A boldogság kékülő gombája

A kékesedő tinóru Gyroporus cyanescens nem kerülhetett be a boldogság kék gombái közé, mert a termőtestén nincs kék/kékes árnyalat, kizárólag akkor vált kékre, ha megnyomod, kettévágod, valami módon megsérted. Ilyenkor a húsában található gyrocyanin nevű vegyület oxigénnel találkozva oxidálódik, és a kémiai reakció végeredménye a kék szín. Sajnos a nagyszerű szín nem tartós, már két perces hőhatás eltünteti, így hiába néz ki elképesztően a felszeletelt kékesedő tinóru, az ételben átlagos főtt gomba kinézete lesz.
A régebben használatos magyar nevét, üregestinóru egyik jellegzetes tulajdonságáról kapta, amit a legjobban egy képpel tudok szemléltetni. Ezen kívül segíti a felismerését az egységes sárgás-barnás színe, a fiatalon fehér csövecskéi, a kalapjának gyapjas-pikkelykés, érdes felülete. Egyedi tinóru, amit könnyű azonosítani, de nehéz rátalálni, mert hazánkban ritka faj. Ha rálelnénk nyári, kora őszi termőidejében, savanyú talajú lombos vagy fenyőelegyes erdőben, hagyjuk a termőhelyén. Nincs értelme felszedni, mert nem ízletes.

Megjegyzés: A képet innen vettem.

1 megjegyzés:

  1. 2014 nyarán minden nap kék tinórából ettem gombapaprikást , pörköltöt rántott gombát. és rengeteg van az erdőbe belőle..

    VálaszTörlés