogy leszámolunk a félelemmel, és megismerkedünk a gombákkal. A gyilkos galóca nem egy mumus, ami szánt szándékkal megeteti magát a gyanútlan emberekkel. A többi mérgező gomba sem magától kerül a tányérunkba, hanem az ismeretek, a gyakorlat hiánya miatt.
A számunkra ártalmas gombák az élőhelyükön hasznos korhadékbontók vagy a fák partnerei. A mérgező vegyületeik ellenére teljesen ártalmatlanok. Ha felismered, nem eszed meg. Ennyi az egész. Ez a titka a gombamérgezés elkerülésének. Nem kell rémmeséket kitalálni róluk, és hamis információkkal riogatni egymást. A gombákkal semmi baj sincs, mi fújjuk fel…

Családok és nemzetségek: tinórufélék

A májustól októberig tartó fő gombaszezon legkeresettebb gombája a tinóru nemzetségbe tartozik, azonban a gombász az ízletes vargánya mellett a rokonait is örömmel látja a kosarában és az asztalán.
A tinórufélék Boletaceae hagyományos, kalap+tönk felépítésű termőtesteket fejlesztenek. A termőtestek változatos méretűek, 5-30 centis kalapátmérő közt minden méret előfordulhat. Egyes nagyra nőtt vargányák akár egy kilósak is lehetnek.
A tinóruk könnyen felismerhető gombák. Elég csak a kalapjuk alá nézni, és jellegzetes, csövecskékből álló, könnyen lehúzható termőrétegükről azonnal tudjuk, hogy tinórut találtunk. (A taplók szintén csövecskés termőrétegűek, de náluk a hús és a csövecskék összenőttek, szétválaszthatatlanok.) A tinóruk együtt élnek a fákkal. Gyakran a társfa azonosítása segít a tinóru meghatározásában. A családon belül a legfontosabb nemzetség a vargányáké. A Boletusokat nevezik még valódi tinóruknak is. Megjelenésüket és némely faj kiemelkedő ízét tekintve megérdemlik a …