A pereszke, ami fára mászott

A laskapereszke Hypsizygus ulmarius nem a valódi pereszkék közé tartozik. Az álpereszkefélék Lyophyllaceae családjában találjuk meg a kicsike nemzetségét. Pár éve még a pereszkefélék Tricholomataceae családjába volt besorolva, de fakorhasztó életmódja, csoportos növekedése, laskaszerű alakja miatt kikerült onnan. A magyar neve jól írja le, mert hasonlít a talajon növő pereszkékre is: lemezei a tönk előtt felkanyarodnak, spórapora fehér, húsa kemény, tönkben szívós, és liszt vagy uborka szagú. Egy-egy kalapjának az átmérője elérheti a 25 centit, vagyis feltűnő gomba, ami rendre összezavarja a kezdő gombászokat. Szerencsére könnyű felismerni, mert a csoportos növekedése ellenére rendes kalapos gomba alakja van, jól láthatóan kalapra és tönkre különül el a termőteste.
A laskagombáknak (Pleurotus fajok) a tönkje rendszerint rövid, oldaltálló, fehéres lemezeik a tönkre lefutnak.
A laskapereszke jóval ritkább a kedvelt laskáknál, mert fő tápláléka a szilfák (Ulmus nemzetség) megfogyatkoztak. Keményfás ligeterdőkben, természetközeli lomberdőkben lelhetünk rá. Nagy mérete miatt csábító gomba, de a védett fajok közé tartozik. Egy termőtestének eszmei értéke 5000Ft. Ha ráleltünk, akkor fotózzuk le, és ne bántsuk!

Kiegészítés: A kezdők szerencséje a mi szerencsénk is, mert egy hobbi gombász rálelt októberben és fotókkal dokumentálta találatát.

Megjegyzés: A képet innen vettem.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése