Ugrás a fő tartalomra

Természetbúvár a patakban

Egyik gombásztársam megörökítette, amint óvatosan végigcsúszkálok a patakon. Ösvényként használtuk, miután felmásztunk és leszánkáztunk egy meredek hegyoldalon. Nagyon rossz ötlet esők után felmenni a hegyre, mert minden csúszik, a laza talaj nehezen járható. Azonban mind a négyen megúsztuk a meredek kalandot. Egyébként patakban járni különleges élmény. Ha jobban belegondolok, szándékos döntés volt részemről, hogy a hegyről a patakvölgybe ereszkedjünk le. Meg akartam tapasztalni, ha már egyszer gumicsizma volt rajtam, hogy milyen érzés az áradó, éltető víz a lábfejeim mellett. Jó. Ezért egyszer mezítláb is beleállok a patakba.
Szeretném hinni, hogy a képen látható hármas egység létezik: erdő, víz, ember, és megbonthatatlan, sokáig létező.
A fotó nagyobb volt, levágtam belőle. Az eredetin kisebbnek látszódok, egy kicsi alak a nagy természetben. Elgondolkoztatók az arányok. Az ágyon ülve, a netbookkal a lábamon, a világom közepeként érzékelem magamat. Közben csak egyetlen pont vagyok egy hatalmas felületen, egyetlen tűlevél egy mamutfenyőn. Ki tartja számon a leveleket? Senki.
A természetben bóklászva tudomásul vettem, hogy naturalista vagyok. Nem tudok hinni a tudatom képzelgéseiben. Csak az létezik számomra, amit a testem megtapasztal, átél. Az álmok, fantáziák, mesék pusztán az egyed társadalmi fejlődését szolgálják. Azonban nem ezek éltetnek minket, hanem a természet. Természet nélkül senkik vagyunk, és meghalunk. Majd a szerves anyagainkon élet fakad, és minden megy tovább.

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Csalóka őzlábgomba

A mérgező őzlábgombaChlorophyllum molybdites melegkedvelő faj, a mi éghajlatunk egyelőre túlságosan hideg neki, azonban már megjelent a Földközi-tenger térségében. Előfordulhat, hogy a klímaváltozás miatt végül bejut a Kárpát-medencébe. Ez kevésbé lenne örvendetes, mert fiatalon megkülönböztethetetlen a piruló őzlábgombátólChlorophyllum rhacodes.Sajnos tényleg mérgező, erős hányást és intenzív hasmenést okoz. A méreganyagai nincsenek azonosítva, feltehetően egyes fehérjéi okozzák a mérgezést. Felismerését egyetlen különleges tulajdonsága segíti, a spórapora zöld(!) színű. Emiatt lesznek az érett termőtestek fehér lemezei zöldes színűek A rokonaihoz hasonlóan korhadékbontó, emiatt városi parkoktól, erdőszéleken át, az erdők belsejéig számos élőhelyen megtalálható. Esős, meleg őszökön hatalmas boszorkánykörökben fejleszti termőtesteit. Észak-Amerikában sokszor megtéveszti a hobbi gombászokat, akiket a csillapíthatatlan gyomorrontás döbbent rá a tévedésükre. Szerencsére hazánkban még…

Halálos hetes

Az emberek többsége kerüli a gombákat, mert keveset tudnak róluk. Az ismeretlentől tartózkodunk, félünk. Pedig a gombák a földi élővilág fontos részei. Ezt rég felismerték a hobbi kutatók, profi tudósok és nekik köszönhetően bőséges ismeretanyag halmozódott fel a természet különceiről. Az ismeretgyűjtés a jelenben is zajlik, a tudásunk folyamatosan gyarapodik. Rajtunk múlik, hogy leszámolunk a félelemmel, és megismerkedünk a gombákkal. A gyilkos galóca nem egy mumus, ami szánt szándékkal megeteti magát a gyanútlan emberekkel. A többi mérgező gomba sem magától kerül a tányérunkba, hanem az ismeretek, a gyakorlat hiánya miatt.
A számunkra ártalmas gombák az élőhelyükön hasznos korhadékbontók vagy a fák partnerei. A mérgező vegyületeik ellenére teljesen ártalmatlanok. Ha felismered, nem eszed meg. Ennyi az egész. Ez a titka a gombamérgezés elkerülésének. Nem kell rémmeséket kitalálni róluk, és hamis információkkal riogatni egymást. A gombákkal semmi baj sincs, mi fújjuk fel…

Családok és nemzetségek: tinórufélék

A májustól októberig tartó fő gombaszezon legkeresettebb gombája a tinóru nemzetségbe tartozik, azonban a gombász az ízletes vargánya mellett a rokonait is örömmel látja a kosarában és az asztalán.
A tinórufélék Boletaceae hagyományos, kalap+tönk felépítésű termőtesteket fejlesztenek. A termőtestek változatos méretűek, 5-30 centis kalapátmérő közt minden méret előfordulhat. Egyes nagyra nőtt vargányák akár egy kilósak is lehetnek.
A tinóruk könnyen felismerhető gombák. Elég csak a kalapjuk alá nézni, és jellegzetes, csövecskékből álló, könnyen lehúzható termőrétegükről azonnal tudjuk, hogy tinórut találtunk. (A taplók szintén csövecskés termőrétegűek, de náluk a hús és a csövecskék összenőttek, szétválaszthatatlanok.) A tinóruk együtt élnek a fákkal. Gyakran a társfa azonosítása segít a tinóru meghatározásában. A családon belül a legfontosabb nemzetség a vargányáké. A Boletusokat nevezik még valódi tinóruknak is. Megjelenésüket és némely faj kiemelkedő ízét tekintve megérdemlik a …