Ugrás a fő tartalomra

Júliusi eső áldás a gombáknak

Három napon át figyeltem a felhőket a verandáról és közben ujjongtam magamban, hogy részem lehet egy rövidke, nyári szezonban is. Az időjárás emlékeztetett a három évvel korábbira, amikor 2011-ben július 21-től tíz napon át sekély ciklon és magassági hideg légörvény alakította az időjárásunkat. A kettő együtt kiadós csapadékot zúdított az országra. Sok helyen egy hónap csapadékmennyisége hullott le alig két hét alatt. Ami a ciklon után történt, ma már történelem. A vargányák nagy tömegben bújtak elő augusztus első hetében, és a rutinos gombászok telepakolták a kosaraikat és ládáikat: első kosár, második kosár, harmadik kosár és így tovább.
Bár most csak pár napon át hullott az égi áldás, de a mostani magassági hidegcsepp előtt már átvonult két hidegfront, illetve három, mert a kedd este is jött egy, és azok is adtak több-kevesebb esőt, csak éppen elszórtan. A mostani időjárási helyzet az egész országra nézve kedvezőbben alakult. Talán mindenhol volt csapadék. A gombászoknak jók az esélyeik, hogy tuti lelőhelyeiken ráleljenek a kedvenceikre pár napon belül.
Sajnos a nyaraink igazi kontinentális nyarak, vagyis forrók és szárazak. Évről évre meglepnek minket a hőhullámok, amikor tartósan 27 Celsius fok felett alakul a napi középhőmérséklet. Ekkor harmadfokú hőségriasztás van érvényben. Sokakat megvisel a nagy forróság, de a gombászok duplán szenvednek, gyötör minket a kánikula és a gombahiány hőhullám idején. Azonban a következő kifejezések hallatán öröm gyúl a szívünkben: hosszúhullámú teknő, hidegcsepp- vagy örvény, mediterrán ciklon, sekély ciklon, meleg-nedves szállítószalag, mezoléptékű konvektív rendszer. A mai nap kiadós esőit egy gyengülő magassági hidegörvény és egy meleg-nedves szállítószalag okozta. A lenti képen a légnyomás fehér vonalai és a szélirányt jelölő nyilacskák jól kirajzolják az örvényt. Ez lassan elhagyja az ország területét és feloszlik. Sajnos nincs "utódja". A GFS térképeit böngészve ránk húzódhat a szaharai forróság, ami nagyon nem jó.


Persze a nyaralók várják az igazi nyarat, de a gombász nem örül a kánikulának. Jól tudom, hogy az ősz az igazi szezonja a gombáknak, amikor már alacsonyabban jár a Nap, párásak a hajnalok, a tájat csendes esők öntözik és a nyári forróság távoli (rossz) emlék. Ennek ellenére jó tudni, hogy a gombák nyáron is teremnének, ha több esőt kapnának. Mázlisták vagyunk, amikor júliusban napokra elromlik(?) az idő és zuhog az eső. Végre részem lehet egy nyári szezonban is! Megyek a hegyekbe.

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Csalóka őzlábgomba

A mérgező őzlábgombaChlorophyllum molybdites melegkedvelő faj, a mi éghajlatunk egyelőre túlságosan hideg neki, azonban már megjelent a Földközi-tenger térségében. Előfordulhat, hogy a klímaváltozás miatt végül bejut a Kárpát-medencébe. Ez kevésbé lenne örvendetes, mert fiatalon megkülönböztethetetlen a piruló őzlábgombátólChlorophyllum rhacodes.Sajnos tényleg mérgező, erős hányást és intenzív hasmenést okoz. A méreganyagai nincsenek azonosítva, feltehetően egyes fehérjéi okozzák a mérgezést. Felismerését egyetlen különleges tulajdonsága segíti, a spórapora zöld(!) színű. Emiatt lesznek az érett termőtestek fehér lemezei zöldes színűek A rokonaihoz hasonlóan korhadékbontó, emiatt városi parkoktól, erdőszéleken át, az erdők belsejéig számos élőhelyen megtalálható. Esős, meleg őszökön hatalmas boszorkánykörökben fejleszti termőtesteit. Észak-Amerikában sokszor megtéveszti a hobbi gombászokat, akiket a csillapíthatatlan gyomorrontás döbbent rá a tévedésükre. Szerencsére hazánkban még…

Halálos hetes

Az emberek többsége kerüli a gombákat, mert keveset tudnak róluk. Az ismeretlentől tartózkodunk, félünk. Pedig a gombák a földi élővilág fontos részei. Ezt rég felismerték a hobbi kutatók, profi tudósok és nekik köszönhetően bőséges ismeretanyag halmozódott fel a természet különceiről. Az ismeretgyűjtés a jelenben is zajlik, a tudásunk folyamatosan gyarapodik. Rajtunk múlik, hogy leszámolunk a félelemmel, és megismerkedünk a gombákkal. A gyilkos galóca nem egy mumus, ami szánt szándékkal megeteti magát a gyanútlan emberekkel. A többi mérgező gomba sem magától kerül a tányérunkba, hanem az ismeretek, a gyakorlat hiánya miatt.
A számunkra ártalmas gombák az élőhelyükön hasznos korhadékbontók vagy a fák partnerei. A mérgező vegyületeik ellenére teljesen ártalmatlanok. Ha felismered, nem eszed meg. Ennyi az egész. Ez a titka a gombamérgezés elkerülésének. Nem kell rémmeséket kitalálni róluk, és hamis információkkal riogatni egymást. A gombákkal semmi baj sincs, mi fújjuk fel…

Családok és nemzetségek: tinórufélék

A májustól októberig tartó fő gombaszezon legkeresettebb gombája a tinóru nemzetségbe tartozik, azonban a gombász az ízletes vargánya mellett a rokonait is örömmel látja a kosarában és az asztalán.
A tinórufélék Boletaceae hagyományos, kalap+tönk felépítésű termőtesteket fejlesztenek. A termőtestek változatos méretűek, 5-30 centis kalapátmérő közt minden méret előfordulhat. Egyes nagyra nőtt vargányák akár egy kilósak is lehetnek.
A tinóruk könnyen felismerhető gombák. Elég csak a kalapjuk alá nézni, és jellegzetes, csövecskékből álló, könnyen lehúzható termőrétegükről azonnal tudjuk, hogy tinórut találtunk. (A taplók szintén csövecskés termőrétegűek, de náluk a hús és a csövecskék összenőttek, szétválaszthatatlanok.) A tinóruk együtt élnek a fákkal. Gyakran a társfa azonosítása segít a tinóru meghatározásában. A családon belül a legfontosabb nemzetség a vargányáké. A Boletusokat nevezik még valódi tinóruknak is. Megjelenésüket és némely faj kiemelkedő ízét tekintve megérdemlik a …