Ez aztán a találat

Az Asproinocybe nodulospora a mai TIT gombaklub sztárja volt. Egy rendkívül ritka gomba, aminek három lelőhelye ismert a világból, és kettő hazánkban van a Budai-hegységben, a harmadik Mexikóban. Ez szintén ritka dolog, hogy egy faj élőhelyei ennyire messze legyenek egymástól, két kontinensen. Erősen javasolt összevetni a tenyésztestek génkészletét, hogy biztosan egy fajba tartoznak?
Első alkalommal 1980-ban került elő, és akkor Babos Margit és Bohus Gábor közösen írták le mint új fajt. Aztán sok-sok évvel később, az erősen csapadékos 2010-ben ismét felbukkant, majd 6 évvel később ismét. Ebben idén szerepet játszhatott az erősen csapadékos ősz és tél, ami nem mellesleg a kucsmagombáknak is kedvezett, amíg be nem jött a száraz-szeles meleg idő.
Az Asproinocybe nodulospora nagyon hasonló a lila pereszkéhez Lepista nuda, ugyanúgy talajlakó korhadékbontó és mindketten a pereszkefélék Tricholomataceae családjába tartoznak. Azonban két külön fajról van szó. Bár szabad szemes különválasztásuk nem túl egyszerű. 
A Tricholosporum subporphyrophyllum szintén a ritka gombánk hasonmása. Mexikóban él, onnan került leírásra. Bár a család szintjén rokonok, de nem tartoznak a látszólagos hasonlóság ellenére egy nemzetségbe, mert a spóráik eltérőek. Amíg a Tricholosporum spórája szabálytalan, kereszt alakú, addig az Asproinocybe nemzetségé (a névben is benne van), hogy susulyka Inocybe fajokéra emlékeztető, vagyis dudoros.

 
Megjegyzés: A fotót Lukács Zoltán készítette.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése