Színes lemezek

A vöröslemezű őzlábgomba Melanophyllum haematospermum a család szintjén rokona a "valódi" őzlábgombának Macrolepiota nemzetség, mindketten a csiperkefélék Agaricaceae közé tartoznak. A Melanophyllum nemzetség kicsike, csak három fajt tartalmaz. Ezek közül kettőnek feltűnően élénk színűek a lemezei. A másik szépséget majd a "Boldogság kék gombái" sorozatban fogom bemutatni, mert az érő spóráitól kékre színeződnek a lemezei. Egy tünemény, majd meglátjátok.
A vöröslemezű őzlábgomba
felülről nézve egy kicsi, jellegtelen gomba. A kalapja 1-3,5cm széles, sötétbarna, felülete szemcsés-lisztes. Csak ha felvesszük a gombát, és alánézzünk, akkor derül ki, hogy miféle ritkaságra akadtunk. Különlegessége, hogy spórapora kezdetben zöld, majd vörös színű lesz. Az érő spórák festik vérvörösre a lemezeket. Ez egy különös tulajdonság, nincs rá túl sok példa a kalapos gombák közt.
A vöröslemezű őzlábgomba a rokonaihoz hasonlóan korhadékbontó. Májustól októberig nitrogénban gazdag, humuszos talajokon, fás élőhelyeken terem. Ha rálelnél egy kicsi, szemcsés kalapú gombára, akkor nézd meg a lemezeit! Lehet, hogy vöröslemezű őzlábgombát találtál. Örülhetsz neki, mert ritkaság.

Megjegyzés: A kép eredeti helyén több fotó van róla.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése