Családok és nemzetségek: vajtinóruk

A Butyriboletus 2014-ben leírt új nemzetség a tinórufélék Boletaceae családjában. A kutatók a filogenetikai vizsgálatokkal megállapították, hogy néhány faj nem illik a Boletus nemzetségbe, és egyedi tulajdonságaik alapján indokolt, hogy saját nemzetséget kapjanak. A tudományos nevükben maradt a Boletus, de előtagot kapott, a latin butyrum szót, ami vajat jelent. Ez utal az ide tartozó tinóruk (vaj)sárga tönkjére, húsára, csöves termőrétegére. A típusfaj a hazánkban is megtalálható sárgahúsú tinóru B. appendiculatus. Rajta kívül még három vajtinóru biztosan él nálunk, és időnként, jó években, előkerülhetnek a mediterrán térségből származó rokonaik is. Bár egyikük sem védett, de a ritkaságuk miatt kímélendők.

A sárgahúsú tinóru B. appendiculatus nagyon hasonlít az okkerszínű tinórura Hemileccinum impolitum, de kettévágva kemény, krém- aranysárga húsa gyengén kékül, főleg a kalap résznél. Csöves termőrétege szintén kissé kékül. Az okkerszínű tinóru sehol sem kékül. A sárgahúsú tinóru júniustól októberig terem lomberdőkben. Kedveli a melegebb tölgyeseket.

A királytinóru B. regius közismert, színpompás, sokak által kedvelt gomba, azonban jobb a helyén hagyni, mert nálunk eléggé ritka. Termőideje megegyezik a fenti rokonáéval. Savanyú talajú lomberdőkben található meg. Csövecskéi nem kékülnek és sárga húsa is csak enyhén. Könnyű felismerni, főleg fiatalon jellegzetes azonosító jegyei a sárga tönk és rózsás-kárminvörös kalap.

A fakó tinóru B. fechtneri meszes talajú lomberdők ritka lakója. Hasonlít az enyhén mérgező gyökeres tinórura Boletus radicans, de annak tönkjének alsó részén sosincs vöröses öv, valamint kalapja inkább szürkésebb mint barnásabb, és húsa erősen keserű ízű. A fakó tinóru halványan kékülő, puha, sárga húsa édeskés ízű. Aszalványa színpompás. 
A pompás tinóru B. pseudoregius egy barnásabb kalapú királytinórura hasonlít, könnyen összetéveszthető élénkebb színű rokonával. Azonban csöves termőrétege nyomásra kékül, ahogy a húsa is, főleg a kalapban. Ugyanúgy ritka gombánk, ha rálelnél, hagyd az élőhelyén! Erdélyi gyertyános-tölgyesben többször láttuk gombatúrák során.


Megjegyzés: A gombafotók eredeti helyét megtalálod a gombák nevére kattintva.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése