Ugrás a fő tartalomra

Városi gombászat

A késői laskagomba Pleurotus ostreatus a hosszúra nyúlt nyári szünet után ismét teremni kezdett. Termőhelyét január elsején fedeztem fel a város belterületén. Az őszi idő beköszönte óta figyeltem a gömbjuhar tuskót, hetente ránéztem. A kíváncsiságomnak köszönhetően nagyon korán elcsíptem a termőtestek fejlődését. A legtöbb még igen kicsike, alig egy centis. A fotón látható csoport legnagyobbja is csak tíz centi magas volt. Ennyire zsenge gombát nem szoktam leszedni, a termetesebb, de még ropogós laskák a kedvenceim. Az idősebb csoportokat szintén békén hagyom, mert a kalapjuk húsa szívós, rágós, élvezhetetlen. A gombászatnál is örök szabály, jó időben és jó helyen elcsípni a gombát.
A késői laskagomba fás szárú növények korhadékbontója. Nem válogatós, de az akácon, a tölgy fajokon és a fenyőféléken ritkán jelenik meg. Ezeken kívül bármelyik fa a táptalaja lehet. A korhadékbontó életmód mellett még gyengeségi parazita is, de csak sérült, beteg fákon tud megtelepedni. Egészséges növényeket nem támad meg.
A termőtestképzését a hideg idő indítja be. Igazi őszi-téli gomba. A fagy nem árt neki, mert fagyálló fehérjéi vannak.
Minél hidegebb van, annál sötétebb színűek a kalapjai: szürke, acélszürke, szürkésbarna, kékesfekete. Az utóbbi árnyalata a leghatásosabb. Sokan kedvelik, én is.
A késői laskagombát könnyű felismerni a csoportos növekedéséről, egymáson tornyosulnak a kalapok, amik rendszerint rövid, oldalt álló tönkűek. A világos lemezek ráfutnak a tönkre. Kalapban rugalmas, tönkben szívós húsa kellemes illatú és ízű. Az egyik nagy tömegben termesztett gomba a világon, aminek számos magyar nemesítésű hibridje van. Népszerűségét növeli, hogy lovasztatin tartalmú. Ez a vegyület csökkenti a koleszterin szintet. Ezért gyógygomba. Egy másik vegyülete viszont ártalmunkra(?) lehet. Csekély mennyiségben arabit nevű cukoralkoholt tartalmaz, ami egyéni érzékenység esetén hasmenést okozhat.
Egyébként bármelyik gomba kiválthat allergiás tüneteket, nem véletlenül mondják, hogy "nehéz étel", azonban mértékkel fogyasztva "gyógyszerünk" lehet. Heti 10dkg jó gomba mindenkinek jót tenne.

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Csalóka őzlábgomba

A mérgező őzlábgombaChlorophyllum molybdites melegkedvelő faj, a mi éghajlatunk egyelőre túlságosan hideg neki, azonban már megjelent a Földközi-tenger térségében. Előfordulhat, hogy a klímaváltozás miatt végül bejut a Kárpát-medencébe. Ez kevésbé lenne örvendetes, mert fiatalon megkülönböztethetetlen a piruló őzlábgombátólChlorophyllum rhacodes.Sajnos tényleg mérgező, erős hányást és intenzív hasmenést okoz. A méreganyagai nincsenek azonosítva, feltehetően egyes fehérjéi okozzák a mérgezést. Felismerését egyetlen különleges tulajdonsága segíti, a spórapora zöld(!) színű. Emiatt lesznek az érett termőtestek fehér lemezei zöldes színűek A rokonaihoz hasonlóan korhadékbontó, emiatt városi parkoktól, erdőszéleken át, az erdők belsejéig számos élőhelyen megtalálható. Esős, meleg őszökön hatalmas boszorkánykörökben fejleszti termőtesteit. Észak-Amerikában sokszor megtéveszti a hobbi gombászokat, akiket a csillapíthatatlan gyomorrontás döbbent rá a tévedésükre. Szerencsére hazánkban még…

Családok és nemzetségek: tinórufélék

A májustól októberig tartó fő gombaszezon legkeresettebb gombája a tinóru nemzetségbe tartozik, azonban a gombász az ízletes vargánya mellett a rokonait is örömmel látja a kosarában és az asztalán.
A tinórufélék Boletaceae hagyományos, kalap+tönk felépítésű termőtesteket fejlesztenek. A termőtestek változatos méretűek, 5-30 centis kalapátmérő közt minden méret előfordulhat. Egyes nagyra nőtt vargányák akár egy kilósak is lehetnek.
A tinóruk könnyen felismerhető gombák. Elég csak a kalapjuk alá nézni, és jellegzetes, csövecskékből álló, könnyen lehúzható termőrétegükről azonnal tudjuk, hogy tinórut találtunk. (A taplók szintén csövecskés termőrétegűek, de náluk a hús és a csövecskék összenőttek, szétválaszthatatlanok.) A tinóruk együtt élnek a fákkal. Gyakran a társfa azonosítása segít a tinóru meghatározásában. A családon belül a legfontosabb nemzetség a vargányáké. A Boletusokat nevezik még valódi tinóruknak is. Megjelenésüket és némely faj kiemelkedő ízét tekintve megérdemlik a …

Halálos hetes

Az emberek többsége kerüli a gombákat, mert keveset tudnak róluk. Az ismeretlentől tartózkodunk, félünk. Pedig a gombák a földi élővilág fontos részei. Ezt rég felismerték a hobbi kutatók, profi tudósok és nekik köszönhetően bőséges ismeretanyag halmozódott fel a természet különceiről. Az ismeretgyűjtés a jelenben is zajlik, a tudásunk folyamatosan gyarapodik. Rajtunk múlik, hogy leszámolunk a félelemmel, és megismerkedünk a gombákkal. A gyilkos galóca nem egy mumus, ami szánt szándékkal megeteti magát a gyanútlan emberekkel. A többi mérgező gomba sem magától kerül a tányérunkba, hanem az ismeretek, a gyakorlat hiánya miatt.
A számunkra ártalmas gombák az élőhelyükön hasznos korhadékbontók vagy a fák partnerei. A mérgező vegyületeik ellenére teljesen ártalmatlanok. Ha felismered, nem eszed meg. Ennyi az egész. Ez a titka a gombamérgezés elkerülésének. Nem kell rémmeséket kitalálni róluk, és hamis információkkal riogatni egymást. A gombákkal semmi baj sincs, mi fújjuk fel…