Helyzetjelentés

A déli tőkegomba Cyclocybe cylindracea Békéscsabán jött elő, de máshol is előbújtak termőtestei, érdemes felkeresni a "tuti helyeket". Termőre fordult a sárga gévagomba Laetiporus sulphureus is, ami az árterek gyakori gombája, de kertünk gyümölcsfáiban is megtelepedhet, nem túl válogatós "faölő". Illetve érdemes keresgélni fás élőhelyeken a nyári laskagombát Pleurotus pulmonarius.
Sajnos a csapadékos februárra száraz március érkezett és az április szintén kevés esőt ad, így számos gomba visszavonult, a kucsmagombákat napok alatt kivégezte helyben a nyárias időjárás, míg a májusi pereszkéket Calocybe gambosa a gombalegyek nyüvei szállták meg. Azonban szerencsésebb helyeken még teremnek, előfordulnak. Bár a kucsmagomba szezonnak a héten vége van.
A nyárias meleg pozitív hatása volt, hogy a lassabban száradó füves részeken előjött a mezei szegfűgomba Marasmius oreades, és próbálkozott a gyapjas tintagomba Coprinus comatus is, de őt gyorsan leállította a meleg szél. 

A növényzet állapota alapján minden egy hónappal korábban van. Rendhagyó, hogy a májusi gyöngyvirág, a vadgesztenye, a zelnicemeggy hetekkel korábban virágzik. Az enyhe télnek köszönhető a sietős lombfakadás, ahogy a kullancsok magas száma is. (Bár ennek másik oka a túltartott vadállomány, de ezt nem tisztem részletezni.) Ha mindez folytatódik, akkor a gyökérkapcsolt gombák is termőre fordulnak. Állítólag az akácvirágzás idején bújnak elő az első nyári vargányák Boletus reticulatus. Tavaly május közepén már szép nagyok voltak. Kíváncsi vagyok, hogy a bolond időjárás hatni fog rá és korábban előjön?

1 megjegyzés:

  1. sajnos nincsen "lájk" gomb, de valahogy szerettem volna jelezni, hogy nagyon értékelem az Ön írásait és hálás vagyok az Ön által megosztott sok tudásért - köszönöm :-)

    VálaszTörlés