A gomba rejtett haszna

A gyapjas fészekgomba Nidula niveotomentosa közeli rokona a csíkos pohárgombának Cyathus striatus. Nemzetségeik a fészekgombafélék Nidulariaceae családjába tartoznak. A rokonság látszik a maximum egy centi magas pohárkáin. A képen megfigyelhető névadó tulajdonsága, a sok kis fehér sörte, amiktől gyapjasnak tűnik. A belseje teli van a spóratartó peridiolákkal, amiket ragacsos zselé borít. Ha kirepülnek, landolási helyükön megtapadnak. Már ettől érdekes lehet számunkra, de az igazán figyelemreméltó tulajdonsága szemmel nem látható. Ez a bájos gomba számos bioaktív vegyületet termel, például a málna-ketont, ami a málna aromájának fő összetevője. Jelenleg is folynak kutatások, hogyan lehetne ipari méretekben hasznosítani a sejtjeinek vegykonyháját.

Megjegyzés: A képet innen vettem.

2 megjegyzés:

 1. Kedves Andrea!

  Véletlenül bukkantam rád és a blogodra, és nagyon örülök ám neki!! Szuper a blogod, a részletes leírásaid és a tudásod is lenyügözö, le a kalappal!! Ráadásul ez már egy teljesen "másfajta" blog, mint a többiek. :-)

  Nekem sajnos fogalmam sincs a gombákról, és ezért inkább nem kísérletezgetek. Pedig sok gombát szoktunk a férjemmel látni a környékünkön, különösen az utóbbi idöben. Sajnos a közelben nincs senki, aki megtudná mondani, hogy melyik gomba ehetö, melyik nem...

  Nagyon nagy tolakodás lenne, ha elküldeném neked a képet emailben, ha gyüjtöttem valamit?? Meddig lehet a gombákat hütöben tartani?

  Válaszodat elöre is köszönöm! További szép estét kívánok Neked! Üdv,Krisz! :-)

  u.i.: Nem szeretnél a blogodra "rendszeres olvasók" ablakot feltenni? Akkor rálehetne kattintani és mindig láthatná az ember, ha valami újat írtál.

  VálaszTörlés
 2. Szia!

  Jöhetnek a gombafotók.
  Azonban adok néhány hasznos tippet.
  A gomba azonosításához figyelembe kell venni a következőket:
  élőhely (sok gomba fás szárú növények partnere, így muszáj megnézni a fákat is)
  termőidő (pl. vannak gombák, amik csak tavasszal teremnek)
  kalap (felszínén van-e valami, pöttyök, amik burokmaradványok, pikkelykék stb.)
  termőréteg (pl. lemezek ritkák vagy sűrűk; csövecskék színe)
  tönk (gallér, bocskor, mintázat stb.)
  hús (kalapban és tönkben külön-külön)
  spórapor színe
  szag

  Tehát fotózáskor jó közeli felvételeket kell készíteni a kalapról, a lemezekről, oldalról az egész gombáról, a kettévágott termőtestről és mindent leírni róla, ami szemmel nem látható. :-) Nagyon fontos, hogy színhelyesek legyenek a felvételek, a megvilágításra oda kell figyelni.

  De még így sem könnyű képről gombát határozni. Persze vannak jellegzetes fajok, de a legtöbb gomba "nehéz eset".

  Üdvözlettel,
  Andrea

  VálaszTörlés