Ugrás a fő tartalomra

Óriási kalapok

A képkereső gyakran trükkös képeket dob ki a „giant, biggest mushroom” keresőszavakra, de kis odafigyeléssel rálelhetünk eredeti fotókra. A felvételen valódi gomba látható, mert a Termitomyces titanicus, avagy titáni termeszgomba (magyar nevét tőlem kapta) valóban óriási, kalapátmérője elérheti az egy métert. Nemzetségneve, Termitomyces jelzi, hogy a termeszekkel él együtt. A termeszek egyik családja foglalkozik gombatermesztéssel. Az ember akkor találkozik a termeszek gombáival, amikor termőtestet növesztenek. A titáni termeszgomba esetében az ember is örülhet, mert ehető. Azonban nem kell Afrikáig menni nagyra növő gombákért, mert hazánkban szintén élnek látványos termőtestet növesztő fajok. Most az egy termőtestből álló, talajon termő, lemezes gombák közül mutatok be öt óriásira növőt. Az első faj mindenki számára közismert.

A nagy őzlábgomba Macrolepiota procera kalapátmérője meghaladhatja a 30 centit. Tönkje 15-40 cm hosszú. Jellegzetességei a barna márványmintás tönk, az elmozdítható gallér, a fehér lemezek tönk körüli gyűrűszerű összenövése, és a felső kalapbőr barna felrepedezése. Ettől pikkelyes. A kalapja ehető és finom, tönkje ehetetlenül szívós.
A hatalmas tölcsérgomba Leucopaxillus giganteus nagy kalapja rövid, vége felé kihegyesedő tönkön "egyensúlyozik". Hazánkban nem gyakori faj, hegyvidéki legelők, rétek talajlakó korhadékbontója. Bár ehető, de nincs jó íze. Óriási boszorkánykörei látványosak, akár 30-40 méter átmérőjűek is lehetnek.
A tejpereszke Leucopaxillus lepistoides az erdős sztyepp vidék egyik legjobb gombája. Nagyszerű élmény rálelni vaskos, húsos, hatalmasra növő termőtesteire. Kettévágva látható, hogy kalapban rendkívül vastag a húsa, a lemezei pedig keskeny sáv a húshoz mérten. Ez a tulajdonsága nagyon jól azonosítja. Finom, kiadós gomba.
A nagyspórás csiperke Agaricus urinascens szintén a mezők, legelők egyik gombája, de megtalálható erdőszéleken és időnként parkokban is. Nagy, húsos termőtesteit könnyű észrevenni és felismerni. Kalapját és tönkjét fehér pikkelykék, pelyhek díszítik. A gallérja küllőszerűen mintázott. Húsa ánizs vagy keserűmandula illatú, jó ízű.
A gyökeres álpereszke Leucopaxillus macrocephalus hazánkban VÉDETT gomba. Egy termőtestének eszmei értéke 5000 forint. Semmiképpen se szedjük fel, ha ráleltünk. Nagyon erős, kukoricabajuszra hasonlító illata van. Májustól novemberig fejleszti termőtesteit tölgyfák alatt. Kedveli a nyíltabb, melegebb részeket az erdőkben.

Megjegyzés: A képek eredeti helyét megtekintheted a gombák nevére kattintva.

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Csalóka őzlábgomba

A mérgező őzlábgombaChlorophyllum molybdites melegkedvelő faj, a mi éghajlatunk egyelőre túlságosan hideg neki, azonban már megjelent a Földközi-tenger térségében. Előfordulhat, hogy a klímaváltozás miatt végül bejut a Kárpát-medencébe. Ez kevésbé lenne örvendetes, mert fiatalon megkülönböztethetetlen a piruló őzlábgombátólChlorophyllum rhacodes.Sajnos tényleg mérgező, erős hányást és intenzív hasmenést okoz. A méreganyagai nincsenek azonosítva, feltehetően egyes fehérjéi okozzák a mérgezést. Felismerését egyetlen különleges tulajdonsága segíti, a spórapora zöld(!) színű. Emiatt lesznek az érett termőtestek fehér lemezei zöldes színűek A rokonaihoz hasonlóan korhadékbontó, emiatt városi parkoktól, erdőszéleken át, az erdők belsejéig számos élőhelyen megtalálható. Esős, meleg őszökön hatalmas boszorkánykörökben fejleszti termőtesteit. Észak-Amerikában sokszor megtéveszti a hobbi gombászokat, akiket a csillapíthatatlan gyomorrontás döbbent rá a tévedésükre. Szerencsére hazánkban még…

Halálos hetes

Az emberek többsége kerüli a gombákat, mert keveset tudnak róluk. Az ismeretlentől tartózkodunk, félünk. Pedig a gombák a földi élővilág fontos részei. Ezt rég felismerték a hobbi kutatók, profi tudósok és nekik köszönhetően bőséges ismeretanyag halmozódott fel a természet különceiről. Az ismeretgyűjtés a jelenben is zajlik, a tudásunk folyamatosan gyarapodik. Rajtunk múlik, hogy leszámolunk a félelemmel, és megismerkedünk a gombákkal. A gyilkos galóca nem egy mumus, ami szánt szándékkal megeteti magát a gyanútlan emberekkel. A többi mérgező gomba sem magától kerül a tányérunkba, hanem az ismeretek, a gyakorlat hiánya miatt.
A számunkra ártalmas gombák az élőhelyükön hasznos korhadékbontók vagy a fák partnerei. A mérgező vegyületeik ellenére teljesen ártalmatlanok. Ha felismered, nem eszed meg. Ennyi az egész. Ez a titka a gombamérgezés elkerülésének. Nem kell rémmeséket kitalálni róluk, és hamis információkkal riogatni egymást. A gombákkal semmi baj sincs, mi fújjuk fel…

Családok és nemzetségek: tinórufélék

A májustól októberig tartó fő gombaszezon legkeresettebb gombája a tinóru nemzetségbe tartozik, azonban a gombász az ízletes vargánya mellett a rokonait is örömmel látja a kosarában és az asztalán.
A tinórufélék Boletaceae hagyományos, kalap+tönk felépítésű termőtesteket fejlesztenek. A termőtestek változatos méretűek, 5-30 centis kalapátmérő közt minden méret előfordulhat. Egyes nagyra nőtt vargányák akár egy kilósak is lehetnek.
A tinóruk könnyen felismerhető gombák. Elég csak a kalapjuk alá nézni, és jellegzetes, csövecskékből álló, könnyen lehúzható termőrétegükről azonnal tudjuk, hogy tinórut találtunk. (A taplók szintén csövecskés termőrétegűek, de náluk a hús és a csövecskék összenőttek, szétválaszthatatlanok.) A tinóruk együtt élnek a fákkal. Gyakran a társfa azonosítása segít a tinóru meghatározásában. A családon belül a legfontosabb nemzetség a vargányáké. A Boletusokat nevezik még valódi tinóruknak is. Megjelenésüket és némely faj kiemelkedő ízét tekintve megérdemlik a …