A járvány

Sajnos a gombák világa nemcsak csupa "móka és kacagás", hanem rejtezik benne temérdek rútság és kegyetlen életrevalóság is.
Új témák után kutatva leltem rá a növényi kórokozók népes csapatára és köztük egy olyan fajra, ami majdnem kiirtott egy fafajt Észak-Amerikában.
A Cryphonectria parasitica, a szelídgesztenye kéregrákja hazánkban is jelenlévő veszélyes parazita. A monília hozzámérten ártalmatlan semmiség, mert moníliának még (tudtommal) egyetlen fafajt sem sikerült 99%-os hatékonysággal kiirtania. A szelídgesztenye kéregrák megtette. A globális kereskedelemnek köszönheti, hogy rálelt a tökéletes áldozatára, ami nem volt felkészülve a támadására. A 20. század elején Ázsiából került át Észak-Amerikába valószínűleg távol-keleti szelídgesztenyék magoncain. Először New-Yorkban észlelték a jelenlétét a bronxi állatkert amerikai szelídgesztenye Castanea dentata fáin. Hiába ismerték fel, hogy veszélyes kórokozó és semmisítették meg a beteg fákat, a madarak tollazatára tapadt ivartalan spóráival már megkezdte "hadjáratát". Néhány évtized alatt kiirtotta az amerikai szelídgesztenye állományt. Nagyon kevés túlélő példány maradt USA keleti felében, ahol egykoron fontos erdőalkotó fafaj volt. Becslések szerint 3-4 milliárd(!) fa pusztult el a kéregrák miatt. Durva hasonlat, ez olyan mértékű pusztulás mint ha minden második ember meghalna egy járvány következtében! Amiről mi csak rémtörténetekben fantáziálunk, hogy jön majd egy "szuper parazita", azt átélte az amerikai szelídgesztenye. Sajnos a kéregrák a 20. század második felétől Európában is szétterjedt, az őshonos szelídgesztenyénket Castanea sativa öli ugyanolyan hatékonyan mint az amerikai fajt. Tökéletes védelem nincs ellene. Az eddigi legjobb védekezési mód az, hogy csökkent fertőzőképességű törzseivel oltják be a gesztenyefákat, mert ezeken már nem telepszik meg a veszélyesebb változat. A gyengébb kéregrák ellen sikeresen tud védekezni a fa és nem pusztul el. Bár a kérge ugyanúgy felrepedezik.
A növényi kórokozó "sikertörténete" rámutat a globális kereskedelem rejtett veszélyeire. Komolyan kell venni a különféle zárlatokat. Jobb félni mint megijedni. Előbb-utóbb mi is megkapjuk a magunk "szuper parazitáját", mert a természet sosem hagy kihasználatlanul egyetlen egy táplálékbőséget sem.

Megjegyzés: A képet innen vettem.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése