Az év gombája 2014-ben a mezei szegfűgomba lesz

A mezei szegfűgomba Marasmius oreades öt gomba közül lett megválasztva, hogy a következő évben általa kapjanak nagyobb figyelmet a természet különcei. Az interneten több helyen is lehetett szavazni, például a blogomban. Bár mindegyik gomba megérdemelte volna, hogy az év gombája legyen, de mégis öröm nekem, hogy a szegfűgomba nyert.
Egy kicsi, barna gomba, alig tűnik fel, de ha az ember felveszi és megszagolja, akkor az illatával egyből jelzi, hogy nem közönséges gombácska. Szegfűre emlékeztető, fűszeres illatáról kapta a nevét, ami inkább keserűmandulára hasonlít. Azonban a pici mennyiségben jelenlévő hidrogén-cianid csak egy a sok vegyület közül, amiktől finom illatú és jó ízű. Ételek fűszerezésére jobban használható mint az imádott vargányák. Sajnos vannak mérgező hasonmásai, de egy idő után jól felismerhető jellegzetes vonásairól: illatáról, vékony és szívós húsú tönkjéről (nehezen szakítható), ritkán álló lemezeiről, amik közt sok a féllemez, higrofán kalapjáról, aminek közepe fiatalon púpos.
Csak a kalapját használjuk fel. Ezért szedjük rövidke tönkkel. Fontos a gondos és figyelmes gyűjtése, mert kezdőként közé lehet szedni a részletesebb cikkében bemutatott hasonmásait. Mezőn is élnek mérgező gombák.
A mezei szegfűgomba a füves élőhelyeket kedveli. Jó szezonban nagy tömegben terem. Érdemes gyűjteni, mert jól szárítható, és vízbe áztatáskor maradéktalanul visszanyeri rugalmasságát. Ennek oka, hogy sok benne a gombacukor, a trehalóz.

Egy szerethető, finom gomba, ami sok gombafóbiást győzhet meg arról, hogy a gombák jók.

1 megjegyzés:

  1. Azt gondolom, hogy ez egy nagyon jo dontes. A nemes gombafajok mellett neha meltanytalanul mellozik ezt a nagyon finom kedves kis gombat, melynek izerteke barmely mas gombaeval vetekszik. Sajnos, a szaraz forro idoszakok nem kedveznek az amugy szapora gomba novekedesenek.

    VálaszTörlés