Ugrás a fő tartalomra

A pereszke, ami fára mászott

A laskapereszke Hypsizygus ulmarius nem a valódi pereszkék közé tartozik. Az álpereszkefélék Lyophyllaceae családjában találjuk meg a kicsike nemzetségét. Pár éve még a pereszkefélék Tricholomataceae családjába volt besorolva, de fakorhasztó életmódja, csoportos növekedése, laskaszerű alakja miatt kikerült onnan. A magyar neve jól írja le, mert hasonlít a talajon növő pereszkékre is: lemezei a tönk előtt felkanyarodnak, spórapora fehér, húsa kemény, tönkben szívós, és liszt vagy uborka szagú. Egy-egy kalapjának az átmérője elérheti a 25 centit, vagyis feltűnő gomba, ami rendre összezavarja a kezdő gombászokat. Szerencsére könnyű felismerni, mert a csoportos növekedése ellenére rendes kalapos gomba alakja van, jól láthatóan kalapra és tönkre különül el a termőteste.
A laskagombáknak (Pleurotus fajok) a tönkje rendszerint rövid, oldaltálló, fehéres lemezeik a tönkre lefutnak.
A laskapereszke jóval ritkább a kedvelt laskáknál, mert fő tápláléka a szilfák (Ulmus nemzetség) megfogyatkoztak. Keményfás ligeterdőkben, természetközeli lomberdőkben lelhetünk rá. Nagy mérete miatt csábító gomba, de a védett fajok közé tartozik. Egy termőtestének eszmei értéke 5000Ft. Ha ráleltünk, akkor fotózzuk le, és ne bántsuk!

Kiegészítés: A kezdők szerencséje a mi szerencsénk is, mert egy hobbi gombász rálelt októberben és fotókkal dokumentálta találatát.

Megjegyzés: A képet innen vettem.

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Csalóka őzlábgomba

A mérgező őzlábgombaChlorophyllum molybdites melegkedvelő faj, a mi éghajlatunk egyelőre túlságosan hideg neki, azonban már megjelent a Földközi-tenger térségében. Előfordulhat, hogy a klímaváltozás miatt végül bejut a Kárpát-medencébe. Ez kevésbé lenne örvendetes, mert fiatalon megkülönböztethetetlen a piruló őzlábgombátólChlorophyllum rhacodes.Sajnos tényleg mérgező, erős hányást és intenzív hasmenést okoz. A méreganyagai nincsenek azonosítva, feltehetően egyes fehérjéi okozzák a mérgezést. Felismerését egyetlen különleges tulajdonsága segíti, a spórapora zöld(!) színű. Emiatt lesznek az érett termőtestek fehér lemezei zöldes színűek A rokonaihoz hasonlóan korhadékbontó, emiatt városi parkoktól, erdőszéleken át, az erdők belsejéig számos élőhelyen megtalálható. Esős, meleg őszökön hatalmas boszorkánykörökben fejleszti termőtesteit. Észak-Amerikában sokszor megtéveszti a hobbi gombászokat, akiket a csillapíthatatlan gyomorrontás döbbent rá a tévedésükre. Szerencsére hazánkban még…

Családok és nemzetségek: tinórufélék

A májustól októberig tartó fő gombaszezon legkeresettebb gombája a tinóru nemzetségbe tartozik, azonban a gombász az ízletes vargánya mellett a rokonait is örömmel látja a kosarában és az asztalán.
A tinórufélék Boletaceae hagyományos, kalap+tönk felépítésű termőtesteket fejlesztenek. A termőtestek változatos méretűek, 5-30 centis kalapátmérő közt minden méret előfordulhat. Egyes nagyra nőtt vargányák akár egy kilósak is lehetnek.
A tinóruk könnyen felismerhető gombák. Elég csak a kalapjuk alá nézni, és jellegzetes, csövecskékből álló, könnyen lehúzható termőrétegükről azonnal tudjuk, hogy tinórut találtunk. (A taplók szintén csövecskés termőrétegűek, de náluk a hús és a csövecskék összenőttek, szétválaszthatatlanok.) A tinóruk együtt élnek a fákkal. Gyakran a társfa azonosítása segít a tinóru meghatározásában. A családon belül a legfontosabb nemzetség a vargányáké. A Boletusokat nevezik még valódi tinóruknak is. Megjelenésüket és némely faj kiemelkedő ízét tekintve megérdemlik a …

Halálos hetes

Az emberek többsége kerüli a gombákat, mert keveset tudnak róluk. Az ismeretlentől tartózkodunk, félünk. Pedig a gombák a földi élővilág fontos részei. Ezt rég felismerték a hobbi kutatók, profi tudósok és nekik köszönhetően bőséges ismeretanyag halmozódott fel a természet különceiről. Az ismeretgyűjtés a jelenben is zajlik, a tudásunk folyamatosan gyarapodik. Rajtunk múlik, hogy leszámolunk a félelemmel, és megismerkedünk a gombákkal. A gyilkos galóca nem egy mumus, ami szánt szándékkal megeteti magát a gyanútlan emberekkel. A többi mérgező gomba sem magától kerül a tányérunkba, hanem az ismeretek, a gyakorlat hiánya miatt.
A számunkra ártalmas gombák az élőhelyükön hasznos korhadékbontók vagy a fák partnerei. A mérgező vegyületeik ellenére teljesen ártalmatlanok. Ha felismered, nem eszed meg. Ennyi az egész. Ez a titka a gombamérgezés elkerülésének. Nem kell rémmeséket kitalálni róluk, és hamis információkkal riogatni egymást. A gombákkal semmi baj sincs, mi fújjuk fel…