A gyapjas fészekgomba Nidula niveotomentosa közeli rokona a csíkos pohárgombának Cyathus striatus. Nemzetségeik a fészekgombafélék Nidulariaceae családjába tartoznak. A rokonság látszik a maximum egy centi magas pohárkáin. A képen megfigyelhető névadó
tulajdonsága, a sok kis fehér sörte, amiktől gyapjasnak tűnik. A belseje
teli van a spóratartó peridiolákkal, amiket ragacsos zselé borít. Ha
kirepülnek, landolási helyükön megtapadnak. Már ettől érdekes lehet
számunkra, de az igazán figyelemreméltó tulajdonsága szemmel nem
látható. Ez a bájos gomba számos bioaktív vegyületet termel, például a málna-ketont,
ami a málna aromájának fő összetevője. Jelenleg is folynak kutatások,
hogyan lehetne ipari méretekben hasznosítani a sejtjeinek vegykonyháját.
Megjegyzés: A képet innen vettem.
Kedves Andrea!
VálaszTörlésVéletlenül bukkantam rád és a blogodra, és nagyon örülök ám neki!! Szuper a blogod, a részletes leírásaid és a tudásod is lenyügözö, le a kalappal!! Ráadásul ez már egy teljesen "másfajta" blog, mint a többiek. :-)
Nekem sajnos fogalmam sincs a gombákról, és ezért inkább nem kísérletezgetek. Pedig sok gombát szoktunk a férjemmel látni a környékünkön, különösen az utóbbi idöben. Sajnos a közelben nincs senki, aki megtudná mondani, hogy melyik gomba ehetö, melyik nem...
Nagyon nagy tolakodás lenne, ha elküldeném neked a képet emailben, ha gyüjtöttem valamit?? Meddig lehet a gombákat hütöben tartani?
Válaszodat elöre is köszönöm! További szép estét kívánok Neked! Üdv,Krisz! :-)
u.i.: Nem szeretnél a blogodra "rendszeres olvasók" ablakot feltenni? Akkor rálehetne kattintani és mindig láthatná az ember, ha valami újat írtál.
Szia!
VálaszTörlésJöhetnek a gombafotók.
Azonban adok néhány hasznos tippet.
A gomba azonosításához figyelembe kell venni a következőket:
élőhely (sok gomba fás szárú növények partnere, így muszáj megnézni a fákat is)
termőidő (pl. vannak gombák, amik csak tavasszal teremnek)
kalap (felszínén van-e valami, pöttyök, amik burokmaradványok, pikkelykék stb.)
termőréteg (pl. lemezek ritkák vagy sűrűk; csövecskék színe)
tönk (gallér, bocskor, mintázat stb.)
hús (kalapban és tönkben külön-külön)
spórapor színe
szag
Tehát fotózáskor jó közeli felvételeket kell készíteni a kalapról, a lemezekről, oldalról az egész gombáról, a kettévágott termőtestről és mindent leírni róla, ami szemmel nem látható. :-) Nagyon fontos, hogy színhelyesek legyenek a felvételek, a megvilágításra oda kell figyelni.
De még így sem könnyű képről gombát határozni. Persze vannak jellegzetes fajok, de a legtöbb gomba "nehéz eset".
Üdvözlettel,
Andrea