Ugrás a fő tartalomra

Gombaklub- és túra

Megjött a jó idő, volt sok eső, ideje felvenni a bakancsot, a kosarat, megélezni a kiskést és elindulni a természetbe.
Előbb egy kis ismeretterjesztés, pénteken öttől hatig a Békés Megyei Könyvtár emeleti terében gombaklub.
Aztán másnap fél hétkor találkozó a vasútállomás parkolójában. Ez lesz az idei második gombatúra Erdélyben.

Fontos: Az autók utasai a jármű sofőrjével egyeznek meg a benzinköltségről. A túrán mindenki saját felelősségre vesz részt. Bár igyekszem egyben tartani a csapatot és mindenkit hazahozni. Eddig én sem törtem nyakamat, pedig nagyon bénácska vagyok a hegyvidéki terepen. Jó lábbeli (vízhatlan legyen), esőkabát, elegendő élelem és folyadék, kullancsriasztó (biztos, ami biztos), valamint egyéb eszközök, amiket hasznosnak tartasz egy túra során, erősen javasoltak. A gombatúra igényel némi erőnlétet, legalább négy órát gyalogolunk. Közismert fajokra megyünk, kezdő szakellenőrként senkit se akarok megetetni kevésbé ismert, de ehető gombákkal. A gombatúra jó szórakozás, remek testedzés, nagy élmény. Plusz sok ismeretet adok át, mert imádom a természetet és a gombákat.
A gombaklubban lenne a túra előtti kupaktanács, csak elég nehéz a dolgozó tagoknak jelen lenniük. Ezért jó lenne, ha minden érdeklődő csatlakozna a facebookon a Békés megyei gombászok köréhez.

Megjegyzések

 1. Hová mentek Erdélyben?Én is szívesen csatlakoznék Temesváron De ez nem Erdély :)

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Kár, hogy messze vagy.
   Várasfenes a legmesszebbi cél, ameddig elmegyünk. Ha minden rendben, akkor Belényes előtt állunk meg, és az ottani erdőkben fogunk gombászni.

   Törlés

Megjegyzés küldése

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Csalóka őzlábgomba

A mérgező őzlábgombaChlorophyllum molybdites melegkedvelő faj, a mi éghajlatunk egyelőre túlságosan hideg neki, azonban már megjelent a Földközi-tenger térségében. Előfordulhat, hogy a klímaváltozás miatt végül bejut a Kárpát-medencébe. Ez kevésbé lenne örvendetes, mert fiatalon megkülönböztethetetlen a piruló őzlábgombátólChlorophyllum rhacodes.Sajnos tényleg mérgező, erős hányást és intenzív hasmenést okoz. A méreganyagai nincsenek azonosítva, feltehetően egyes fehérjéi okozzák a mérgezést. Felismerését egyetlen különleges tulajdonsága segíti, a spórapora zöld(!) színű. Emiatt lesznek az érett termőtestek fehér lemezei zöldes színűek A rokonaihoz hasonlóan korhadékbontó, emiatt városi parkoktól, erdőszéleken át, az erdők belsejéig számos élőhelyen megtalálható. Esős, meleg őszökön hatalmas boszorkánykörökben fejleszti termőtesteit. Észak-Amerikában sokszor megtéveszti a hobbi gombászokat, akiket a csillapíthatatlan gyomorrontás döbbent rá a tévedésükre. Szerencsére hazánkban még…

Családok és nemzetségek: tinórufélék

A májustól októberig tartó fő gombaszezon legkeresettebb gombája a tinóru nemzetségbe tartozik, azonban a gombász az ízletes vargánya mellett a rokonait is örömmel látja a kosarában és az asztalán.
A tinórufélék Boletaceae hagyományos, kalap+tönk felépítésű termőtesteket fejlesztenek. A termőtestek változatos méretűek, 5-30 centis kalapátmérő közt minden méret előfordulhat. Egyes nagyra nőtt vargányák akár egy kilósak is lehetnek.
A tinóruk könnyen felismerhető gombák. Elég csak a kalapjuk alá nézni, és jellegzetes, csövecskékből álló, könnyen lehúzható termőrétegükről azonnal tudjuk, hogy tinórut találtunk. (A taplók szintén csövecskés termőrétegűek, de náluk a hús és a csövecskék összenőttek, szétválaszthatatlanok.) A tinóruk együtt élnek a fákkal. Gyakran a társfa azonosítása segít a tinóru meghatározásában. A családon belül a legfontosabb nemzetség a vargányáké. A Boletusokat nevezik még valódi tinóruknak is. Megjelenésüket és némely faj kiemelkedő ízét tekintve megérdemlik a …

Halálos hetes

Az emberek többsége kerüli a gombákat, mert keveset tudnak róluk. Az ismeretlentől tartózkodunk, félünk. Pedig a gombák a földi élővilág fontos részei. Ezt rég felismerték a hobbi kutatók, profi tudósok és nekik köszönhetően bőséges ismeretanyag halmozódott fel a természet különceiről. Az ismeretgyűjtés a jelenben is zajlik, a tudásunk folyamatosan gyarapodik. Rajtunk múlik, hogy leszámolunk a félelemmel, és megismerkedünk a gombákkal. A gyilkos galóca nem egy mumus, ami szánt szándékkal megeteti magát a gyanútlan emberekkel. A többi mérgező gomba sem magától kerül a tányérunkba, hanem az ismeretek, a gyakorlat hiánya miatt.
A számunkra ártalmas gombák az élőhelyükön hasznos korhadékbontók vagy a fák partnerei. A mérgező vegyületeik ellenére teljesen ártalmatlanok. Ha felismered, nem eszed meg. Ennyi az egész. Ez a titka a gombamérgezés elkerülésének. Nem kell rémmeséket kitalálni róluk, és hamis információkkal riogatni egymást. A gombákkal semmi baj sincs, mi fújjuk fel…