Városi gombászat

A késői laskagomba Pleurotus ostreatus a hosszúra nyúlt nyári szünet után ismét teremni kezdett. Termőhelyét január elsején fedeztem fel a város belterületén. Az őszi idő beköszönte óta figyeltem a gömbjuhar tuskót, hetente ránéztem. A kíváncsiságomnak köszönhetően nagyon korán elcsíptem a termőtestek fejlődését. A legtöbb még igen kicsike, alig egy centis. A fotón látható csoport legnagyobbja is csak tíz centi magas volt. Ennyire zsenge gombát nem szoktam leszedni, a termetesebb, de még ropogós laskák a kedvenceim. Az idősebb csoportokat szintén békén hagyom, mert a kalapjuk húsa szívós, rágós, élvezhetetlen. A gombászatnál is örök szabály, jó időben és jó helyen elcsípni a gombát.
A késői laskagomba fás szárú növények korhadékbontója. Nem válogatós, de az akácon, a tölgy fajokon és a fenyőféléken ritkán jelenik meg. Ezeken kívül bármelyik fa a táptalaja lehet. A korhadékbontó életmód mellett még gyengeségi parazita is, de csak sérült, beteg fákon tud megtelepedni. Egészséges növényeket nem támad meg.
A termőtestképzését a hideg idő indítja be. Igazi őszi-téli gomba. A fagy nem árt neki, mert fagyálló fehérjéi vannak.
Minél hidegebb van, annál sötétebb színűek a kalapjai: szürke, acélszürke, szürkésbarna, kékesfekete. Az utóbbi árnyalata a leghatásosabb. Sokan kedvelik, én is.
A késői laskagombát könnyű felismerni a csoportos növekedéséről, egymáson tornyosulnak a kalapok, amik rendszerint rövid, oldalt álló tönkűek. A világos lemezek ráfutnak a tönkre. Kalapban rugalmas, tönkben szívós húsa kellemes illatú és ízű. Az egyik nagy tömegben termesztett gomba a világon, aminek számos magyar nemesítésű hibridje van. Népszerűségét növeli, hogy lovasztatin tartalmú. Ez a vegyület csökkenti a koleszterin szintet. Ezért gyógygomba. Egy másik vegyülete viszont ártalmunkra(?) lehet. Csekély mennyiségben arabit nevű cukoralkoholt tartalmaz, ami egyéni érzékenység esetén hasmenést okozhat.
Egyébként bármelyik gomba kiválthat allergiás tüneteket, nem véletlenül mondják, hogy "nehéz étel", azonban mértékkel fogyasztva "gyógyszerünk" lehet. Heti 10dkg jó gomba mindenkinek jót tenne.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése