A rókagombafélék családjába két nemzetség
tartozik, az egyik a Cantharellus, a másik a Craterellus.
A rókagombafélék Cantharellaceae nem a kalaposgombák rendjébe tartoznak mint például a
csiperkék, galócák, tinóruk. Saját rendjük van, a rókagomba-alkatúak Cantharellales.
Termőtestük látszólag válik szét tönkre és kalapra. Valójában egyáltalán
nem választható szét a kalap a tönktől mint például a nagy őzlábgomba
esetében. Az egész termőtestük egyetlen egy darabból áll. A termőtestük
másik fontos azonosítója, hogy nincsenek lemezeik, a termőrétegük
legtöbbjüknél egymásba futó ráncok-erek. A kivétel a sötét
trombitagomba, melynek termőrétege sima, idősebb korban finoman ráncos,
és a gomba külső felén található.
Nagyon jellegzetes formájú gombák a
rókagombák. Gyakorlatilag egymással téveszthetők össze a fajok. Lemezes
gombákkal a lemezek hiánya miatt nem keverhetők össze. A sárga
rókagomba kiváló csemegegomba, a sötét trombitagomba remek fűszergomba. Érdemes megismerkedni a rókagombákkal.
A sárga rókagomba
Cantharellus cibarius keresett, nagy mennyiségben gyűjtött csemegegomba. A színe, a ráncos
termőrétege, sárgabarackra vagy paprikára emlékeztető illata könnyedén
felismerhetővé teszi. A húsa nyersen kicsit csípős, ami főzés során
elillan. Júniustól novemberig, főleg savanyú talajú lomb- és fenyőerdőkben terem.
Az ametisztszínű rókagomba Cantharellus cibarius var. amethysteus a sárga rókagomba ritka változata (mondhatni fajtája).
Kalapjának felszíne koncentrikusan ibolyásszürkén pikkelyes tojássárga
alapon. Tojássárga színű tönkjén ibolyásszürke pikkelykék vannak. Élőhely igénye azonos a sárga rókagombáéval.
Ritkasága miatt kíméljük.
A halványsárga rókagomba Cantharellus cibarius var. pallens szintén a sárga színváltozata.
Az alapfajhoz képest nagyobb méretű, robusztusabb megjelenésű.
Termőtestei halványabb sárgák. Főleg lomberdőkben, tölgy és bükk alatt
található kevésbé savanyú talajon. Étkezési értéke azonos a sárga
rókagombáéval.
A tölcséres rókagomba
Cantharellus tubaeformis kicsi termőtestei seregesen jönnek elő savanyú talajú lomb- és
fenyőerdőkben júniustól októberig. Felső része "kalapja"
barnás-sárgás-zöldes, alsó része "tönkje" sárgás, esetleg barnás vagy
zöldes árnyalattal. Ráncos termőrétege szürkésbarna. Kicsi, de jó, finom gomba. Érdemes gyűjteni.
A szagos rókagomba
Cantharellus aurora "kalapja" okker- vagy sötétbarna. "Tönkje" arany vagy
narancssárga színű, belül üreges. Termőrétege kezdetben majdnem sima,
később finom ráncok futnak le a tönkre. Augusztustól november elejéig főleg fenyőerdőkben
terem. Ritkább. Fiatalon érdemes gyűjteni, amikor még kellemes ringló
illatú.
A sötét trombitagomba Craterellus cornucopioides
majdnem fekete, barnásszürkés termőtestei rendkívül jellegzetesek. A
legtöbb nyelvben trombitának nevezik az alakja miatt. Júniustól
októberig lomberdőkben, savanyú talajon, főleg tölgy és bükk alatt
található. Főleg szárítva használjuk. Kiváló fűszergomba.
A szürke rókagomba
Cantharellus cinereus felületesen hasonlít a sötét trombitagombára. Azonban a termőrétegét
jól látható kékesszürke ráncok alkotják. Húsa vékony, szívós,
gyümölcsillatú. Júniustól októberig lomberdőkben, főleg bükkösben terem.
Együtt nőhet a trombitagombával. Ritkább a rokonainál. Ezért kíméljük,
ne gyűjtsük.
A bársonyos rókagomba Cantharellus friesii "kalapja" a szélén sárgásnarancs, a közepén narancsvöröses színű.
Ráncos termőrétege ráfut a "tönkjére", villásan elágazó , narancsrózsás,
később narancsos krémszínű. "Tönkje" a "kalaphoz" hasonló színű vagy
világosabb árnyalatú. Hazánkban ritka. Kímélendő.
A sötétedőhúsú rókagomba
Cantharellus melanoxeros a család egyetlen természetvédelmi oltalmat kapott faja. Egész
Európában ritka, élőhelyei megszűnése miatt szorult vissza. Világos
okkersárga vagy okkerbarna termőtestének jellegzetessége, hogy vágásra a
tönkben megfeketedik. Eszmei értéke 10000Ft.
Megjegyzés: A fotók eredeti helyét megtekintheted a gombák nevére kattintva. Az első illusztrációt innen vettem.
Remek összefoglaló, én sokat tanultam belőle.
VálaszTörlésAz egyik legfinomabb gomba, főleg ha erdőben szedjük és frissen fogyasztjuk. Egyik kedvenc receptem hátszínnel és édesburgonya krémmel: http://dinneralfresco.hu/hatszin_rokagomba_edesburgonya/
VálaszTörlés