Ugrás a fő tartalomra

Veszett fejsze nyele

Nagyon nagyon rossz "kislány" voltam, mert kértem és kaptam pár darab császárgalócát Erdélyből. Pechemre tavaly ősszel került fel a védett gombák listájára. Azt tudni kell rólam, ha még nem derült volna ki számodra a blogból, hogy tisztelem az életet, és alapvetően törvénytisztelő is vagyok. Ezért volt bennem egy kis zavar a termőtestek miatt. Aztán tudatosult bennem, hogy ez az egy lehetőségem van, hogy megkóstolhassam az egykori császárok csemegéjét. Uccu neki törvényszegés, főzőcske bűnben párolódva, zamatos falatok a vétkezés gombájából. A legjobb a termőtestek megtisztogatása volt, előkészítése a főzéshez. Azok a gyönyörű színek... Jobban zavart, hogy a totális szépséget falom fel. Azonban fantasztikusan szimbolikus volt a hétköznapi cselekvés, hogy az ember főz és eszik, közben egy gőgös és tudatlan lény szándékosan elpusztítja a természet egyik csodáját. Embernek születtem, le se tagadom. Most szomorú vagyok, mert ismerve saját gyarlóságomat teljes bizonyossággal tudom, hogy az emberiség végigmegy a lemmingi úton és bekövetkezik a populáció összeomlás. Nem tudunk mások lenni, nem tudunk felülemelkedni az állati ösztöneiken, de talán nem is kell. Normális jelenség a populáció összeomlás. Nem tudok erkölcsről papolni, amikor a természet nem ismeri az erkölcsöt. Láttál már rókát, amint nyuszit öl meg? Nem tudom komolyan venni a törvényeket, amikor azok alól bárki kibújhat, bűnös is, ha ügyesen játssza az "erősebb kutyát", aki a mondás szerint "baszik", így a törvényeket betartatni óhajtó személyeket is vígan végig....ja.
Megettem a két darab császárgalóca termőtestet, mert egyszer az életben meg akartam kóstolni. Azért jó tudni, hogy a gombáknál a termőtestet fogyasztjuk, az élőlény biztonságban(?) van a talajban. Persze az élőhely tartós taposása, az avar feltúrása kellemetlenül érintheti, de a túl nagy számú vaddisznó állományunk is bőven okoz annyi kárt mint a dúvad gyűjtők. Azonban a vaddisznók hazánkban értékesebbek és védettebbek mint az úgynevezett megélhetési gombaszedők. Ráadásnak a gombákat nem a termőtesteik gyakori szedése, élőhelyük időszakos lerohanása veszélyezteti leginkább, hanem a jóval nagyobb léptékű folyamatok. Igaz, hogy kicsi dolgok is fontosak, tehát jobb kímélve gyűjteni a kedvenceinket. A gombákat ritkítja, pusztítja a fungicidek túlzott használata, a savas esők, az invazív növényzet térhódítása, az erdőirtás, a növénytársulások megváltozása az előző kettő és a növekvő hőmérséklet, a szárazság miatt. Soroljam még? Pusztán az élőlény védelme semmit se ér. Az élőhelyek egyre nagyobb területre kiterjedő védelme az igazi megoldás, azonban a hatalmas egyedszámú emberiség szinte mindenhol ott van. Magyarországon is jóval többen vagyunk mint annak valódi eltartó képessége korszerű mezőgazdasági termelés nélkül.
Mezőgazdaság, hogy mekkora tájromboló. Mit értünk el vele? Vagyunk hétmilliárdan és oly hatékonyan szennyezzük a világot, hogy magunkat is kiirtjuk. Közben felfaljuk a bioszférát. Nincsenek optimista illúzióim a fajunk sorsával kapcsolatban. Előre a lemmingi úton!!
Egyedül a császárgalócától kérek elnézést az elfogyasztott termőtestei miatt, amikor rátalálok az élőhelyén.

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Csalóka őzlábgomba

A mérgező őzlábgombaChlorophyllum molybdites melegkedvelő faj, a mi éghajlatunk egyelőre túlságosan hideg neki, azonban már megjelent a Földközi-tenger térségében. Előfordulhat, hogy a klímaváltozás miatt végül bejut a Kárpát-medencébe. Ez kevésbé lenne örvendetes, mert fiatalon megkülönböztethetetlen a piruló őzlábgombátólChlorophyllum rhacodes.Sajnos tényleg mérgező, erős hányást és intenzív hasmenést okoz. A méreganyagai nincsenek azonosítva, feltehetően egyes fehérjéi okozzák a mérgezést. Felismerését egyetlen különleges tulajdonsága segíti, a spórapora zöld(!) színű. Emiatt lesznek az érett termőtestek fehér lemezei zöldes színűek A rokonaihoz hasonlóan korhadékbontó, emiatt városi parkoktól, erdőszéleken át, az erdők belsejéig számos élőhelyen megtalálható. Esős, meleg őszökön hatalmas boszorkánykörökben fejleszti termőtesteit. Észak-Amerikában sokszor megtéveszti a hobbi gombászokat, akiket a csillapíthatatlan gyomorrontás döbbent rá a tévedésükre. Szerencsére hazánkban még…

Halálos hetes

Az emberek többsége kerüli a gombákat, mert keveset tudnak róluk. Az ismeretlentől tartózkodunk, félünk. Pedig a gombák a földi élővilág fontos részei. Ezt rég felismerték a hobbi kutatók, profi tudósok és nekik köszönhetően bőséges ismeretanyag halmozódott fel a természet különceiről. Az ismeretgyűjtés a jelenben is zajlik, a tudásunk folyamatosan gyarapodik. Rajtunk múlik, hogy leszámolunk a félelemmel, és megismerkedünk a gombákkal. A gyilkos galóca nem egy mumus, ami szánt szándékkal megeteti magát a gyanútlan emberekkel. A többi mérgező gomba sem magától kerül a tányérunkba, hanem az ismeretek, a gyakorlat hiánya miatt.
A számunkra ártalmas gombák az élőhelyükön hasznos korhadékbontók vagy a fák partnerei. A mérgező vegyületeik ellenére teljesen ártalmatlanok. Ha felismered, nem eszed meg. Ennyi az egész. Ez a titka a gombamérgezés elkerülésének. Nem kell rémmeséket kitalálni róluk, és hamis információkkal riogatni egymást. A gombákkal semmi baj sincs, mi fújjuk fel…

Családok és nemzetségek: tinórufélék

A májustól októberig tartó fő gombaszezon legkeresettebb gombája a tinóru nemzetségbe tartozik, azonban a gombász az ízletes vargánya mellett a rokonait is örömmel látja a kosarában és az asztalán.
A tinórufélék Boletaceae hagyományos, kalap+tönk felépítésű termőtesteket fejlesztenek. A termőtestek változatos méretűek, 5-30 centis kalapátmérő közt minden méret előfordulhat. Egyes nagyra nőtt vargányák akár egy kilósak is lehetnek.
A tinóruk könnyen felismerhető gombák. Elég csak a kalapjuk alá nézni, és jellegzetes, csövecskékből álló, könnyen lehúzható termőrétegükről azonnal tudjuk, hogy tinórut találtunk. (A taplók szintén csövecskés termőrétegűek, de náluk a hús és a csövecskék összenőttek, szétválaszthatatlanok.) A tinóruk együtt élnek a fákkal. Gyakran a társfa azonosítása segít a tinóru meghatározásában. A családon belül a legfontosabb nemzetség a vargányáké. A Boletusokat nevezik még valódi tinóruknak is. Megjelenésüket és némely faj kiemelkedő ízét tekintve megérdemlik a …