Ugrás a fő tartalomra

A gomba rejtett haszna

A gyapjas fészekgomba Nidula niveotomentosa közeli rokona a csíkos pohárgombának Cyathus striatus. Nemzetségeik a fészekgombafélék Nidulariaceae családjába tartoznak. A rokonság látszik a maximum egy centi magas pohárkáin. A képen megfigyelhető névadó tulajdonsága, a sok kis fehér sörte, amiktől gyapjasnak tűnik. A belseje teli van a spóratartó peridiolákkal, amiket ragacsos zselé borít. Ha kirepülnek, landolási helyükön megtapadnak. Már ettől érdekes lehet számunkra, de az igazán figyelemreméltó tulajdonsága szemmel nem látható. Ez a bájos gomba számos bioaktív vegyületet termel, például a málna-ketont, ami a málna aromájának fő összetevője. Jelenleg is folynak kutatások, hogyan lehetne ipari méretekben hasznosítani a sejtjeinek vegykonyháját.

Megjegyzés: A képet innen vettem.

Megjegyzések

 1. Kedves Andrea!

  Véletlenül bukkantam rád és a blogodra, és nagyon örülök ám neki!! Szuper a blogod, a részletes leírásaid és a tudásod is lenyügözö, le a kalappal!! Ráadásul ez már egy teljesen "másfajta" blog, mint a többiek. :-)

  Nekem sajnos fogalmam sincs a gombákról, és ezért inkább nem kísérletezgetek. Pedig sok gombát szoktunk a férjemmel látni a környékünkön, különösen az utóbbi idöben. Sajnos a közelben nincs senki, aki megtudná mondani, hogy melyik gomba ehetö, melyik nem...

  Nagyon nagy tolakodás lenne, ha elküldeném neked a képet emailben, ha gyüjtöttem valamit?? Meddig lehet a gombákat hütöben tartani?

  Válaszodat elöre is köszönöm! További szép estét kívánok Neked! Üdv,Krisz! :-)

  u.i.: Nem szeretnél a blogodra "rendszeres olvasók" ablakot feltenni? Akkor rálehetne kattintani és mindig láthatná az ember, ha valami újat írtál.

  VálaszTörlés
 2. Szia!

  Jöhetnek a gombafotók.
  Azonban adok néhány hasznos tippet.
  A gomba azonosításához figyelembe kell venni a következőket:
  élőhely (sok gomba fás szárú növények partnere, így muszáj megnézni a fákat is)
  termőidő (pl. vannak gombák, amik csak tavasszal teremnek)
  kalap (felszínén van-e valami, pöttyök, amik burokmaradványok, pikkelykék stb.)
  termőréteg (pl. lemezek ritkák vagy sűrűk; csövecskék színe)
  tönk (gallér, bocskor, mintázat stb.)
  hús (kalapban és tönkben külön-külön)
  spórapor színe
  szag

  Tehát fotózáskor jó közeli felvételeket kell készíteni a kalapról, a lemezekről, oldalról az egész gombáról, a kettévágott termőtestről és mindent leírni róla, ami szemmel nem látható. :-) Nagyon fontos, hogy színhelyesek legyenek a felvételek, a megvilágításra oda kell figyelni.

  De még így sem könnyű képről gombát határozni. Persze vannak jellegzetes fajok, de a legtöbb gomba "nehéz eset".

  Üdvözlettel,
  Andrea

  VálaszTörlés

Megjegyzés küldése

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Csalóka őzlábgomba

A mérgező őzlábgombaChlorophyllum molybdites melegkedvelő faj, a mi éghajlatunk egyelőre túlságosan hideg neki, azonban már megjelent a Földközi-tenger térségében. Előfordulhat, hogy a klímaváltozás miatt végül bejut a Kárpát-medencébe. Ez kevésbé lenne örvendetes, mert fiatalon megkülönböztethetetlen a piruló őzlábgombátólChlorophyllum rhacodes.Sajnos tényleg mérgező, erős hányást és intenzív hasmenést okoz. A méreganyagai nincsenek azonosítva, feltehetően egyes fehérjéi okozzák a mérgezést. Felismerését egyetlen különleges tulajdonsága segíti, a spórapora zöld(!) színű. Emiatt lesznek az érett termőtestek fehér lemezei zöldes színűek A rokonaihoz hasonlóan korhadékbontó, emiatt városi parkoktól, erdőszéleken át, az erdők belsejéig számos élőhelyen megtalálható. Esős, meleg őszökön hatalmas boszorkánykörökben fejleszti termőtesteit. Észak-Amerikában sokszor megtéveszti a hobbi gombászokat, akiket a csillapíthatatlan gyomorrontás döbbent rá a tévedésükre. Szerencsére hazánkban még…

Halálos hetes

Az emberek többsége kerüli a gombákat, mert keveset tudnak róluk. Az ismeretlentől tartózkodunk, félünk. Pedig a gombák a földi élővilág fontos részei. Ezt rég felismerték a hobbi kutatók, profi tudósok és nekik köszönhetően bőséges ismeretanyag halmozódott fel a természet különceiről. Az ismeretgyűjtés a jelenben is zajlik, a tudásunk folyamatosan gyarapodik. Rajtunk múlik, hogy leszámolunk a félelemmel, és megismerkedünk a gombákkal. A gyilkos galóca nem egy mumus, ami szánt szándékkal megeteti magát a gyanútlan emberekkel. A többi mérgező gomba sem magától kerül a tányérunkba, hanem az ismeretek, a gyakorlat hiánya miatt.
A számunkra ártalmas gombák az élőhelyükön hasznos korhadékbontók vagy a fák partnerei. A mérgező vegyületeik ellenére teljesen ártalmatlanok. Ha felismered, nem eszed meg. Ennyi az egész. Ez a titka a gombamérgezés elkerülésének. Nem kell rémmeséket kitalálni róluk, és hamis információkkal riogatni egymást. A gombákkal semmi baj sincs, mi fújjuk fel…

Családok és nemzetségek: tinórufélék

A májustól októberig tartó fő gombaszezon legkeresettebb gombája a tinóru nemzetségbe tartozik, azonban a gombász az ízletes vargánya mellett a rokonait is örömmel látja a kosarában és az asztalán.
A tinórufélék Boletaceae hagyományos, kalap+tönk felépítésű termőtesteket fejlesztenek. A termőtestek változatos méretűek, 5-30 centis kalapátmérő közt minden méret előfordulhat. Egyes nagyra nőtt vargányák akár egy kilósak is lehetnek.
A tinóruk könnyen felismerhető gombák. Elég csak a kalapjuk alá nézni, és jellegzetes, csövecskékből álló, könnyen lehúzható termőrétegükről azonnal tudjuk, hogy tinórut találtunk. (A taplók szintén csövecskés termőrétegűek, de náluk a hús és a csövecskék összenőttek, szétválaszthatatlanok.) A tinóruk együtt élnek a fákkal. Gyakran a társfa azonosítása segít a tinóru meghatározásában. A családon belül a legfontosabb nemzetség a vargányáké. A Boletusokat nevezik még valódi tinóruknak is. Megjelenésüket és némely faj kiemelkedő ízét tekintve megérdemlik a …