Ugrás a fő tartalomra

Az év gombája 2013-ban, és a többiek

A csoportos csiperkével Agaricus bohusii tavaly szeptember 30-án találkoztam először a dobozi erdőben. Pikkelyes kalapja és húsának vörösödése miatt erdei csiperkének A. haemorrhoidarius néztem, pedig feltűnő volt a csoportos növekedése, ami kételyt is ébresztett bennem, hogy tutira erdei lenne? Fontos különbség, hogy a csoportosnak a tönkje orsó alakú, és kalapján a pikkelyek nagyobbak, köztük kilátszik a fehér kalapbőr, ami a fotómon is megfigyelhető. A szokatlan megjelenésű erdei csiperkét a helyén hagytam, és milyen jól tettem, mert a csoportos csiperke nem túl gyakori gomba, kíméletet érdemel. Bár kedvenc élőhelyén, erdőkben és ligetekben (általában gyertyános tölgyesekben) igen gyakori lehet, de ez senkit se vakítson el és ne kezdje el gyűjteni. A gomba pechére húsa kellemes illatú és jó ízű. Ráadásnak egy nagy, friss csoportja bárkiből kihozhatja a vérgombászt. Teljesen indokolt, hogy nagyobb figyelmet kapjon.
Az év gombáit az országos gombásztalálkozón választják meg az összegyűlt amatőr és profi gombászok. Az eddigiek:
2006 gyilkos galóca Amanita phalloides, 2007 sárga rókagomba Cantharellus cibarius, 2008 varashátú galambgomba Russula virescens, 2009 gyapjas tintagomba Coprinus comatus, 2010 pecsétviaszgomba Ganoderma lucidum, 2011 császárgalóca Amanita caesarea, 2012 nagy őzlábgomba Macrolepiota procera.
Azon töprengek, hogy a nagyobb közönségfigyelem érdekében jobb lenne az interneten meghirdetni az év gombája szavazást, ahogy azt tette a Magyar Madártani Egyesület vagy a Magyar Haltani Társaság. A legtöbb ember kevés ismerettel rendelkezik a gombákról, így minden módszert alkalmazni kell az ismeretterjesztés érdekében. A gombák védelme és kíméletes gyűjtése mindenkinek fontos, csak sokan még nem tudnak róla.

Kiegészítés: A csoportos csiperkének a rokonaihoz hasonlóan van gallérja a tönkjén, és fiatalon rózsaszínes lemezei sötétbarnára színeződnek az érő spóráktól. Erdei korhadékbontó, mezőn nem találkozhatunk vele.

Megjegyzések

  1. szerintem ez az oldal fantasztikus!( és hasznos :) )

    VálaszTörlés
  2. Köszönöm! Mindig töröm a fejemet, hogyan lehetne még jobb a blog.

    VálaszTörlés

Megjegyzés küldése

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Csalóka őzlábgomba

A mérgező őzlábgombaChlorophyllum molybdites melegkedvelő faj, a mi éghajlatunk egyelőre túlságosan hideg neki, azonban már megjelent a Földközi-tenger térségében. Előfordulhat, hogy a klímaváltozás miatt végül bejut a Kárpát-medencébe. Ez kevésbé lenne örvendetes, mert fiatalon megkülönböztethetetlen a piruló őzlábgombátólChlorophyllum rhacodes.Sajnos tényleg mérgező, erős hányást és intenzív hasmenést okoz. A méreganyagai nincsenek azonosítva, feltehetően egyes fehérjéi okozzák a mérgezést. Felismerését egyetlen különleges tulajdonsága segíti, a spórapora zöld(!) színű. Emiatt lesznek az érett termőtestek fehér lemezei zöldes színűek A rokonaihoz hasonlóan korhadékbontó, emiatt városi parkoktól, erdőszéleken át, az erdők belsejéig számos élőhelyen megtalálható. Esős, meleg őszökön hatalmas boszorkánykörökben fejleszti termőtesteit. Észak-Amerikában sokszor megtéveszti a hobbi gombászokat, akiket a csillapíthatatlan gyomorrontás döbbent rá a tévedésükre. Szerencsére hazánkban még…

Halálos hetes

Az emberek többsége kerüli a gombákat, mert keveset tudnak róluk. Az ismeretlentől tartózkodunk, félünk. Pedig a gombák a földi élővilág fontos részei. Ezt rég felismerték a hobbi kutatók, profi tudósok és nekik köszönhetően bőséges ismeretanyag halmozódott fel a természet különceiről. Az ismeretgyűjtés a jelenben is zajlik, a tudásunk folyamatosan gyarapodik. Rajtunk múlik, hogy leszámolunk a félelemmel, és megismerkedünk a gombákkal. A gyilkos galóca nem egy mumus, ami szánt szándékkal megeteti magát a gyanútlan emberekkel. A többi mérgező gomba sem magától kerül a tányérunkba, hanem az ismeretek, a gyakorlat hiánya miatt.
A számunkra ártalmas gombák az élőhelyükön hasznos korhadékbontók vagy a fák partnerei. A mérgező vegyületeik ellenére teljesen ártalmatlanok. Ha felismered, nem eszed meg. Ennyi az egész. Ez a titka a gombamérgezés elkerülésének. Nem kell rémmeséket kitalálni róluk, és hamis információkkal riogatni egymást. A gombákkal semmi baj sincs, mi fújjuk fel…

Családok és nemzetségek: tinórufélék

A májustól októberig tartó fő gombaszezon legkeresettebb gombája a tinóru nemzetségbe tartozik, azonban a gombász az ízletes vargánya mellett a rokonait is örömmel látja a kosarában és az asztalán.
A tinórufélék Boletaceae hagyományos, kalap+tönk felépítésű termőtesteket fejlesztenek. A termőtestek változatos méretűek, 5-30 centis kalapátmérő közt minden méret előfordulhat. Egyes nagyra nőtt vargányák akár egy kilósak is lehetnek.
A tinóruk könnyen felismerhető gombák. Elég csak a kalapjuk alá nézni, és jellegzetes, csövecskékből álló, könnyen lehúzható termőrétegükről azonnal tudjuk, hogy tinórut találtunk. (A taplók szintén csövecskés termőrétegűek, de náluk a hús és a csövecskék összenőttek, szétválaszthatatlanok.) A tinóruk együtt élnek a fákkal. Gyakran a társfa azonosítása segít a tinóru meghatározásában. A családon belül a legfontosabb nemzetség a vargányáké. A Boletusokat nevezik még valódi tinóruknak is. Megjelenésüket és némely faj kiemelkedő ízét tekintve megérdemlik a …