Ugrás a fő tartalomra

Az év gombája 2014-ben a mezei szegfűgomba lesz

A mezei szegfűgomba Marasmius oreades öt gomba közül lett megválasztva, hogy a következő évben általa kapjanak nagyobb figyelmet a természet különcei. Az interneten több helyen is lehetett szavazni, például a blogomban. Bár mindegyik gomba megérdemelte volna, hogy az év gombája legyen, de mégis öröm nekem, hogy a szegfűgomba nyert.
Egy kicsi, barna gomba, alig tűnik fel, de ha az ember felveszi és megszagolja, akkor az illatával egyből jelzi, hogy nem közönséges gombácska. Szegfűre emlékeztető, fűszeres illatáról kapta a nevét, ami inkább keserűmandulára hasonlít. Azonban a pici mennyiségben jelenlévő hidrogén-cianid csak egy a sok vegyület közül, amiktől finom illatú és jó ízű. Ételek fűszerezésére jobban használható mint az imádott vargányák. Sajnos vannak mérgező hasonmásai, de egy idő után jól felismerhető jellegzetes vonásairól: illatáról, vékony és szívós húsú tönkjéről (nehezen szakítható), ritkán álló lemezeiről, amik közt sok a féllemez, higrofán kalapjáról, aminek közepe fiatalon púpos.
Csak a kalapját használjuk fel. Ezért szedjük rövidke tönkkel. Fontos a gondos és figyelmes gyűjtése, mert kezdőként közé lehet szedni a részletesebb cikkében bemutatott hasonmásait. Mezőn is élnek mérgező gombák.
A mezei szegfűgomba a füves élőhelyeket kedveli. Jó szezonban nagy tömegben terem. Érdemes gyűjteni, mert jól szárítható, és vízbe áztatáskor maradéktalanul visszanyeri rugalmasságát. Ennek oka, hogy sok benne a gombacukor, a trehalóz.

Egy szerethető, finom gomba, ami sok gombafóbiást győzhet meg arról, hogy a gombák jók.

Megjegyzések

  1. Azt gondolom, hogy ez egy nagyon jo dontes. A nemes gombafajok mellett neha meltanytalanul mellozik ezt a nagyon finom kedves kis gombat, melynek izerteke barmely mas gombaeval vetekszik. Sajnos, a szaraz forro idoszakok nem kedveznek az amugy szapora gomba novekedesenek.

    VálaszTörlés

Megjegyzés küldése

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Családok és nemzetségek: tinórufélék

A májustól októberig tartó fő gombaszezon legkeresettebb gombája a tinóru nemzetségbe tartozik, azonban a gombász az ízletes vargánya mellett a rokonait is örömmel látja a kosarában és az asztalán.
A tinórufélék Boletaceae hagyományos, kalap+tönk felépítésű termőtesteket fejlesztenek. A termőtestek változatos méretűek, 5-30 centis kalapátmérő közt minden méret előfordulhat. Egyes nagyra nőtt vargányák akár egy kilósak is lehetnek.
A tinóruk könnyen felismerhető gombák. Elég csak a kalapjuk alá nézni, és jellegzetes, csövecskékből álló, könnyen lehúzható termőrétegükről azonnal tudjuk, hogy tinórut találtunk. (A taplók szintén csövecskés termőrétegűek, de náluk a hús és a csövecskék összenőttek, szétválaszthatatlanok.) A tinóruk együtt élnek a fákkal. Gyakran a társfa azonosítása segít a tinóru meghatározásában. A családon belül a legfontosabb nemzetség a vargányáké. A Boletusokat nevezik még valódi tinóruknak is. Megjelenésüket és némely faj kiemelkedő ízét tekintve megérdemlik a …

Halálos hetes

Az emberek többsége kerüli a gombákat, mert keveset tudnak róluk. Az ismeretlentől tartózkodunk, félünk. Pedig a gombák a földi élővilág fontos részei. Ezt rég felismerték a hobbi kutatók, profi tudósok és nekik köszönhetően bőséges ismeretanyag halmozódott fel a természet különceiről. Az ismeretgyűjtés a jelenben is zajlik, a tudásunk folyamatosan gyarapodik. Rajtunk múlik, hogy leszámolunk a félelemmel, és megismerkedünk a gombákkal. A gyilkos galóca nem egy mumus, ami szánt szándékkal megeteti magát a gyanútlan emberekkel. A többi mérgező gomba sem magától kerül a tányérunkba, hanem az ismeretek, a gyakorlat hiánya miatt.
A számunkra ártalmas gombák az élőhelyükön hasznos korhadékbontók vagy a fák partnerei. A mérgező vegyületeik ellenére teljesen ártalmatlanok. Ha felismered, nem eszed meg. Ennyi az egész. Ez a titka a gombamérgezés elkerülésének. Nem kell rémmeséket kitalálni róluk, és hamis információkkal riogatni egymást. A gombákkal semmi baj sincs, mi fújjuk fel…

Csalóka őzlábgomba

A mérgező őzlábgombaChlorophyllum molybdites melegkedvelő faj, a mi éghajlatunk egyelőre túlságosan hideg neki, azonban már megjelent a Földközi-tenger térségében. Előfordulhat, hogy a klímaváltozás miatt végül bejut a Kárpát-medencébe. Ez kevésbé lenne örvendetes, mert fiatalon megkülönböztethetetlen a piruló őzlábgombátólChlorophyllum rhacodes.Sajnos tényleg mérgező, erős hányást és intenzív hasmenést okoz. A méreganyagai nincsenek azonosítva, feltehetően egyes fehérjéi okozzák a mérgezést. Felismerését egyetlen különleges tulajdonsága segíti, a spórapora zöld(!) színű. Emiatt lesznek az érett termőtestek fehér lemezei zöldes színűek A rokonaihoz hasonlóan korhadékbontó, emiatt városi parkoktól, erdőszéleken át, az erdők belsejéig számos élőhelyen megtalálható. Esős, meleg őszökön hatalmas boszorkánykörökben fejleszti termőtesteit. Észak-Amerikában sokszor megtéveszti a hobbi gombászokat, akiket a csillapíthatatlan gyomorrontás döbbent rá a tévedésükre. Szerencsére hazánkban még…