Ugrás a fő tartalomra

Augusztus programjai

A képet 2016 augusztusában lőttem a mályvádi túra során, amely idén is az egyik fő programja lesz az év nyolcadik hónapjának. A Mályvád 55 teljesítménytúra a helyi túraszezon legfontosabb eseménye, amire több százan szoktak nevezni. Elképesztő jövős-menés van az öt távnak köszönhetően Kétkörösközben. Én idén a 25 km-es útvonalat szeretném bejárni. Sajnos a nagy meleg miatt tavaly sem mertem ezen elindulni, és csak 12 kilométert mentem. Pedig a lábaim bizseregtek, hogy bírtak volna többet is. El ne felejtsek előnevezni, amit már meg lehet tenni. Minden tudnivaló ITT megtalálható. Augusztus 25-én lesz.
Addig még van pár esemény, amin ott leszek. 

11-én terepgyakorlatot vezetek a szakellenőr tanulóknak. Jó lenne a Pádisra felmenni, ott különleges hegyvidéki fajokat lehet tanulmányozni és persze vargányát, rókagombát szedni.
16-án gombász napot tartok gyerekeknek. Idén nyáron a második lesz. Az első július 26-án volt. Ez önkéntes egyesületi munka. Évek óta tagja vagyok a Körös Klubnak.

18-án hegyvidéki túra lesz. Biztosan 1000 méter fölé megyek, mert lenti részeken beüt a kánikula.
29-én lesz a nyár búcsúztató gombaklub a könyvtárban délután öt órától.
Természetesen a nyár nem ér véget a naptári nyolcadik hónappal, hanem az őszi napéjegyenlőségig tart. Azonban már most észlelhető, hogy változik az erdőkben a fajösszetétel, például megjelentek az első pókhálósgombák.

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Családok és nemzetségek: tinórufélék

A májustól októberig tartó fő gombaszezon legkeresettebb gombája a tinóru nemzetségbe tartozik, azonban a gombász az ízletes vargánya mellett a rokonait is örömmel látja a kosarában és az asztalán.
A tinórufélék Boletaceae hagyományos, kalap+tönk felépítésű termőtesteket fejlesztenek. A termőtestek változatos méretűek, 5-30 centis kalapátmérő közt minden méret előfordulhat. Egyes nagyra nőtt vargányák akár egy kilósak is lehetnek.
A tinóruk könnyen felismerhető gombák. Elég csak a kalapjuk alá nézni, és jellegzetes, csövecskékből álló, könnyen lehúzható termőrétegükről azonnal tudjuk, hogy tinórut találtunk. (A taplók szintén csövecskés termőrétegűek, de náluk a hús és a csövecskék összenőttek, szétválaszthatatlanok.) A tinóruk együtt élnek a fákkal. Gyakran a társfa azonosítása segít a tinóru meghatározásában. A családon belül a legfontosabb nemzetség a vargányáké. A Boletusokat nevezik még valódi tinóruknak is. Megjelenésüket és némely faj kiemelkedő ízét tekintve megérdemlik a …

Halálos hetes

Az emberek többsége kerüli a gombákat, mert keveset tudnak róluk. Az ismeretlentől tartózkodunk, félünk. Pedig a gombák a földi élővilág fontos részei. Ezt rég felismerték a hobbi kutatók, profi tudósok és nekik köszönhetően bőséges ismeretanyag halmozódott fel a természet különceiről. Az ismeretgyűjtés a jelenben is zajlik, a tudásunk folyamatosan gyarapodik. Rajtunk múlik, hogy leszámolunk a félelemmel, és megismerkedünk a gombákkal. A gyilkos galóca nem egy mumus, ami szánt szándékkal megeteti magát a gyanútlan emberekkel. A többi mérgező gomba sem magától kerül a tányérunkba, hanem az ismeretek, a gyakorlat hiánya miatt.
A számunkra ártalmas gombák az élőhelyükön hasznos korhadékbontók vagy a fák partnerei. A mérgező vegyületeik ellenére teljesen ártalmatlanok. Ha felismered, nem eszed meg. Ennyi az egész. Ez a titka a gombamérgezés elkerülésének. Nem kell rémmeséket kitalálni róluk, és hamis információkkal riogatni egymást. A gombákkal semmi baj sincs, mi fújjuk fel…

Csalóka őzlábgomba

A mérgező őzlábgombaChlorophyllum molybdites melegkedvelő faj, a mi éghajlatunk egyelőre túlságosan hideg neki, azonban már megjelent a Földközi-tenger térségében. Előfordulhat, hogy a klímaváltozás miatt végül bejut a Kárpát-medencébe. Ez kevésbé lenne örvendetes, mert fiatalon megkülönböztethetetlen a piruló őzlábgombátólChlorophyllum rhacodes.Sajnos tényleg mérgező, erős hányást és intenzív hasmenést okoz. A méreganyagai nincsenek azonosítva, feltehetően egyes fehérjéi okozzák a mérgezést. Felismerését egyetlen különleges tulajdonsága segíti, a spórapora zöld(!) színű. Emiatt lesznek az érett termőtestek fehér lemezei zöldes színűek A rokonaihoz hasonlóan korhadékbontó, emiatt városi parkoktól, erdőszéleken át, az erdők belsejéig számos élőhelyen megtalálható. Esős, meleg őszökön hatalmas boszorkánykörökben fejleszti termőtesteit. Észak-Amerikában sokszor megtéveszti a hobbi gombászokat, akiket a csillapíthatatlan gyomorrontás döbbent rá a tévedésükre. Szerencsére hazánkban még…