Ugrás a fő tartalomra

Vargánya-futam

Május tizenhetedikén kora reggel átmegyünk Erdélybe, Belényes környékére, ha az időjárás is kedvező lesz.
Az autónk megtelt, négy üléses, és mindegyiken ülni fog egy mindenre elszánt gombász. Azonban jó lenne, ha többen mennénk, még egy-két telekocsi.
A fotót tavaly ősszel készítettem a csomagtartóról. Hárman ennyi gombát szedtünk. Most május közepén nem számítok ennyi termőtestre, de már teremnek a kedvenceink. Új terepeket szeretnék felfedezni, új fajokat gyűjteni, és ha szedek még fél kiló sárga rókagombát, én már teljesen elégedett leszek a szombati gombatúrával.
A találkozó reggel ötkor lesz a vasútállomás parkolójában. Este hétre haza is érünk. Esőkabát vagy vízhatlan felső legyen nálad, mert eshet. Elegendő folyadékot és ennivalót is hozzál magaddal, pl.: meleg teát termoszban, mert néha meglepően hűvösek az erdők. Rovarriasztó, kullancs kiszedő is praktikus. Bár a zárt ruházat és a riasztó kifog a parazitákon személyes tapasztalatom alapján. (Nem kell bemenni a legsűrűbb részekbe.) Mivel ismeretlen erdőkben leszünk fontos, hogy összetartsunk. Ha eltávolodunk egymástól, akkor időnként odakiáltunk a többieknek, hogy tudassuk a helyzetünket. Ez szükséges, mert könnyű eltévedni. Senkit se akarok elhagyni.
A gombatúra önköltséges. Az autók utasai egymás közt osztják el a benzin és az útdíj költségét.
Mindenki magáért vállal felelősséget! Örömteli élményekért megyünk, és nem főfájós bajokért.
Részvételi szándékot itt is lehet jelezni vagy a blog facebook oldalán üzenetben vagy a Békés megyei gombászok köre csoportban.

Kiegészítés: Esőnap május 24.

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Csalóka őzlábgomba

A mérgező őzlábgombaChlorophyllum molybdites melegkedvelő faj, a mi éghajlatunk egyelőre túlságosan hideg neki, azonban már megjelent a Földközi-tenger térségében. Előfordulhat, hogy a klímaváltozás miatt végül bejut a Kárpát-medencébe. Ez kevésbé lenne örvendetes, mert fiatalon megkülönböztethetetlen a piruló őzlábgombátólChlorophyllum rhacodes.Sajnos tényleg mérgező, erős hányást és intenzív hasmenést okoz. A méreganyagai nincsenek azonosítva, feltehetően egyes fehérjéi okozzák a mérgezést. Felismerését egyetlen különleges tulajdonsága segíti, a spórapora zöld(!) színű. Emiatt lesznek az érett termőtestek fehér lemezei zöldes színűek A rokonaihoz hasonlóan korhadékbontó, emiatt városi parkoktól, erdőszéleken át, az erdők belsejéig számos élőhelyen megtalálható. Esős, meleg őszökön hatalmas boszorkánykörökben fejleszti termőtesteit. Észak-Amerikában sokszor megtéveszti a hobbi gombászokat, akiket a csillapíthatatlan gyomorrontás döbbent rá a tévedésükre. Szerencsére hazánkban még…

Családok és nemzetségek: tinórufélék

A májustól októberig tartó fő gombaszezon legkeresettebb gombája a tinóru nemzetségbe tartozik, azonban a gombász az ízletes vargánya mellett a rokonait is örömmel látja a kosarában és az asztalán.
A tinórufélék Boletaceae hagyományos, kalap+tönk felépítésű termőtesteket fejlesztenek. A termőtestek változatos méretűek, 5-30 centis kalapátmérő közt minden méret előfordulhat. Egyes nagyra nőtt vargányák akár egy kilósak is lehetnek.
A tinóruk könnyen felismerhető gombák. Elég csak a kalapjuk alá nézni, és jellegzetes, csövecskékből álló, könnyen lehúzható termőrétegükről azonnal tudjuk, hogy tinórut találtunk. (A taplók szintén csövecskés termőrétegűek, de náluk a hús és a csövecskék összenőttek, szétválaszthatatlanok.) A tinóruk együtt élnek a fákkal. Gyakran a társfa azonosítása segít a tinóru meghatározásában. A családon belül a legfontosabb nemzetség a vargányáké. A Boletusokat nevezik még valódi tinóruknak is. Megjelenésüket és némely faj kiemelkedő ízét tekintve megérdemlik a …

Halálos hetes

Az emberek többsége kerüli a gombákat, mert keveset tudnak róluk. Az ismeretlentől tartózkodunk, félünk. Pedig a gombák a földi élővilág fontos részei. Ezt rég felismerték a hobbi kutatók, profi tudósok és nekik köszönhetően bőséges ismeretanyag halmozódott fel a természet különceiről. Az ismeretgyűjtés a jelenben is zajlik, a tudásunk folyamatosan gyarapodik. Rajtunk múlik, hogy leszámolunk a félelemmel, és megismerkedünk a gombákkal. A gyilkos galóca nem egy mumus, ami szánt szándékkal megeteti magát a gyanútlan emberekkel. A többi mérgező gomba sem magától kerül a tányérunkba, hanem az ismeretek, a gyakorlat hiánya miatt.
A számunkra ártalmas gombák az élőhelyükön hasznos korhadékbontók vagy a fák partnerei. A mérgező vegyületeik ellenére teljesen ártalmatlanok. Ha felismered, nem eszed meg. Ennyi az egész. Ez a titka a gombamérgezés elkerülésének. Nem kell rémmeséket kitalálni róluk, és hamis információkkal riogatni egymást. A gombákkal semmi baj sincs, mi fújjuk fel…