Ugrás a fő tartalomra

Nincs két egyforma

Lassan meglesz a 100. túrám az Erdélyi-szigethegység területén, de eddig még nem sikerült két egyforma képanyagot készítenem. Ennek egyik oka, hogy tavaly augusztus óta egy 2006-os Canon kompakttal dolgozom és végre ráéreztem a használatára, a másik, hogy mindig más az erdő az időjárás miatt. Bár ezektől még meglepő és kellemes végignéznem a mappákat: a változatosság gyönyörködtet. Tehát a mai napon új képekkel gyarapodott a már így is tekintélyes gyűjteményem, és elégedett vagyok a teljesítményemmel. Közben azon töprengek, hogy időszerű lenne egy kicsivel jobb kompaktot beszerezni, hogy a minőség javuljon. Szegény öreg gépben még igen csak picike érzékelő van. A gombák megérdemlik, hogy igazán pöpec fotókkal örökítsem meg termőtesteiket.
A mostani túrán a Spinellus fusiger fotója (8. kép) sikerült a legjobban. Ez egy fejespenész a járomspórás gombák osztályából, ami kígyógombákon élősködik. Ezzel kihoztam a jelenlegi maximumot magamból és a gépből is.
A mai túra teljesen szabvány volt. Síkvidéki gyertyános-tölgyesből fel a lucfenyvesbe a bükkös kihagyásával. Sajnos a patakvölgyre nem maradt idő, de így sincs okom panaszra. A fajgazdaság teljesen rendben volt. Láttam ennél sivárabb augusztusi kezdést, amikor csak egy marék gomba jött össze. Most étkezési céllal nem gyűjtöttem gombát, két gombásztársam szedte az ehető fajokat.

 

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Családok és nemzetségek: tinórufélék

A májustól októberig tartó fő gombaszezon legkeresettebb gombája a tinóru nemzetségbe tartozik, azonban a gombász az ízletes vargánya mellett a rokonait is örömmel látja a kosarában és az asztalán.
A tinórufélék Boletaceae hagyományos, kalap+tönk felépítésű termőtesteket fejlesztenek. A termőtestek változatos méretűek, 5-30 centis kalapátmérő közt minden méret előfordulhat. Egyes nagyra nőtt vargányák akár egy kilósak is lehetnek.
A tinóruk könnyen felismerhető gombák. Elég csak a kalapjuk alá nézni, és jellegzetes, csövecskékből álló, könnyen lehúzható termőrétegükről azonnal tudjuk, hogy tinórut találtunk. (A taplók szintén csövecskés termőrétegűek, de náluk a hús és a csövecskék összenőttek, szétválaszthatatlanok.) A tinóruk együtt élnek a fákkal. Gyakran a társfa azonosítása segít a tinóru meghatározásában. A családon belül a legfontosabb nemzetség a vargányáké. A Boletusokat nevezik még valódi tinóruknak is. Megjelenésüket és némely faj kiemelkedő ízét tekintve megérdemlik a …

Halálos hetes

Az emberek többsége kerüli a gombákat, mert keveset tudnak róluk. Az ismeretlentől tartózkodunk, félünk. Pedig a gombák a földi élővilág fontos részei. Ezt rég felismerték a hobbi kutatók, profi tudósok és nekik köszönhetően bőséges ismeretanyag halmozódott fel a természet különceiről. Az ismeretgyűjtés a jelenben is zajlik, a tudásunk folyamatosan gyarapodik. Rajtunk múlik, hogy leszámolunk a félelemmel, és megismerkedünk a gombákkal. A gyilkos galóca nem egy mumus, ami szánt szándékkal megeteti magát a gyanútlan emberekkel. A többi mérgező gomba sem magától kerül a tányérunkba, hanem az ismeretek, a gyakorlat hiánya miatt.
A számunkra ártalmas gombák az élőhelyükön hasznos korhadékbontók vagy a fák partnerei. A mérgező vegyületeik ellenére teljesen ártalmatlanok. Ha felismered, nem eszed meg. Ennyi az egész. Ez a titka a gombamérgezés elkerülésének. Nem kell rémmeséket kitalálni róluk, és hamis információkkal riogatni egymást. A gombákkal semmi baj sincs, mi fújjuk fel…

Csalóka őzlábgomba

A mérgező őzlábgombaChlorophyllum molybdites melegkedvelő faj, a mi éghajlatunk egyelőre túlságosan hideg neki, azonban már megjelent a Földközi-tenger térségében. Előfordulhat, hogy a klímaváltozás miatt végül bejut a Kárpát-medencébe. Ez kevésbé lenne örvendetes, mert fiatalon megkülönböztethetetlen a piruló őzlábgombátólChlorophyllum rhacodes.Sajnos tényleg mérgező, erős hányást és intenzív hasmenést okoz. A méreganyagai nincsenek azonosítva, feltehetően egyes fehérjéi okozzák a mérgezést. Felismerését egyetlen különleges tulajdonsága segíti, a spórapora zöld(!) színű. Emiatt lesznek az érett termőtestek fehér lemezei zöldes színűek A rokonaihoz hasonlóan korhadékbontó, emiatt városi parkoktól, erdőszéleken át, az erdők belsejéig számos élőhelyen megtalálható. Esős, meleg őszökön hatalmas boszorkánykörökben fejleszti termőtesteit. Észak-Amerikában sokszor megtéveszti a hobbi gombászokat, akiket a csillapíthatatlan gyomorrontás döbbent rá a tévedésükre. Szerencsére hazánkban még…