A medvehagymáról

Amikor az ember először jár medvehagymás erdőben és látja a sok ezer tő növényt, nehezen tudja elképzelni, hogy a kereskedelmi célú gyűjtése ártalmas. Pedig az. Amíg az ember saját célra egyenként szedi le a leveleket és nem tépi-szaggatja az egész növényt, addig a nagyipari gyűjtést kaszával rendezik le. A kaszált állomány regenerálódása évekig tart! Most képzeld el, hogy kedvenc "titkos" medvehagymásodat egy kereskedő letarolja, és te abban és a következő, de az utáni években sem fogsz szép állományban gyönyörködni. Veszélyes, amikor divattá válik valami és trendi lesz. Tény, hogy a medvehagyma a rokonaihoz hasonlóan remek roboráló szer mint például a fokhagyma. Különleges élmény a beszerzése. DE! Soha ne vegyél boltban, piacon medvehagymát! Mind kaszált. Vagyis kárt tettek a növényben, hogy téged kiszolgáljanak. Kérlek, végy erőt magadon és csatlakozz a természetjáró egyesületek által szervezett medvehagyma túrákhoz, és magad gyűjtsd be a számodra szükséges medvehagyma mennyiséget. Hidd el, bőven elég a törvényben engedett két kiló. Lefagyasztod és a következő szezonig van medvehagymád. Más módon is lehet tartósítani. Lásd Erdőkóstoló blogban. 
Medvehagyma túrát én magam is vezetek a Béli-hegységbe, de ott később lesz szedhető a levele mint a hazai melegkedvelő tölgyesekben. A fotómon látható, hogy a Kétkörösköz gombászai medvehagymása bükkösben van. És csodálatos.

(Remélem, nem vágták ki a télen! Sajnos elképesztő mértékű a fakitermelés a Szigethegységben.)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése